Poljoprivreda

Miholjsko ljeto pogoduje poljoprivredi kojoj vrijeme ove godine nije išlo na ruku

Miholjsko ljeto vraća se u BiH na radost svih građana, posebice poljoprivrednika, ako je vjerovati prognozama koje su ovih dana objavili meteorolozi. Do 20. listopada očekuje nas dulje razdoblje stabilnih vremenskih prilika, piše Večernji list BiH.  

Berba maslina, oranje zemlje

BiH uvozi 75 posto hrane a 50 posto oranica zapušteno

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić ukazao je na činjenicu da Bosna i Hercegovina trenutno uvozi 75 posto hrane, dok je više od 50 posto oranica u BiH neobrađeno, te da je BiH zemlja koja u regiji najmanje izdvaja za sektor poljoprivrede, dok s druge strane, ima prednosti kao što su kvalitetni proizvodi.

Bh vlasti bi trebale legalizirati i revitalizirali hercegovački tip duhana

Duhan je više od dva stoljeća bio dominantna poljoprivredna kultura u Bosni i Hercegovini, posebno na jugu naše zemlje. Međutim, kako u Hercegovini nema otkupnih stanica, proizvođači duhana snalaze se na razne načine, neki uzgajaju duhan za vlastite potrebe, a nešto se proda i u sivoj zoni, piše N1. Zatvaranjem duhanske stanica u Stocu, Hercegovina je ostala bez službenog mjesta za zakoniti otkup duhana. Iako je njegova proizvodnja nezakonita, mnogi ga i dalje uzgajaju, ali sa strepnjom.

More prodrlo do Čapljine, slana voda postala realnost koja uništava povrće

Morska voda došla je do Počitelja, do čapljinske doline. Salinizacija nije više stvar pretpostavki, nego činjenica. Pokazuju to stalna mjerenja na bušotinama u Višićima i povremena u Gnjilištima, koje je prema tim mjerenjima, iako najsjeverniji dio Višićke kasete, najugroženije, što navodi na zaključak da je pojava plod više činitelja. Tako je, praktički, uz Neum, Čapljina postala druga općina u BiH koja je, zahvaljujući slanoj vodi, dobila more, o čemu i ozbiljno, a i kroz šalu ovih dana pričaju žitelji.

Udruga pčelara 'Vrisak' iz Tomislavgrada na sajmu pčelarstva u Beogradu

Udruga pčelara "Vrisak" Hercegbosanske županije sudjelovala je u subotu na tradicionalnom Međunarodnom sajmu pčelarstva "Tašmajdan 2017.", koji se od 6. do 8. listopada održava u Beogradu.  Sa svojih 40-tak članova Udruga "Vrisak" je u svojstvu posjetitelja prisustvovala određenim predavanjima, savjetovanju i kupovini novih tehnoloških dostignuća iz pčelarstva.

Prosječna plaća 857 KM a potrošačka košarica za četveročlanu obitelj 1.875,66 KM

Teška sezona je iza poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini. Mraz i suša uništili su veliki dio proizvoda. Spominje se porast cijena hrane, a građani i sa sadašnjim cijenama jedva preživljavaju od mjeseca do mjeseca. Jelka u pučkoj kuhinji radi već 16 godina. Kaže kako u kuhinju po obrok najviše dolaze umirovljenici, ljudi srednje životne dobi, ali da ima i mlađe populacije s obiteljima, javlja N1. "Teško je kad dođu tu, stidljivo ti pokazuju onaj recept da ne može podići...

U Hercegovini ostalo samo 12.000 stabala smokve!

Hercegovačka priča o smokvi najbolje bi se mogla izraziti kroz sintagmu nogometnih “luzera” - kako je igra njihovih ljubimaca bila u znaku “neiskorištenih šansi i propuštenih prilika”. Nekadašnja hraniteljica juga Hercegovine zaista je skromno zastupljena.Oko 12.000 stabala, odnosno samo 27 hektara intenzivnih nasada pod smokvom ima Hercegovina?!

Umjesto BiH, oko 200 mil. KM poticaja poljoprivredi iz EU moglo bi otići u Srbiju

Ako žurno na političkom i operativnom planu sve razine vlasti u BiH nešto ne naprave, bh. poljoprivrednici mogli bi ostati bez više od 200 milijuna eura sredstava koja im trebaju stići kroz projekt EU-a pod nazivom “Instrument for Pre-Accession Assistance for Rural Development”. 

Godišnje izvješće

Urod skoro svih poljoprivrednih proizvoda ove je godine smanjen za oko 40 posto

Urod skoro svih poljoprivrednih proizvoda ove je godine smanjen za oko 40 posto, ali to nije razlog da njihove cijene drastično rastu, poručuju poljoprivrednici. Slažu se da uzrok novim astronomskim cijenama njihovih proizvoda nije samo suša nego u najvećoj mjeri, kako tvrde, trgovci.

Izvoz poljoprivrednih proizvoda u 2016. dostigao vrijednost od 934 milijuna KM

U Godišnjem izvještaju iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za Bosnu i Hercegovinu za 2016., koji je sačinilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, navedeno je da su ukupno zasijane površine iznosile oko 530.000 ha, ugari i neobrađene oranice čine oko 481.000 ha, a rasadnici i ostalo na oranicama oko 3.000 ha.

Istaknuto je da, u cjelini gledano, sektorski pokazatelji poljoprivrede tijekom 2016. ne bilježe značajne promjene u odnosu na prethodne godine.

Pretplati se na RSS - Poljoprivreda