Požar

Vatra progutala Park prirode Hutovo blato

Park prirode Hutovo blato skoro u potpunosti je izgorio u požaru, potvrdio je sinoć Mate Jurković, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Čapljina.

Iako je požar koji je jučer ujutro izbio uspjeli lokalizirati u poslijepodnevnim satima, navjerojatniej, usljed namjernog paljenja na nekoliko mjesta,vatra se nošena jakim vjetrom snažno razbuktala i gutala sve pred sobom.
 

Požari se ne mogu gasiti 'polivačama', BiH zbog sve više požara u Hercegovini mora kupiti vatrogasne letjelice

Svjedoci smo da su ovog ljeta požari uzeli maha kao nikada do sada.  Kako  kažu oni koji vode razne statističke podatke ova godina je po pitanju požara najgora u posljednjih dvadesetak godina. Područje Dalmacije a odmah potom i Hercegovine je u široj regiji najizloženije razornim ljetnim požarima koji znaju trajati danima i tjednima. Gori na sve strane  i taman kad vatrogasci nadljudskim naporima uspiju pogasiti jedan požar ne treba dugo čekati da se rasplamsa novi.

U Hodbini kod Mostara u požaru izgorjela štala i nekoliko kuća

Požar koji je jučer izbio na Gubavici, južno od Mostara, danas se proširio na Hodbinu gdje je izgorjela jedan štala i nekoliko napuštenih kuća.

Vlasnik izgorjele štale, Ibrahim Alađuz, kaže da je vatreni plamen s brda Hum sišao munjevitom brzinom i da se štala, unatoč intervenciji desetak mještana, nije mogla spasiti. 

"Plamen koji je dolazio, vjetar je širio munjevitom brzinom. Ništa nismo mogli uraditi. Sin je uspio govedo izvesti iz štale, a 120 bala sjena i štale su u trenu nestali", kazao je Alađuz. 
 

Vatrogasci i mještani Ljutog Doca ugase požar a onda sutra ponovno bukne drugi

Vatrogasci iz Vatrogasnog društva Široki Brijeg su u srijedu izašli prvi put na teren požarišta u Ljutom Docu gdje su uspjeli pogasiti požar ali je u četvrtak ponovno na istom mjestu izbio požar pa je ekipa od šest vatrogasaca potpomognuti mještanima i taj požar uspjela ugasiti.
Požar nije oštetio objekte i kuće. Sumnja se da je požar podmetnut jer se na žalost rasplamsao i danas na istom mjestu.

Požar na Troglavu gasi helikopter Oružanih snaga BiH

Od ponedjeljka ujutro helikopter Oružanih snaga BiH gasi požar na Troglavu, dijelu Dinare iznad sela Gubina, u livanjskoj općini, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade Hercegbosanske županije.

Aktivni požar proteže se na dužini od 20 km, a drugi helikopter koji je trebao stići iz Banja Luke za gašenje požara nije doletio zbog nevremena u tom gradu.

Čim vremenske prilike to dopuste helikopter će se uključiti u gašenje požara na ovom dijelu HBŽ-a, navode iz spomenute službe.
 

Štete od požara na splitskom području oko 220 milijuna kuna

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u utorak je, na tematskoj sjednici Gradskog vijeća posvećenoj nedavnom požaru na splitskom području, izvijestio kako prve procjene govore da štete izazvane požarom iznose oko 220 milijuna kuna.

"Prema prvim procjenama, na šumskom prostoru izazvana je šteta oko 200 milijuna kuna, te oko 20-ak milijuna kuna pretežito na poljoprivrednim dobrima", rekao je Krstulović Opara.

Katastrofa u Splitu: Gori gradsko groblje, vatra došla do zgrada i benzinskih crpki

Ne smiruje se požar na nekoliko desetaka kilometara dugoj vatrenoj liniji, od Omiša do Splita. Od 15 sati već iscrpljenim vatrogascima na požarištima pomažu tri kanadera, a od kasnije poslijepodne i stotinjak vojnika.

Vatrogasci požar gase od četrdesetak minuta nakon ponoći, kada je buknuo u Tugarama, a potpomognut vjetrom proširio se na Srinjine, zatim tijekom jutra na Sitno Gornje i Donje te popodne na Žrnovnicu, Jesenice i Podstranu.

Pretplati se na RSS - Požar