Poljoprivreda

Hitno reagirati na najavljene mjere EU i zaštititi domaću proizvodnju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održao je hitne konsultacije sa nadležnim sektorima u Ministarstvu i institucijama u povodu najavljene odluke Europske unije o uvođenju zaštitnih mjera za tržište čelika i aluminija, kao odgovor EU na poteze Sjedinjenih Američkih Država.

Opasna bakterija u zamrznutom kukuruzu iz Mađarske isporučenom u BiH!

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, posredstvom Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena je da su u Bosnu i Hercegovinu isporučeni proizvodi iz Mađarske u kojima je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes iznad dopuštene granične vrijednosti opasne po ljudsko zdravlje, a radi se o zamrznutom kukuruzu Rainbow i Coop Xtra Peas, Corn and Red Pepper, također zamrznutom, prenosi poslovni-global.ba.

FAO: Cijene hrane pale su u lipnju prvi puta u ovoj godini

Pojeftinili su i mlijeko i mliječni proizvodi, za 0,9 posto, budući da su niže cijene sira zbog većeg izvoza iz Europske unije i SAD-a nadjačale poskupljenje obranog mlijeka u prahu. Šećer je pak u lipnju poskupio 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, nakon šestomjesečnog razdoblja pada cijena, budući da je suša u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču i izvozniku, potaknula zabrinutost za urod šećerne trske i za proizvodnju. Cijene mesa gotovo su stagnirale na mjesečnoj razini.

Uvoz uništio proizvođače: “Tjeraju nas da se iseljavamo”

Na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima slika se ponavlja iz godine u godinu, samo se mijenjaju artikli i vremenski termini. Nekada su to rajčice, nekada paprika, lubenica… Ove godine, kako to proizvođači kažu, “zaglavile” su rajčice i to odmah na startu, predsezone praktički nije ni bilo. “Tko su ti ljudi?” Pero Jurković iz Gabele, renomirani proizvođač tog povrća, da si olakša dušu, u pomoć je pozvao i novinare, evo i zašto: - Nisam zadovoljan.

Propadaju lubenice na neretvanskim poljima, niti jedan proizvod ne mogu prodati!

U dolini Neretve je poljoprivredna kataklizma jer se niti jedan poljoprivredni proizvod ne može prodati. Proizvođači su ogorčeni, vlada apatija i strah od onoga što bi im se moglo dogoditi. Veliki novac su uložili u poljoprivrednu proizvodnju, a svoje proizvode ne mogu prodati, kaže agronom Željko Bjeliš.

U pet mjeseci u Hrvatskoj prodano 83 traktora više nego u isto vrijeme 2017. godine

U prvih pet mjeseci ove godine u Hrvatskoj je prodano čak 408 novih traktora što je za 83 nova traktora više nego što je prodano u isto vrijeme prošle godine. Nastavili li se ovom dinamikom, do kraja godine bi mogao biti oboren rekord prodaje iz prošle godine kada je prodano čak 854 traktora, dok je u isto vrijeme 2016. godine prodaja bila 446 komada, a 2015. tek 278 komada... 

Utemeljiteljska Skupština Udruge korisnika vode hidro-melioracijskog sustava Široki Brijeg

Dana 29.svibnja 2018. godine u prostoriji gradske vijećnice , u Širokom Brijegu , s početkom u 19,00 sati održana je utemeljiteljska Skupština Udruge korisnika vode hidro-melioracijskog sustava Široki Brijeg. 
Na Skupštini su u svojstvu utemeljitelja  bili nazočni predstavnici  svih pet područnih Udruga korisnika vode ( UKV Gornja terasa,UKV Donja terasa,UKV Knešpolje,UKV Dobrič i UKV Gradac ) , predstavnici gradske Uprave Široki Brijeg i Javne ustanove Coming iz Širokog Brijega.

Prvi traktor proizveden u BiH, izvezen u Europu

Prvi traktor koji je u potpunosti proizveden u Bosni i Hercegovini izvezen je iz Maglaja u Europu. Riječ je o traktoru firme Beartisch-Fobro koja je prošle godine svoje pogone iz Švicarske i Njemačke preselila u BiH. Izvezeni traktor je model Fobro Mobile koji je pogodan za obradu zemljišta frezanjem, oranje, čišćenje usjeva, obradu vinograda, malinjaka i slično. Traktor je opremljen upravljačkim sustavom Joystick i volanom., prenosi Klix. 

OPG Bakrač vam nudi zdrave i kvalitetne proizvode sa svojeg imanja

Želite jesti povrće i voće iz domaćeg uzgoja? OPG Bakrač vam nudi upravo takve proizvode uzgojene na svojem imanju bez ikakvih prskanja i kemikalija. Trenutno su u ponudi kasna trešnja krupna, od polovice travnja u ponudi su i krastavci a paradajz će u ponudu za nekakvih desetak dana.
Uzgoj povrća u plastenicima njihova je glavna preokupacija a rezultat svega su vrhunski poljoprivredni proizvodi. 
 

Pretplati se na RSS - Poljoprivreda