Nekretnine

Evo za koliko je novca na tržištu FBiH kupljena najskuplja kuća i najskuplji stan

U prošloj godini je na području Federacije BiH bilo nešto više od 16.200 kupoprodajnih ugovora, a ostvarena vrijednost transakcija iznosi 992 milijuna KM, podaci su iz izvještaja o stanju tržišta nekretnina Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Na osnovu podataka iz ugovora tri su dominantne kategorije nekretnina: poljoprivredno zemljište, stanovi i građevinsko zemljište.
Po vrijednosti ugovora prevladavaju tržišta stanova, poslovnih nekretnina i kuće.

Bojazan od kraha tržišta nekretnina u Hrvatskoj, stručnjaci imaju nekoliko savjeta za građane

Cijene nekretnina ove godine narasle su za više od 10 posto, a takav scenarij kod mnogih je stvorio bojazan od kraha tržišta, jer slično se povećanje posljednji put dogodilo 2007. godine - uoči recesije. Upozorenja pljušte, no stručnjaci poručuju: očekujemo stabilizaciju cijena, piše N1. 

Velika potražnja za nekretninama, cijene kvadrata skočile za 10 do 15 posto

Porast potražnje za nekretninama u Bosni i Hercegovini prouzročilo je i veliki porast cijena stanova i kuća, što je rezultat progresa tržišta. Koliko je u proteklim godinama rasla cijena kvadrata nekretnina te kakova je potražnja, za Klix.ba otkrili su bh. agenti za nekretnine. Prema podacima agencije Sigenx, u protekloj godini znatno su porasle cijene nekretnina u našoj zemlji. "Najveći razlog jeste porast zanimanja dijaspore koja je sve prisutnija i sve više traži stanove u Sarajevu, bez obzira na to odakle su porijeklom.

Evo koje su najskuplje nekretnine prodane u 2018. u BiH

Kuća sa okućnicom u Hadžićima kraj Sarajeva prodana je 2018. godine za 1.000.000 KM, što je čini najskupljom prometovanom nekretninom u FBiH u protekloj godini, kažu podaci Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU). 

Za 1.000.000 KM neimenovani kupac postao je vlasnik objekta i zemljišta ukupne površine 3.878 m2. U Sarajevu se nalazi i najskuplji stan prometovan u 2018. godini. Za tu nekretninu u općini Stari Grad kupac je platio 580.000 KM. 

Promet nektretninama: Evo koliko kuća kupe bogataši u jednoj od najrazvijenijih hrvatskih županija

Vlada veća potražnja za obiteljskim kućama, dok su stanovi manje zanimljivi. Lani je ostvaren rekord od 432 prodane kuće u Istri, piše Glas Istre.

Cijene se kreću od nekoliko stotina tisuća eura pa do preko milijun eura za neke objekte. Radi se o vrlo bogatim klijentima što je dokaz da smo izuzetno poželjna destinacija. Najčešći klijenti s kojima surađujemo i koji kupuju dolaze iz Slovenije, Njemačke i Austrije, kaže Snježana Gospić

U Istri, Primorju i Dalmaciji rastu cijene nekretnina i grade se luksuzni hoteli

Tržište nekretnina u Hrvatskoj sve se jače polarizira. U Istri, Primorju i Dalmaciji rastu cijene nekretnina i grade se luksuzni hoteli te odmarališta, a Slavonija vapi za ulagačima.
Istaknula je to Tatjana Tošić, stručnjakinja za marketing i prodaju nekretnina, na predavanjima Tržište nekretnina u Hrvatskoj – mogućnosti i perspektive. Predavanja je njemačkim gospodarstvenicima te hrvatskim iseljenicima održala u konzulatima Republike Hrvatske u Stuttgartu i Düsseldorfu.

Eurostatovi podaci pokazuju da u bogatim državama manji postotak stanovništva posjeduje nekretninu, u siromašnim obrnuto

Prema Eurostatovim podacima i dalje se najveći broj nekretnina u privatnom vlasništvu nalazi u siromašnijim zemljama EU, dok se na zadnjem mjestu nalaze Nijemci

Posjedovati nekretninu ne znači imati samo još jednu stavku više na imovinskoj kartici, već se radi o mjestu gdje ćemo provesti veliki dio svog života opuštajući se, družeći, stvarajući nove uspomene, a i sve više ljudi u današnje vrijeme radi od kuće.

Dubrovčani se čude kako je hercegovački biznismen ishodio građevinsku dozvolu za objekt tik uz more, institucije kažu sve čisto

Mario Slezak, poslovni čovjek iz BiH i suvlasnik tvrtke koja u središtu Dubrovnika gradi grandiozan kompleks Gravosa, vlasnik je zemljišta u Štikovici, zapadno od Dubrovnika, na kojem traje izgradnja nove vile uza samu obalu mora.

Investitor radi u skladu s građevinskom dozvolom nadležnog gradskog odjela Grada Dubrovnika, iako se građani čude kako je moguće ozakoniti gradnju s obzirom na toliku blizinu mora.

Kad je najbolje vrijeme za kupovinu nekretnine?

Zasigurno već znate da prodaja ili kupnja nekretnine zahtijeva strpljenje. Morate promisliti, procijeniti i sagledati odnos kvalitete i novaca koji ulažete ili tražite

Unatoč takvom razumskom razmišljanju postoje periodi kada su oglasi aktivniji i kada se vrši najviše kupoprodaja nekretnina. I za oglašavanje kao i za prodaju postoji idealan period u godini kada je najbolje nešto poduzeti po tom pitanju pa ako tražite savršen trenutak za započeti s potragom ili oglašavanjem nastavite čitati.

OGLAŠAVANJE NEKRETNINE

Vraćaju se iz inozemstva, kupuju kuće, preuređuju i daju u najam

Osim stanova koji se posljednjih godina u Mostaru prodaju kao na traci, velika su zanimanja i za kupnju kuća i vikendica, koje se najčešće pretvaraju u kuće za odmor i daju u najam,piše Večernji list BiH.  Razlog tome je veliko zanimanje kako domaćih tako i stranih turista koji, umjesto stanova i apartmana, sve češće traže kuće u prigradskim naseljima bez gradskih gužvi u kojima imaju mir i privatnost.

Cijene stanova

Pretplati se na RSS - Nekretnine