Plinovod

Hercegovina jača kao regija, imat će plin već 2024.?

Dovođenje plina u Hercegovinu, kao trenutačno najčišćeg energenta, kapitalni je projekt na koji se gleda s posebnim zanimanjem, a pogotovo u svjetlu najava kako se na realizaciju ne bi trebalo čekati dugo. Naime, već bi 2024. prvi kubici trebali poteći cijevima na smjeru Posušje - Mostar, piše Večernji list BiH.

 Uloga županija

U pripremi zemljišta za plinovod kroz Hercegovinu bit će i županije i općine

Izgradnja prvog plinovoda kroz Hercegovinu, kao što je poznato, kapitalni je projekt koji će unijeti novu dimenziju u energetsku opskrbljenost poduzeća, ali i privatnih korisnika, pri čemu će u pripremi realizacije projekta biti uključen niz općina, poput Posušja, Širokog Brijega, Tomislavgrada, Kupresa...

Plinacro i BH-Gas potvrdili interes za razvoj plinskih transportnih sustava 'Zagvozd - Posušje -Travnik'

Nacionalni operateri plinskih transportnih sustava Republike Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine - Plinacro i BH-Gas, potpisali su novi Memorandum o razumijevanju i suradnji u trajanju od tri godine, priopćeno je u ponedjeljak iz Plinacra.

Projektiranje trase: 'Zagrijavanje' za plinovod preko Zagvozda, Posušja do Novog Travnika

Projekt plinovoda Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Hrvatska, Zagvozd – Posušje – Novi Travnik s odvojkom za Mostar, od iznimnog je značaja i za Federaciju i cijelu državu, prvenstveno zbog sigurnosti opskrbe i diversifikacije izvora snabdijevanja, kažu za Oslobođenje iz BH-Plina. Radi se o plinovodu koji će povezati transportne plinovode Hrvatske i BiH, to jest PLINACRA i BH-Plina. Ovaj projekt spada u linijske infrastrukturne projekte.

Plinovod Zagvozd - Posušje - Travnik sa odvojkom za Mostar koštat će 100 milijuna eura

Izgradnja plinovoda Zagvozd–Posušje–Novi Travnik/Travnik, sa odvojkom za Mostar, uključujući i eksproprijaciju zemljišta, trebala bi koštati 100 milijuna eura, odnosno oko 200 milijuna maraka, kazao je za Faktor direktor BH Gasa Jasmin Salkić. 

BH Gas je objavio informaciju kako je okončan postupak sveobuhvatne analize troškova i koristi (CBA) izgradnje ovog plinovoda, te da sada slijedi izrada idejnog projekta i studije utjecaja na okoliš. 

Pretplati se na RSS - Plinovod