Pčelarstvo

Hercegovačkim pčelarima stigao vrijedan stroj za prešanje voska

Hercegovački pčelari više neće morati ići u Trebinje kako bi izvršili prešanje voska. Od sada to mogu učiniti i u Čapljini, gdje je u srijedu upriličena svečanost otvaranja stroja za prešanje voska udruge pčelara “Pčela” kojeg su nabavili kroz projekt USAID/Sweden FARMA II. Upravo zbog toga što je projekt pomoglo Veleposlanstvo SAD u BiH,  događaju je nazočio Eric Nelson, veleposlanik SAD-a u BiH. ”Uspostavili smo dva projekta koje financiraju američka vlada zajedno sa švedskom vladom čime podržavamo male proizvođače.

Održana skupština udruge pčelara „Vrisak“

U petak, 7. prosinca, u restoranu „Čolić“ održana je skupština pčelarske udruge „Vrisak“. Simbolično, skupština je održana na dan svetog Ambrozija, zaštitnika pčelara. Sjednicu je vodio Ilija Lasić, predsjednik navedene Udruge.

Prije početka skupštine služena je sveta misa u crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu. Misu je predmolio fra Dane Karačić.

Skupština je počela izborom radnog predsjedništva, nakon čega je predstavljeno izvješće o radu za godinu koja je na izmaku. Također, predložen je plan rada za 2019. godinu.  

Pčelarima 200.000 KM poticaja od Vlade HNŽ-a, udrugama 77.000 KM

Na račune pčelara u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) danas će biti uplaćeno ukupno 200.000 maraka županijskih poticaja. Poticaji u pčelarstvu dio su strategije Vlade HNŽ-a i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a da proračunskim sredstvima podupiru poljoprivrednu i prehrambeno-prerađivačku proizvodnju. Za tu je nakanu protekle godine izdvojeno 900.000 maraka, a u ovogodišnjem županijskom proračunu 1,3 milijuna maraka, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Pčelarima smo olakšali put do poticaja i subvencija

Husnija Kudić, savjetnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH izjavio je Feni da je to ministarstvo u ovom mandatu prvi put poduzelo određene korake da pruži sistemsku podršku pčelarima, a prije svega tako što je krajem travnja ovde godine objavljen Pravilnik o pčelarstvu, kojim se prvi put sistemski uređuje ta oblast. Pojasnio je da je njime uređen način i uvjetiza držanje pčela, njihovo premještanje, zaštita pčelinjih zajednica, evidencija pčelinjaka i pčelinje paše, te druga značajna pitanja.

Pčelarima prekipjelo: Spremni su ići do kraja rekli su u Mostaru

U Mostaru je (hotel 'Amicus') održan okrugli stol povodom zagovaračke kampanje čiji je osnovni cilj zaštita pčela od štetnih utjecaja odnosno od pesticida. "Na ovom okruglom stolu su se okupili voćari, pčelari, ratari kao i predstavnici institucija iz BiH i osnovni cilj je da se donesu određeni zaključci koji bi trebali biti dio pravilnika, odnosno tri pravilnika koja bismo mi inicirali. Jedan pravilnik tiče se dobrih voćarskih praksi kada je riječ o upotrebi pesticida.

Hoće li biti meda ovu godinu: Pčelama je već proljeće, a trebale bi još mirovati

Natprosječno topla zima uznemirila je ratare, voćare i pčelare diljem naše regije. Vrijeme je podivljalo, pa su se već sredinom siječnja po livadama, šumama i dvorištima mogli vidjeti vjesnici proljeća poput visibaba i jaglaca. Procvjetalo je i ukrasno grmlje poput forzicije koja je zažutila okućnice, a građani javljaju da je negdje i jorgovan pred cvatnjom. Zanimljivo je da je i višim predjelima nerijetko zabilježeno i do 15 stupnjeva Celzija što nije uobičajena i česta pojava za ovaj dio godine, piše ABCportal.info.

U Hercegovini se u više od 30 000 košnica godišnje može proizvesti i do 600 tona meda

Zbog povoljne klime, bogatog biljnog fonda i čiste okoline pčelarstvo u Hercegovini posljednjih godina i te kako je u porastu. Sve je više individualnih proizvođača meda i pčelinjih proizvoda, čiji su kvalitetu potvrdili nizozemski i francuski stručnjaci. 

U BiH je iz 410.000 košnica proizvedeno 3.148 tona meda, 18 udruženja dobilo 1,6 milijuna KM

U Sarajevu je danas potpisan ugovor o dodjeli 1,6 milijuna KM bespovratnih sredstava za 18 pčelarskih udruženja u BiH u okviru Projekta razvoja tržišne poljoprivrede Farma II, koga financiraju USAID i Ambasada Švedske u BiH. 

Direktor sektora privrede u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović rekla je novinarima da je cilj ovog značajnog projekta povećanje svijesti o potrebi diverzifikacije proizvoda u pojedinim sektorima, pa tako i u sektoru pčelarstva.

Pretplati se na RSS - Pčelarstvo