Pelet

Zbog zastoja izvoza peleta na Kosovo, cijene u BiH trebale bi padati

Vlada Kosova početkom studenog usvojila je odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i BiH, piše Večernji list BiH. Ova mjera podrazumijevala je pristojbu od 10% na sve proizvode koji se na Kosovo uvoze iz Srbije i BiH. Međutim, kosovska Vlada krajem studenog povećala je pristojbe na 100%.

Nerealno povećanje

U Delnicama se gradi najmodernija tvornica peleta u Europi kroz investiciju od 85 milijuna kuna

Izgradnja tvornice peleta u Delnicama, tvrtke RST - Pellet, u Poslovnoj zoni Lučice kod Delnica je u završnoj fazi, početak proizvodnje planira se u siječnju sljedeće godine, a očekuje se proizvodnja 80 tisuća tona peleta na godinu, rečeno je u utorak tijekom obilaska gradilišta.

Nakon početka zimske sezone cijene peleta su u fazi opadanja

Cijene ogrijeva, koje su početkom zimske sezone naglo porasle, u fazi su opadanja pa tako tona peleta trenutno košta oko 300 KM, dok je u listopadu prošle godine dostizala i do 600 KM. Na početku zime ne samo da su cijene bile visoke, već je vladala prava nestašica ogrijeva, posebno peleta, koji se mjesecima unaprijed naručivao. "Tada kada je zavladalo veliko poskupljenje, mi nismo nešto ni podizali cijene i pelet je tada bio 350 KM po toni, a sada košta 300 KM", kažu u jednom poduzeću koje se bavi distribucijom peleta.

Trgovci iskoristili velik interes i enormno podigli cijenu peleta

Pelet je od potpuno anonimnog energenta postao hit među brojnim građanima BiH posljednjih godina. Zagrijava kvalitetno svaki dom, zadovoljava ekološke standardne, ne ugrožava nikoga. Pogotovo je to ohrabrujuće za državu koja se godinama u zimskom razdoblju bori s lošom kvalitetom zraka i sve više smoga. Stručnjaci su već ranije utvrdili da je jedan od najvećih uzroka smo loženje svega i svačega. Ali, u kratkom vremenu pelet je mnogima postao preskup, nakon što su trgovci uvelike povećale cijenu peleta.

Stručnjaci tvrde da je pelet siguran energent ali tvrtke gomilaju pelet i dižu cijenu

Pelet je zadjih godina imao nižu cijenu u odnosu na lož ulje i plin, ali s rastom potražnje došlo je i do rasta cijena. Sada smo došli u fazu da je cijena kilovata sata dobivena iz peleta jednaka onoj dobivenoj iz plina. Tome su ove godine doprinijele i špekulacije na tržištu. Miroslav Stipović, stručnjak za biomasu, navodi da jedna veća tvrtka na bh. tržištu ubrzano kupovala veće količine peleta koje namjerava skladištiti.

Pelet izazvao kaos na bh. tržištu: Cijene više od 500 KM, mnogi se vraćaju na drva

Korištenje peleta se smatra ekološki prihvatljivijim i jednostavnijim, ali onog trenutka kada su cijene naglo skočile, sve njegove prednosti su pale u vodu. Zakon ponude i potražnje nametnuo je novu cijenu popularnog energenta, izazvao sumnje u vještačku nestašicu na tržištu, a oni koji su vodili računa o zaštiti okoliša i nisu htjeli prljati ruke drvima i ugljem, sada imaju samo jedan cilj – ugrijati se ove zime, na bilo koji način, piše Klix.ba.

Peleta nema ni za lijeka a hoće li se pojaviti i po kojoj cijeni još uvijek je nepoznato

Zima je već pred vratima a prvi snijeg po planinskim vrhovima u regiji mogao bi pasti tijekom vikenda. Glavna životna tema u zimskom periodu je svakako tema ogrjeva za kućanstva. Iako su dani još uvijek lijepi jutarnje i večernje temperature su dosta niske pa je sezona grijanja već počela, piše ABCportal.info.

Ponovno nestašica peleta u BiH a cijene idu i do 370 KM po toni

Poučeni iskustvom od prošle zime, kada je zavladala nestašica peleta, bh. građani su se već tijekom ljeta angažirali oko potražnje peleta za predstojeću zimsku sezonu. I ovog puta su se suočili ili s nestašicom ili višim cijenama koje se kreću čak i do 370 KM. Da je potražnja porasla, potvrdile su nam i kompanije koje se bave proizvodnjom peleta.

Pretplati se na RSS - Pelet