Nafta

Cijene nafte porasle treći tjedan zaredom

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošloga tjedna, trećega zaredom, no vrlo blago jer su ojačale zabrinutosti u vezi trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 0,1 posto, na 63,39 dolara. I na američkom je tržištu barel poskupio 0,1 posto, na 57,77 dolara.

Cijene nafte pale ispod 59 dolara, splasnuo optimizam zbog pregovora SAD-a i Kine

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 59 dolara budući da su oskudni detalji o prvoj fazi trgovinskog sporazuma Sjedinjenih Država i Kine stišali optimistična očekivanja o poboljšanju odnosa između dvije zemlje. Na londonskom je tržištu cijena barela potonula 1,52 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,99 dolara.

Federacija opet traži naftu, postoji opravdanost za istraživanja

Federacija BiH mogla bi od iduće godine početi s istraživanjima i eventualnom eksploatacijom nafte i plina, istaknuto je na prezentaciji potencijala blokova za koje se raspisuje koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u FBiH, koja je održana u Sarajevu. Promociju su organizirali Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalni zavod za geologiju i konzultantska tvrtka "IHS Global Ltd" iz Londona.

Zbog napada u Saudijskoj Arabiji cijene nafte porasle i do 19 posto

Cijene sirove nafte dostigle su najvišu točku u posljednja četiri mjeseca uslijed dva napada dronovima na saudijska naftna polja, koji su se dogodili u nedjelju, piše BBC.
Kako se objašnjava, napad je obustavio dio proizvodnje sirofe nafte pa je time svjetski nivo distribucije ovog vrijednog energenta pao za 5 posto. Na samom početku trgovanja cijena brent nafte je skočila za 19 posto (71 dolar), dok je cijena WTi nafte porasla za 15 posto (63 dolara).

Cijene nafte porasle četvrti tjedan zaredom

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošlog tjedna, četvrtog zaredom, jer se ulagači nadaju popuštanju trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine i novim poticajnim gospodarskim mjerama, što bi trebalo ojačati potražnju za energentima. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,8 posto, na 61,54 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,6 posto, na 56,52 dolara.

Cijene nafte u pola godine skočile više od 20 posto

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, pa su u cijelom prvom polugodištu zabilježile skok veći od 20 posto.  Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 2,1 posto, na 66,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,7 posto, na 58,50 dolara.  Zahvaljujući tome, u cijelom prvom polugodištu cijena barela na londonskom tržištu porasla je više od 20, a na američkom više od 25 posto.

Konačno počinje istraživanje nafte i plina u Federaciji BiH

Ranija istraživanja pokazala su da se najveća nalazišta nafte i plina nalaze na području Dinarida, ali i u tuzlanskom bazenu.
Vlada Federacije BiH prije 15 dana potpisala je Ugovor s poznatim konzultantom u energetskom sektoru, kompanijom IHS Global iz Londona, koji je izabran na međunarodnom natječaju.

 

U svijetu gorivo naglo pojeftinjuje, a u BiH nema pozitivnih vijesti

Cijene nafte na svjetskim tržištima oštro su pale i prošle nedjelje, već drugi tjedan zaredom, ali ne i na bh. benzinskim pumpama, gdje gorivo nije pojeftinilo - ni fening! Kako pokazuju podaci Vanjskotrgovinske komore BiH, litar benzina 95 plaćamo 2,26 KM, benzin 98 košta 2,36, a dizel 2,31 i u pitanju su cijene identične onim na početku prošli tjedan.

Cijene nafte oštro pale: Takav potez nitko nije očekivao, pa su ulagači bili šokirani

Na svjetskim su tržištima cijene nafte oštro pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer trgovinski sukob između SAD-a i Kine povećava rizik od recesije, što bi smanjilo potražnju za energentima, a ulagače je uznemirila i prijetnja SAD-a da će uvesti carine na uvoz iz Meksika. Kako će se pad cijena nafte odraziti na cijene goriva u Hrvatskoj, doznat ćemu sutra.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 6,1 posto, na 64,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 8,8 posto, na 53,50 dolara.

Cijene nafte pale nakon višetjednog rasta

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2 posto jer je proizvodnja 'crnog zlata' u SAD-u dosegnula nove rekordne razine, no smanjena proizvodnja OPEC-a, Venezuele i Irana sprječava veći pad cijena.
Na londonskom je tržištu barel prošloga tjedna pojeftinio 2,6 posto, na 70,85 dolara, dok je na američkom tržištu cijena barela skliznula 3 posto, na 61,94 dolara.

Pretplati se na RSS - Nafta