Piletina

Stručnjaci objasnili zašto pileća prsa nekad imaju bijele 'trakice' i je li ih sigurno jesti

Ako ste nekad režući pileća prsa ili kotlete naišli na komad mesa kroz koji prolazi bijela 'traka' i pitali se što je to, odgovor ima voditelj Odijela za peradarstvo i profesor na Sveučilištu Georgia Todd J. Applegate koji kaže da su bijele prugice samo mišićna vlakna. - Iako ne leti, perad ima prsne mišiće predviđene za let i u njima nastaju takozvana brza mišićna vlakna - objasnio je Applegate i dodao da upravo zbog mišića pileća prsa imaju tako malo masti, svega jedan do 2,5 posto.

Ne skidajte kožicu s piletine, korisna je za srce i ne deblja

Vjerojatno ste više puta čuli kako s piletine treba skidati kožicu prije pečenja ili kuhanja mesa, jer sastojci koje sadržava mogu pridonijeti razvoju kolesterola, te potaknuti bolesti srca. No, nedavne studije pokazale su da je ova preporuka pogrešna, odnosno da nema potrebe za uklanjanjem kožice s mesa prije nego što ćete ga pojesti.

Štoviše, stručnjaci Sveučilišta Harvard utvrdili su da ta kožica može biti čak i korisna za zdravlje.

Trik za najsočniju piletinu: Isprobajte recept za batake u lisnatom tijestu

Hrskavi izvana, sočni iznutra - paketići od piletine i kremastog umaka brzo se pripremaju, a oduševljavaju okusom...

Bataci u lisnatom tijestu odlična su ideja za brzi ručak, ali i maštoviti zalogaji za druženja. Odlično se slažu s umakom od paprike, ali kao inspiracija mogu poslužiti i gljive ili sir. Batake prethodno možete i ostaviti u marinadi od maslinovog ulja, limunovog soka, soli i papra. Volite li mediteranske arome ubaciti možete i ružmarin, kumin ili origano.

Tajna sočnih i mekanih pilećih fileta je u načinu pripreme

Zahvaljujući neutralnom okusu, nutritivnoj vrijednosti i mogućnosti pripreme na bezbroj načina piletina je vrlo popularna namirnica. Dio je tradicionalnih i svakodnevnih jela, ali i mnogih dijeta i idealan je izbor kada žurimo jer se ne peče dugo.
Ukoliko volite piletinu, a želite biti sigurni da će nakon spremanja biti sočna i ukusna, izbjegnite nekoliko grešaka koje su česte u domaćinstvima širom svijeta.

Pretplati se na RSS - Piletina