Pelješki most

Počela montaža budućeg kolnika Pelješkog mosta

Gradilište Pelješkog mosta ovih dana iznimno je živo. Za razliku od ostalih gradilišta koja trpe posljedice koronakrize, u Komarni i Brijesti kineski radnici tvrtke China Road and Bridge Corporation (CRBC) na salivene stupove budućeg mosta koji strše iz mora postavljaju rasponsku konstrukciju po kojoj će se moći prometovati već od 31. srpnja 2021. godine, ako ne bude značajnijih problema u dovozu materijala za gradnju iz Kine.

U Hrvatsku stiže kineski brod s opremom za Pelješki most, evo što sada slijedi

U ponedjeljak u ranim jutarnjim satima u luku Ploče stiže brod iz Kine s 22 člana posade koji na gradilište Pelješkog mosta donose dizalice i opremu
Gotovo mjesec dana 22 člana posade, svi Kinezi iz Singapura, putuju prema Hrvatskoj. Na brodu su, prema posljednjim informacijama, svi zdravi. ''Prije tri dana je prošao kroz Sueski kanal, gdje je isto dobio potvrdu o zdrastvenoj ispravnosti i ujutro dolazi na sidrište Luke Ploče za gradnju Pelješkog mosta'', rekao lučki kapetan iz Ploča Joško Nikolić, prenosi N1.

Hoće li Pelješki most postati prva žrtva koronavirusa u Hrvatskoj?

Koronavirus koji je paralizirao cijelu Kinu i zbog kojeg se panika proširila širom svijeta mogao bi imati utjecaja i na Hrvatsku.

Naime, zbog epidemije ove smrtonosne bolesti se privremeno zatvara kineska tvornica koja gradi čelične kontrukcije za Pelješki most, javlja Nova TV.

Ipak, ta vijest ne znači da će radovi u Hrvatskoj prestati. Barem zasad, jer postavlja se pitanje što će se dogoditi kada na red dođe postavljanje novih konstrukcija.
 

Ukrcane čelične konstrukcije za Pelješki most i danas kreću za Hrvatsku

Ukupno 29 segmenata koji čine prvi kontingent čelične rasponske konstrukcije budućeg Pelješkog mosta jučer je utovareno te danas kreću iz dva pogona u Kini za Hrvatsku. U Hrvatskim cestama kažu da je Predviđeno je da će brodovi s tim materijalom do odredišta putovati maksimalno 35 dana, no očekuje se da će stići i ranije pa bi već sredinom veljače mogli biti isporučeni. Početak montaže čelične rasponske konstrukcije mosta predviđen je za ožujak.

Kinezi već obavili više od trećine posla na Pelješkom mostu

Iz dva pogona u Kini u Hrvatsku će potkraj ovog tjedna krenuti prvi kontingent segmenata čelične rasponske konstrukcije Pelješkog mosta. U Hrvatskim cestama kažu da su od izvođača radova China Road and Bridge Corporation (CRBC) dobili potvrdu da će prvih 29 segmenata rasponske konstrukcije prema gradilištu mosta krenuti 25. siječnja, odnosno na Kinesku novu godinu. Pri tome je predviđeno da će brodovi s građevinskim materijalom do Hrvatske maksimalno putovati 35 dana, no očekuje se da će na gradilište stići u kraćem roku.

Iz Kine uskoro stiže prvi dio kolnika Pelješkog mosta

Radovi na Pelješkom mostu paralelno se odvijaju na dvije lokacije - na Pelješcu te u tvorničkim pogonima u Kini, gdje se sklapa prvi dio kolnika budućeg mosta, piše u ponedjeljak Jutarnji list. Na Pelješcu je najvidljivije nicanje prvog stupa mosta na poziciji S8, gdje raste impozantna struktura jednog od 13 budućih stupova mosta. No, široj javnosti manje su vidljivi radovi na čeličnoj rasponskoj konstrukciji mosta koja se sklapa u Kini u Nantongu, prenosi Hina pisanje zagrebačkih dnevnih novina.

Izgrađena četvrtina Pelješkog mosta, Kinezi rade, čak i noću

Pelješki most ovih vrućih ljetnih dana polako, ali sigurno izranja na površinu. Na veliko zadovoljstvo stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije, kojima će se uskoro skratiti čekanje i kontrole na četiri granična prijelaza, kineski građevinci brže od očekivanog grade Pelješki most. Tako se već sada iznad morske površine mogu vidjeti naglavnice koje će nositi buduće stupove mosta - najveće investicije u novijoj hrvatskoj povijesti, u vrijednosti 2,08 milijardi kuna, koja bi trebala biti završena u iduće dvije godine.

Plašljiva hrvatska politika u BiH uporno šuti, da nema Dodika ne bi se imao tko javiti

Iako se u javnosti barem onoj hrvatskoj u BiH očekivala nekakva reakcija na jučerašnji politički incident koji su izazvali dvojica članova Predsjedništva potencirajući bespotrebni politički sukob sa Republikom Hrvatskom a u svezi Pelješkog mosta, ona je izostala.

Evo zbog čega je Dodik blokirao Komšića i Džaferovića da pokrenu tužbu protiv Hrvatske

Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH, u utorak je izgradnju mosta Pelješac proglasio vitalnim nacionalnim interesom srpskog naroda u BiH i time, najvjerojatnije, onemogućio tužbu Bosne i Hrcegovine protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom za prava mora.

Pretplati se na RSS - Pelješki most