Plin

Lukašenko upozorio: Ako mi Europa nametne sankcije, ja zavrćem plin

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko zaprijetio je danas da će prekinuti tranzit plina ka Europi, preko transnacionalnog plinovoda Jamal-Europa, ako Europska unija proširi sankcije Minsku.

Kako je rekao, on snabdijeva Europu grijanjem, a oni prijete da će zatvoriti granicu.
 

Ruski energetski div počeo puniti skladišta plina namijenjenim Europi

Ruski proizvođač plina Gazprom priopćio je u utorak da je počeo puniti skladišta plinom namijenjenim prodaji na europskom tržištu, što bi moglo stišati bojazni od nestašice tog energenta na pragu zime.

Kompanija je objavila da je odobrila plan punjenja pet podzemnih skladišta plinom u ovom mjesecu, navodi se u priopćenju za javnost objavljenom u utorak, uz napomenu da je posao punjenja već počeo.

Rusija objavila: Moguća je nova velika plinska kriza u Europi

Rusija ne isključuje mogućnost nove krize s plinom u Europi i poziva EU na pregovore, izjavio je u subotu Aleksandar Novak, potpredsjednik vlade zadužen za energetska pitanja.

"Ne isključujem mogućnost da se takva situacija ponovi", rekao je Novak i pozvao čelnike Europske unije na pregovore.

"Spremni smo na dijalog", poručio je Novak.

Po Novaku, u europskim spremištima nedostaje oko 25 milijuna prostornih metara plina i on smatra da bi se "po tom pitanju, nešto trebalo učiniti".

Najavljeno poskupljenje plina u Federaciji BiH

Dok se vode pregovori, satovi za električnu energiju u dvadesetak poduzeća u FBiH mjere dvostruko skuplje kilovate. Od Vlade FBiH očekuju da preduhitri poslijedice.  Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić za N1 naglašava da za domaćinstva neće biti povećanja cijena električne energije te je objasnio tko će se suočiti s povećanom cijenom. “Moramo pojasniti nekoliko stvari: imamo dvije kategorije potrošača, odnosno dvije kategorije opskrbe.

Cijene plina i struje divljaju, diljem svijeta velika je potražnja, a Francuzi poručuju: Ovo postaje neizdrživo

Povećana cijena plina i s tim povezani rast cijene električne struje stiže do novčanika kućanstava i blagajni poduzeća. Što se može učiniti?
Samo u rujnu je cijena zemnog plina za potrošače u Europskoj uniji skočila za 17 posto. Brojna kućanstva ovih dana dobivaju neugodnu poštu u kojoj se obavještavaju o povećavanju mjesečne rate. Tako jak rast cijena plina i struje za stručnjake nije došao iznenada, piše Deutsche Welle.

Plin iz Hrvatske korak bliže Federaciji BiH

Projekt "Južna interkonekcija", a koji podrazumijeva izgradnju plinovoda između Hrvatske i BiH, u petak je službeno počeo, priopćeno je iz poduzeća "BH gas". Naime, na internet stranici ovog poduzeća i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) objavljen je poziv za odabir konzultanta za izradu studije izvodljivosti i studije utjecaja na okoliš i društvo, što je kako su ocijenili, početak projekta vrijednog preko 100 milijuna eura, prenose Nezavisne.

Neusvajanjem zakona o struji i plinu, BiH gubi milijune eura

Neusvajanjem zakona u oblasti električne energije i plina BiH gubi nekoliko desetina milijuna eura grant sredstava i povoljnih kredita i riskira nove oštre sankcije Energetske zajednice, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović nakon sastanka s članovima Državne regulatorne komisije za električnu energiju, javlja Anadolija.  Na sastanku u Sarajevu je razmatrana aktualna situacija u energetskom sektoru s fokusom na dodatne sankcije najavljene od Energetske zajednice, na predstojećem ministarskom sastanku 14.

Hrvatska ne odustaje od gradnje plinovoda do Zenice

Realizacija projekta snabdijevanja Rafinerije u Brodu plinom iz Hrvatske ni na koji način neće utjecati na gradnju plinovoda Slobodnica – Brod – Zenica.

To su za Avaz potvrdili iz hrvatske kompanije Plinacro.

Inače, iz BH-Gasa juče su upustili pismo hrvatskom poduzeću u kojem su iznijeli prigovor zbog namjere da se stari produktovod pretvori u plinovod za snabdijevanje Rafinerije u Brodu. Izražena je sumnja da se time odustaje od gradnje plinovoda prema Zenici.

 

Pretplati se na RSS - Plin