Nekretnine

Oko 300 tisuća vlasnika moglo bi regulirati prava na nekretnine u FBiH

Nakon što je prihvatila inicijativu, Vlada FBiH zatražila je od Ministarstva financija i Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose, koja je inače zadužena za provedbu projekta, da imenuju ovlaštene predstavnike kako bi se moglo krenuti u pregovore, a nakon toga i realizaciju projekta. Ističe se i to kako će nakon realizacije projekta svi imati koristi, piše Večernji list BiH. 

Najam stanova u Hrvatskoj veći i 30%

Cijene dugoročnog najma stanova u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu veće su od 15 do 30 posto, ovisno o gradu i gradskoj četvrti, s tim da na Jadranu vlada ozbiljna nestašica stanova koji se mogu unajmiti preko ljeta, otkrili su za Poslovni dnevnik u agencijama za nekretnine koje se bave najmom u Zagrebu te duž Jadrana. 

U BiH nekretnine ne osjete krizu, cijene rastu i nerealno su visoke

Cijene stanova ne padaju. Naprotiv, konstantno su u blagom porastu, ali smatram da se radi o napumpavanju cijena i da će balon kad tad puknuti. Nije realno da najniža cijena stana u bh. gradovima bude 2500 KM po kvadratu ili da najniža cijena stana, primjerice, u Trebinju iznosi 2000 KM, koliko god taj grad posljednjih godina radio na socijalnom uređenju, piše Večernji list BiH.

Bum na zagrebačkom tržištu stanova, novi se prodaju prije izgradnje a cijene divljaju

Nakon dugotrajne krize i sporog oporavka prošle godine došlo je do pravog buma na zagrebačkom tržištu stanova. Kao nekad, novi stanovi prodaju se i prije nego što se završe zgrade, a cijene nezaustavljivo rastu. Istražili smo zašto je cijena četvornog metra novogradnje porasla gotovo 25 posto i što nas čeka u budućnosti

Istraživanje Poseidon grupe: Oporavlja se sektor nekretnina u BiH

Istraživanje koje je sprovela Poseidon grupa u suradnji sa lokalnim partnerom KSB Group predviđa oporavak sektora nekretnina u BiH, počevši od drugog kvartala ove godine. Analiza posljednjeg kvartala 2017. godine pokazuje uzlazne trendove u svim kategorijama nekretnina u većim gradovima – Mostaru, Sarajevu, Banjaluci i Tuzli. 

Naselje koje je napravio Ivić Pašalić napokon useljeno, ali ne bez problema

Projekt  "prvog niskoenergetskog naselja u RH" s 340 stanova, koje je pod imenom 02 prije desetak godina u Odri pokraj Zagreba sagradio Ivić Pašalić, imao je loš početak.

Nakon što je manji dio stanova prodan po cijenama koje su dosezale i 2000 eura po kvadratu, prodaja je 2010. potpuno stala, a Pašalićev Kapital konzalting ostao je dužan gotovo 200 milijuna kuna kredita, pa se Hypo Leasing uknjižio na 250 neprodanih stanova. 

Evo koje su najskuplje prodane nekretnine u BiH

Najskuplja nekretnina prodata na teritoriji Bosne i Hercegovine u 2017. godini, prema podacima agencija za nekretnine, je stambeni objekt u centru Sarajeva za koji je kupac dao vrtoglavih 970.000 KM. Zanimljivo je i da je kupljen bez kredita.

U FBiH ne postoji ustanova niti registar koji ima podatke za cijeli entitet, dok podatke u Republici Srpskoj prikuplja Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove. 

Nekretnina od skoro milijun maraka u naselju Mejtaš

Kupovina nekretnina u Hrvatskoj i za građane FBiH bez ograničenja

U lipnju 2017. u Sarajevu je održana zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, a premijeri Denis Zvizdić i Andrej Plenković nakon sjednice su istakli da je jedan od najvažnijih zaključaka rješavanja pitanje reciprociteta u stjecanju vlasništva nad nekretninama svih državljana BiH, a ne samo onih koji žive na teritoriji RS kako je to bio slučaj. 

Pretplati se na RSS - Nekretnine