Mirovine

Od Nove godine veće mirovine u Federaciji

Mirovinski sustav potpuno je stabilan i nema nikakvog govora da je ugrožen. Imamo dovoljno sredstava za isplatu redovitih mirovina i njihovo usklađivanje, kaže u razgovoru za Dnevni avaz Zijad Krnjić, direktor Zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje Federacije BiH. Krnjić kaže da odlazak radne snage i, prije svega, mladih, ako se nastavi, može imati utjecaj na sustav na neko duže razdoblje, ali ne u narednim godinama, a posebno ne u 2020. - Mi imamo stabilan sustav. Imamo dovoljno sredstava i nema nikakvog rizika.

Izmjene za umirovljenike: Od siječnja kreću isplate mirovina iz proračuna

Umirovljenici u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojih je trenutno 421.295, bi siječanjske mirovine trebali dobiti isplatom iz proračuna FBiH prema bankama i poštama, a ne kako je do sada slučaj preko Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Razlog je što Zavod MIO FBiH od 1. siječnja 2020. godine dobiva status proračunskog korisnika.

Počela isplata mirovina u FBiH

U petak, 4. listopada počela je isplata mirovina za rujan u Federaciji BiH, potvrđeno je Feni iz Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Sukladno Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju, najniža mirovina iznosi 371,77 maraka, zajamčena 465,87, a najviša 2.174,48 maraka. 

Umirovljenici ne trebaju brinuti, mirovine mogu samo rasti

Umirovljenici nemaju razloga za brigu. Mirovine mogu samo rasti, a nikako se smanjivati. Ne postoji mogućnost za smanjenje mirovina. Isto tako, neće biti ni problema u radu Zavoda MIO, neće se trebati zaduživati. Kazao je ovo za Dnevni avaz federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača. Na taj način reagirao je na izjave da će izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, koje je Vlada FBiH u četvrtak usvojila i uputila u parlamentarnu proceduru, nanijeti posljedice mirovinskom sustavu.

Visina mirovina nije i ne može biti upitna

Do smanjenja visine mirovine ipak neće doći, navode iz Federalnog zavoda mirovinsko-invalidskog osiguranja (FZ MIO). Kako smo ranije objavili, prijedlog izmjena Zakona o doprinosima bio bi loš po Zavod budući da bi došlo do umanjenja stope doprinosa prema njegovim korisnicima. Isto bi dovelo do umanjenja mirovina što demantiraju iz Zavoda. Tvrde da do smanjenja visina mirovina neće doći, jer proračun jamči isplatu.

Reforma mirovinskog sustava: Zavod seli na trezor

Reforma mirovinskog sustava po novom Zakonu u FBiH je u tijeku. Ukoliko se ispune preduvjeti, Federalni zavod MIO trebao bi od početka 2020. godine preći na trezorsko poslovanje. ''Vlada je kao jamac isplate mirovina uzela na sebe da ako nema dovoljno sredstava za isplatu mirovina onda namiruje iz proračuna Federacije'', navodi Redžo Mehić, predsjednik Udruženja penzionera-umirovljenika FBiH.

U ponedjeljak umirovljenicima u FBiH povećane mirovine, najniža 371 KM, evo koliko će dobiti sa zaostacima

Umirovljenicima  u Federaciji BiH stiže povećanje primanja. Iznimka su oni s najvećim mirovinama, a povećanje će dobiti i oni koji su umirovljeni pod povoljnijim uvjetima. Iz Federalne udruge umirovljenika traže da vanredna povećanja mirovina budu što češća. Prvi svibanj je građanima, između ostalog, donio i veće račune za plin.

Isplata mirovina počinje u ponedjeljak 6. svibnja

Upravni odbor Federalnog zavoda za MIO/PIO donio je odluku o usklađivanju mirovina u skladu s odredbama članka 79. Zakona o MIO.

Tom odlukom, sve mirovine s izuzetkom najviših i mirovina ostvarenih u 2019. godini, povećat će se za 3,5 posto s primjenom od 01.01.2019 godine.

Odlukom o usklađivanju obuhvaćene su najniže i zajamčene mirovine ostvarene i u 2019. godini, koje će se također povećati za 3,5 posto.
 

Pretplati se na RSS - Mirovine