Politika

Kršenje ljudskih prava u BiH: Negira se genocid, uskraćuje se pravo na jezik

U najnovijem izvješću američkog State Departmenta o kršenju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, objavljen na stranici State Departmenta, između ostalog se spominje i negiranje srebreničkog genocida, zabrana prava na izučavanje bosanskog jezika povratnicima Bošnjacima u bh. entitet Republika Srpska, ali i uskraćivanje prava na izučavanje srpskog jezika u FBiH, naročito u Hercegbosanskoj županiji, gdje živi većinsko hrvatsko stanovnišvo.

Ubrzava se dinamika pregovora o Mostaru, naredni sastanak u četvrtak

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a BiH Mostar Edin Zagorčić izjavio je kako je na današnjem sastanku mostarskih gradskih odbora devet parlamentarnih stranaka, najviše riječi bilo o izbornim jedinicama, kao i o poziciji gradonačelnika i dogradonačelnika. Po njegovim riječima, današnji razgovori o rješavanju problema održavanja lokalnih izbora u Mostaru bili su konstruktivni, a dogovoreno je da se ubrza dinamika pregovaranja. Tako će naredni sastanak biti upriličen u četvrtak, 5. travnja, a njegov domaćin bit će SBB-a.

Ukoliko BiH želi mirno i tolerantno društvo, radikalne stranke poput GS-a treba zabraniti!

Bosna i Hercegovina u svjetskim okvirima u odnosu na broj stanovnika kad su u pitanju političke stranke i udruge sigurno zauzima visoko mjesto na ljestvici. Ne bi to bilo ni tako loše da pola političkih stranaka ne treba zabraniti a o udrugama da i ne trošimo riječi.

'Patrioti' a ne priznaju Odluku Ustavnog suda, ne poštuju državnu himnu nego pjevaju svoju

Nigdje se kao u BiH ne vode tolike polemike oko svih mogućih stvari u kojima najčešće na žalost ispliva mržnja, naravno, ukoliko ste na suprotnoj strani. Svjedoci smo hejterskih komentara na raznim web stranicama što potvrđuje da je mržnja u BiH ono što je na prvom mjestu i to definitivno vuče ionako razjedinjenu zemlju unazad.

'Sarajevu' je opasnost incident u Širokom a mahanje isilovskim zastavama po Zenici nije zanimljivo

Svakodnevni i svakovrsni incidenti u Bosni i Hercegovini nisu nikakva novost ali ipak se prema njima odnosimo na različite načine. Čini se, ovisno o mjestu njihovog nastajanja. Također, osude pojedinih incidenata nisu uvijek na onom nivou kojem bi trebale biti.

Karamatić za ABCportal: Bošnjački političari misle da je ravnopravnost Hrvata zabranjena tema

U zadnje vrijeme na bh političkoj sceni događaju se 'neobične' političke stvari koje idu u prilog Hrvata u BiH i produkt su rada legalnih predstavnika hrvatskog naroda, od krovne političke organizacije HNS-a do Doma naroda PS BiH. O čemu se zapravo radi i koje su daljnje smjernice hrvatske politike u BiH pokušali smo  doznati kroz razgovor sa jednim od najboljih zastupnika iz redova hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Pretplati se na RSS - Politika