PDV

Koja je stvarna uloga PDV-a u BiH: Jačanje ekonomije ili preživljavanje administracije

Porez na dodanu vrijednost (PDV) je od svog uvođenja postao najizdašniji izvor javnih prihoda, prava "zlatna koka" vlasti u BiH. Zbog tog statusa cijeli sustav je nedodirljiv i u vrijeme kriza, kad bi morao biti maksimalno fleksibilan.

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati zemlje koje u svom fiskalnom sustavu imaju PDV, a da u vrijeme pandemije i krize njom izazvane nisu ušle u neki vid korekcija i prilagodbi ne bi li građanima i privredi olakšale život. Kod nas su svi pokušaji bili osuđeni na propast.

Umjesto 17, stopa PDV-a mogla bi iznositi 19 posto

Već iduće godine stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) mogla bi biti uvećana za dva posto. Takve najave stižu već dulje od dvije godine, ali ih je ovih dana javno potvrdila potpredsjednica Vlade RS-a Srebrenka Golić. Kako prenosi Glas Srpske, Golić je, između ostaloga, kazala kako se do kraja godine očekuje donošenje zakona o poreznom rasterećenju kako bi bio primjenjivan od početka iduće godine, piše Večernji list BiH.

Poduzeća u BiH jedina u regiji plaćaju porez prije nego naplate posao

Privrednici u BiH primorani su da unaprijed plate PDV i u slučajevima kada nisu naplatili neki posao, što im i dalje stvara velike probleme, a neke dovodi u težak financijski položaj.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakla Vedrana Živković, glasnogovornica Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBiH), generalni stav ovog udruženja jeste da bi se trebalo omogućiti plaćanje PDV-a po naplati računa, odnosno nakon naplaćenog posla.

Zvizdić: Rok za plaćanje PDV-a pomjeriti na zadnji dan u mjesecu

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je izjavio da, u vezi s najavljenim izmjenama Zakona o PDV-u čije se usvajanje na Upravnom odboru Uprave za neizravno oprezivanje BiH očekuje u narednom razdoblju nakon čega će biti upućen na razmatranje u VMBiH, očekuje da će, uz prateće stručne stavove i analize, biti prihvaćen i ugrađen zahtjev velikog broja gospodarstvenika u BiH da rok za plaćanje PDV-a bude pomjeren na zadnji dan u mjesecu, kao i da se smanji dnevna zatezna kamatna stopa.

Novi zakon nema sluha: PDV će se i dalje plaćati po izdanoj fakturi

Uprava za neizravno oporezivanje BiH spremila je potpuno novi prijedlog zakona o PDV-u, a kako stvari zasad stoje, većina onog što su gospodarstvenici zagovarali neće biti uvrštena u njega, pišu Nezavisne novine.

U radnom materijalu, naime, nema izmjene rokova za plaćanje poreza, PDV će se i dalje plaćati po izdanoj, a ne po naplaćenoj fakturi, dok će, s druge strane, prag za ulazak u PDV sustav najvjerojatnije biti povećan sa 50.000 maraka na veći iznos.

Rok za plaćanje PDV-a ostaje do 10. u mjesecu, novi zakon uskoro u Parlamentu

Novi prijedlog Zakona o PDV-u trebao bi se naći na dnevnom redu iduće sjednice Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH, piše Večernji list BiH. Trenutačno važeći zakon je stupio na snagu još 2006. godine i nužno je uraditi određene korekcije i brojne dijelove zakona uskladiti s regulativom Europske unije. 
11 godina isti zakon 

Od deset kompanija koje su uplatile najviše PDV-a sedam iz FBiH

Deset kompanija iz Bosne i Hercegovine uplatilo je ukupno 388 milijuna KM poreza na dodanu vrijednost u prvih šest mjeseci 2017. godine.

To su ujedno i kompanije koje su u prvoj polovici 2017. godine izvršile najveće uplate PDV-a u BiH, potvrđeno je iz Uprave za indirektno oprezivanje BiH.

Osim najvećih uplata po osnovu PDV-a, radi se o poduzećim koje su svoje poslovanje čitav niz godina temljile na poštivanju zakonskih propisa iz oblasti indirektnih poreza, što znači da se radi o potpuno urednim poreznim obveznicima.

Pretplati se na RSS - PDV