Poljoprivreda

U Federaciji smanjena prodaja poljoprivrednih proizvoda

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda u kolovozu ove godine na tržnicama u Federaciji BiH iznosila je 1.977.672 marke. U odnosu na isto razdoblje prošle 2017. godine prodaja na tržnicama vrijednosno je manja za 14.995 maraka ili za 0,75 posto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

 

Hrvatska europski rekorder po prodaji traktora

GUDOVAC - Hrvatska je europski rekorder po prodaji novih traktora. U odnosu na pretprošlu godinu gotovo je udvostručena, a taj trend nastavio se i na najvećem agrarnom sajmu u regiju, u Gudovcu pokraj Bjelovara. 

Prodani su neki od najskupljih kombajna, strojeva i traktora, a za koje treba izdvojiti gotovo 2 milijuna kuna. Jedan od najskupljih traktora na sajmu kupio je ovogodišnji pobjednik natjecanja za najbolji OPG 'Zlata vrijedan'. 

Na Veletržnici u Čapljini tikve teške preko 135 kilograma

Tri tikve na petnaestak minuta zaokupile su pažnju prisutnih – proizvođača, prodavača i trgovaca na Veletržnici u Tasovčićima kod Čapljine. Tikve su dopremljene na vaganje, jer od Prenja u stolačkoj općini do Tasovčića kod Čapljine, nije bilo pogodne vage da ta tri za ovdašnje prilike čuda izmjeri. Okupljeni su pratili istovar uz pomoć viličara, drugačije nije moglo. Kad je viličar počeo unositi tikve na vagu, okupljeni su počeli nagađati koliko bi mogle biti teške.

Rane jabuke iz Čapljine lako nalaze put do stranih tržišta

Za razliku od povrtlara, voćari doline Neretve ove sezone se ne oglašavaju ni po pitanju vremenskih prilika, a ni po pitanju plasmana i cijena. Jedna od vodećih vrtki u voćarstvu, Dominant iz Gabela Polja kod Čapljine, u dolini Neretve ima svoje nasade. Radnici su trenutno na ''sporednim zadacima'' - orezivanju mladih nasada, pljevidbi i čišćenju od korova, javlja Radio Čapljina.

Komisija povećava potporu za europske poljoprivrednike koji se suočavaju s posljedicama suše

Kako bi im se pomoglo u suočavanju s posljedicama ekstremnih suša, Europska komisija odlučila je da će europski poljoprivrednici moći koristiti predujmove za izravna plaćanja i plaćanja za ruralni razvoj te će im se za potrebe prehrane životinja omogućiti veća fleksibilnost u korištenju zemljišta koja se inače ne koristi za proizvodnju, priopćeno je u četvrtak iz Bruxellesa.

Troškovi života prosječne obitelji u gradu veći za 273 KM nego na selu

Bosna i Hercegovina neslavni je rekorder među zemljama regije kada je riječ o opustošenim naseljima, onima u kojima više ne živi baš ni jedan stanovnik. Takvih sela u BiH, kako potvrđuju dostupni podaci, više je od 300. Osim toga, alarmantan je i podatak da u 1486 sela živi manje od deset stanovnika iako su ih nekada imala na stotine. I dok je u EU primjetan trend povratka ljudi na selo, u BiH bi ipak svi radije živjeli u gradu ili otišli iz zemlje. 

Ušteda na svim poljima

Konačno novac iz IPA 2: Poljoprivrednicima stiže 90 milijuna eura

Poljoprivrednici i institucije iz BiH koji ispune kriterijume, dobit će 90 milijua evra iz IPA fondova, najavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. 
BiH je ostala bez novca za poljoprivredu i ruralni razvoj iz IPA 2 fondova u periodu od 2014. do 2017, jer nije ispunila osnovni preduvjet - usvajanje Strateškog plana ruralnog razvoja, što se dogodilo tek početkom ove godine. 

Obitelj iz Slavonije uništila 25 tona lubenica jer ih nije imala kome prodati

Antonio Gvozdić iz Soljana kraj Županje na Facebooku je objavio dosta tužan video.

Naime, njegova obitelj bacila je 25 tona lubenica jer ih nisu imali kome prodati.

Na snimci koja je popraćena pjesmom 'Moja domovina' vidi se kako iz prikolice traktora bacaju lubenice na oranicu.

 

Pretplati se na RSS - Poljoprivreda