Poljoprivreda

Uvezeno voće i povrće "preplavili" tržište BiH

Kineski bijeli luk, kupus iz Makedonije, kruške iz Italije i drugo voće i povrće iz uvoza preplavili su tržište BiH. O svemu tome najbolje svjedoče podaci da je u prvih pet mjeseci ove godine uvezeno oko 132,5 milijuna kilograma raznog voća i povrća, što je za oko 13 milijuna više nego prošle godine u istom razdoblju.

Utemeljiteljska Skupština Udruge korisnika vode hidro-melioracijskog sustava Široki Brijeg

Dana 29.svibnja 2018. godine u prostoriji gradske vijećnice , u Širokom Brijegu , s početkom u 19,00 sati održana je utemeljiteljska Skupština Udruge korisnika vode hidro-melioracijskog sustava Široki Brijeg. 
Na Skupštini su u svojstvu utemeljitelja  bili nazočni predstavnici  svih pet područnih Udruga korisnika vode ( UKV Gornja terasa,UKV Donja terasa,UKV Knešpolje,UKV Dobrič i UKV Gradac ) , predstavnici gradske Uprave Široki Brijeg i Javne ustanove Coming iz Širokog Brijega.

Prvi traktor proizveden u BiH, izvezen u Europu

Prvi traktor koji je u potpunosti proizveden u Bosni i Hercegovini izvezen je iz Maglaja u Europu. Riječ je o traktoru firme Beartisch-Fobro koja je prošle godine svoje pogone iz Švicarske i Njemačke preselila u BiH. Izvezeni traktor je model Fobro Mobile koji je pogodan za obradu zemljišta frezanjem, oranje, čišćenje usjeva, obradu vinograda, malinjaka i slično. Traktor je opremljen upravljačkim sustavom Joystick i volanom., prenosi Klix. 

OPG Bakrač vam nudi zdrave i kvalitetne proizvode sa svojeg imanja

Želite jesti povrće i voće iz domaćeg uzgoja? OPG Bakrač vam nudi upravo takve proizvode uzgojene na svojem imanju bez ikakvih prskanja i kemikalija. Trenutno su u ponudi kasna trešnja krupna, od polovice travnja u ponudi su i krastavci a paradajz će u ponudu za nekakvih desetak dana.
Uzgoj povrća u plastenicima njihova je glavna preokupacija a rezultat svega su vrhunski poljoprivredni proizvodi. 
 

Skoro 90 posto domaće proizvodnje se potroši u BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je danas, na sjednici Zastupnica doma Parlamentarne skupštine BiH, da nije točan podatak da 75 posto svojih potreba za poljoprivrednim proizvodima i hranom Bosna i Hercegovina zadovoljava iz uvoza, ali jeste točan izvozno-uvozni, trgovinski bilans koji kaže da BiH uveze hrane, odnosno poljoprivrednih proizvoda i sve ono što jeste hrana, blizu tri milijarde KM, a izveze jednu milijardu.

Danski krumpiri skupi poput tartufa ili kavijara

Tartufi i kavijar poznate su kulinarske delicije čija cijena po gramu postiže astronomske cijene, no u Danskoj takvu cijenu ima posebna sorta - krumpira.
Tartufi i kavijar poznate su kulinarske delicije čija cijena po gramu postiže astronomske cijene, no u Danskoj takvu cijenu ima posebna sorta - krumpira. 

Prvi ovosezonski krumpiri uzgojeni na turističkome otoku Samsu nude se po cijeni od 155 dolara po kilogramu, izvijestila je tamošnja turistička zajednica. 

Zabrinjavajuće: 500 nesreća sa smrtnih ishodom u sektoru poljoprivrede u EU

Europski parlament je na svojoj plenarnoj sjednici održanoj ovog tjedna u Bruxellesu raspravljao o sigurnosti na poljoprivrednim gospodarstvima u EU-u. U raspravu se uključila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja je u prvom redu zahvalila potpredsjednici Europskog parlamenta Mairead McGuiness na inicijativi da se ovu točku stavi na dnevni red kao i na njezinom predanom radu i brizi za poljoprivrednike koju i osobno dijeli.

Za poticaje poljoprivredi ide 58,2 milijuna KM, pročitajte kako će novac biti podijeljen

Vlada Federacije BiH je na današnjoj 140. sjednici u Sarajevu usvojila 58.200.000 KM vrijedan Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava poticaja za poljoprivredu, utvrđenih ovogodišnjim proračunom FBiH Federalnom ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva.

Od ukupnog iznosa, za poticaje biljnoj proizvodnji namijenjeno je 9.040.000 KM, a animalnoj 43.435.000 KM, dok će kamate na kredite za investicije u poljoprivredi biti regresirane sa 500.000 KM, koliko je planirano i za komasaciju zemljišta.

Damjanovići uzgajaju šparogu sedam godina, a najviše izvoze u Njemačku

Obitelj Damjanović šparoge je počela uzgajati još prije sedam godina, a zanimanje tržišta za ove zdrave zelene biljke potaknulo ih je na daljnje proširenje proizvodnje koja se trenutno vrši na 100 hektara površine, piše agroklub.com

Lucija Damjanović ispričala nam je da je ova biljka na slavonskom tlu jako pogodna jer je dobra podloga, ima dovoljno sunca i kiše. 

Nekadašnja rock zvijezda nakon karijere želi se baviti se poljoprivredom

Nekadašnji pjevač Divljih jagoda i Bijelog dugmeta, Alen Islamović na 24.000 m2 zemljišta u Bihaću je izgradio plantažu lješnjaka i tako zakoračio u poljoprivredne vode.

Sve je počelo prije nekoliko godina kada je Alenova supruga u nasljedstvo dobila oko 12.000 m2 zemlje u predgrađu grada Bihaća. U početku nisu znali što će sa njom, počeli su istraživati, kako bi potom donijeli odluku da Alen nakon povlačenja iz estradnog posla, pronađe sebi drugu zanimaciju. Ta zanimacija postala je poljoprivreda.

Pretplati se na RSS - Poljoprivreda