Nafta

Cijene nafte pale više od osam posto nakon šest tjedana rasta: 'Tržište je na raskršću'

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna oštro pale, prvi put nakon šest tjedana rasta, jer su splasnule nade u brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize, a time i potražnje za 'crnim zlatom'. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 8,4 posto, na 38,73 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 8,3 posto, na 36,26 dolara

Nafta premašila cijenu od 40 dolara, prvi put nakon ožujka

Cijene nafte premašile su u srijedu na međunarodnim tržištima 40 dolara i to prvi puta od ožujka, ohrabrene nižim američkim zalihama, očekivanjima nastavka rezova proizvodnje te naznakama oporavka potražnje nakon krize zbog koronavirusa.

Na londonskom tržištu barelom se danas trgovalo po 41 cent višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, po cijeni od 39,98 dolara, nakon što je u jutarnjoj trgovini dosegnula 40,53 dolara. Na američkom tržištu cijena barela bila je u plusu 56 centi, na 37,37 dolara.

Cijene nafte porasle treći tjedan zaredom, no ipak daleko od rekordnih

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošloga tjednae, treću zaredom, jer mnoge zemlje u svijetu ublažavaju restriktivne mjere u vezi suzbijanja koronavirusa, pa potražnja za "crnim zlatom" raste, dok se zalihe smanjuju.

Na londonskom tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla je 5,2 posto, na 32,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio skoro 20 posto, na 29,43 dolara.
 

Cijene nafte u porastu, oko 30 dolara po barelu

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna snažno porasle, drugi tjedan zaredom, jer će zbog ublažavanja restriktivnih mjera u vezi koronavirusa potražnja za 'crnim zlatom' uskoro porasti i jer se proizvodnja u SAD-u brzo smanjuje.  Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skočila više od 18 posto, na 30,97 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio oko 33 posto, na 24,74 dolara.

Sporazum OPEC-a stupio na snagu: Proizvodnja nafte pala za 10 posto, očekuje se rast cijena

Sporazum zemalja OPEC-a i pridruženih zemalja o povećanju proizvodnje nafte na svjetskom tržištu danas je stupio na snagu što se može primijetiti i po skoku cijena crnog zlata.

Sredinom travnja ruski predsjednik Vladimir Putin, američki predsjednik Donald Trump i saudijski kralj Salman podržali su sporazum OPEC-a o smanjenju proizvodnje nafte kako bi se svjetsko tržište izborilo sa smanjenjem potražnje uslijed pandemije koronavirusa.

Cijene nafte oštro pale, najveća svjetska gospodarstva uranjaju u recesiju

Predviđeni pad potražnje daleko je veći od smanjenja proizvodnje za 9,7 milijuna bpd, koliko su prošloga tjedna dogovorile članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte i partnera, uključujući Rusiju.

Premda su OPEC i saveznici postigli dogovor o smanjenju proizvodnje, cijene su nafte prošloga tjedna na svjetskim tržištima oštro pale jer se ulagači plaše pada potražnje zbog pritiska koronakrize na svjetsko gospodarstvo.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala gotovo 11 posto, na 28,08 dolara.

Nekad je bila crno zlato, a danas se nafti bliži kraj

Posljednjih godina su ruski mediji bili zabavljeni računicom koliko koja zemlja treba proizvoditi barela nafte kako bi se ostvario dogovor kartela „OPEC plus” u koji su udružene članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i još neke druge zemlje, poput Rusije, Kazahstana i Azerbejdžana. Ali nije suština ni u kvotama ni u kvantiteti, pa čak ni u tome je li ispravna bila odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina kada je, na savjet direktora Rosnefta, napustio dogovor OPEC plus, piše Deutsche Welle.

Cijena sirove nafte pala na gotovo 20 dolara, najniža u posljednjih 20 godina

Cijena američke nafte pala je zbog pandemije koronavirusa blizu 20 dolara po barelu ubrzo nakon što je tržište otvoreno u ponedjeljak, što je blizu najnižeg nivoa u posljednjih 20 godina.

Američka referentna vrijednost, poznata kao West Texas Intermediate ili skraćeno WTI, dosegla je vrijednost od 20,60 dolara po barelu, smanjivši se za više od šest posto, piše Financial Times.
 

Pretplati se na RSS - Nafta