Pelješki most

Izgrađena četvrtina Pelješkog mosta, Kinezi rade, čak i noću

Pelješki most ovih vrućih ljetnih dana polako, ali sigurno izranja na površinu. Na veliko zadovoljstvo stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije, kojima će se uskoro skratiti čekanje i kontrole na četiri granična prijelaza, kineski građevinci brže od očekivanog grade Pelješki most. Tako se već sada iznad morske površine mogu vidjeti naglavnice koje će nositi buduće stupove mosta - najveće investicije u novijoj hrvatskoj povijesti, u vrijednosti 2,08 milijardi kuna, koja bi trebala biti završena u iduće dvije godine.

Plašljiva hrvatska politika u BiH uporno šuti, da nema Dodika ne bi se imao tko javiti

Iako se u javnosti barem onoj hrvatskoj u BiH očekivala nekakva reakcija na jučerašnji politički incident koji su izazvali dvojica članova Predsjedništva potencirajući bespotrebni politički sukob sa Republikom Hrvatskom a u svezi Pelješkog mosta, ona je izostala.

Evo zbog čega je Dodik blokirao Komšića i Džaferovića da pokrenu tužbu protiv Hrvatske

Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH, u utorak je izgradnju mosta Pelješac proglasio vitalnim nacionalnim interesom srpskog naroda u BiH i time, najvjerojatnije, onemogućio tužbu Bosne i Hrcegovine protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom za prava mora.

Dodik spriječio Komšića i Džaferovića da pokrenu spor s Hrvatskom zbog Pelješkog mosta

Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH dvojica članova Željko Komšić i Šefik Džaferović glasali su za pokretanje spora s Hrvatskom zbog izgradnje Pelješkog mosta, ali se tome usprotivio Milorad Dodik, pozivajući se na vitalni nacionalni interes.

Pelješki most 'izronio' iz mora, 385 radnika trenutačno je na gradilištu mosta

Pelješki most “izronio” je iz mora. Nakon što su u svibnju zabijeni svi piloti, 148 stalnih i dva testna, koji su ispod morske površine, na njih su se počele postavljati naglavne ploče, a to su prvi dijelovi mosta koji će biti vidljivi na površini mora.  Večernji list donosi ekskluzivne fotografije s gradilišta mosta koji će spojiti Hrvatsku, a na kojima se vidi da se ondje radi punom parom. Most je tako provirio iz mora za manje od godinu dana otkako je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC) uvedena u posao.

VIDEO: Objavljena 3D simulacija buduće ceste preko Pelješca

Hrvatske ceste objavile su promotivni film.
Na gradilištu Pelješkog mosta prije dva dana zabijen je zadnji pilot. U morsko dno ispod budućeg mosta zabijeno je tako 148 stalnih pilota i dva testna. Kineski graditelji time su završili prvu fazu izgradnje. 

Tim su povodom Hrvatske ceste objavile promotivni film koji po prvi puta donosi 3D simulaciju buduće ceste preko Pelješca.

Svih 148 pilota za Pelješki most zabijeno 12 dana prije roka

Na gradilištu Pelješkog mosta u četvrtak navečer pobijen je zadnji od ukupno 148 predviđenih stalnih pilota. Čekić dizalice Xong Cheng 1 preksinoć je u morsko tlo zabio pilot dug 126,6 metara na stupnom mjestu S6. A pobijanje na tom stupnom mjestu bilo je i najkritičniji dio temeljenja mosta zbog rascjepa u flišnoj zoni. U Hrvatskim cestama kažu da je pobijanje 148. pilota ipak prošlo bez teškoća jer je pogođena stijena i time izbjegnut rascjep.  

Dnevno i do tri pilota

Plenković i Li Keqiang zabili pilot Pelješkog mosta

Kineski premijer Li Keqiang nastavlja svoj službeni posjet Hrvatskoj obilaskom gradilišta Pelješkog mosta, gdje je u četvrtak, pod jakom kišom, s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem obilježio dovršetak prve faze njegove izgradnje. Izgradnja Pelješkog mosta – trenutno najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj – najvidljiviji je simbol suradnje Hrvatske i Kine

Izgradnja pristupnih cesta prilagodit će se roku izgradnje Pelješkog mosta

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izjavio je u petak u Dubrovniku kako je dobio potvrdu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture da će se rokovi za izgradnju pristupnih cesta prilagoditi roku izgradnje Pelješkog mosta. Dobroslavić je također izjavio kako je i dovršetak treće i četvrte faze, zaobilaznice Stona od Sparagovića do Zaton Dola koja je s mostom i tunelima malo složenija, također predviđen u roku završetka izgradnje Pelješkog mosta.

Poslovi na izgradnji Pelješkog mosta odvijaju se brže nego je predviđeno

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u četvrtak navečer nakon obilaska gradilišta Pelješkog mosta u Komarnom ocijenio kako se poslovi na gradnji tog mosta odvijaju jako dobro, brže nego je predviđeno, te je ponovio kako bi most trebao biti završen za tri godine. "Sve ide jako dobro, dinamika posla gledajući ukupno čak je i brža nego je predviđano, a krajnji rok za dovršetak svih pristupnih cesta i Pelješkog mosta je 31. siječnja 2022. godine," rekao je Plenković.

Pretplati se na RSS - Pelješki most