Poljoprivreda

Europsko voće i povrće može propasti jer uslijed pandemije nedostaje berača

Berba voća i povrća u Europi mogla bi doći u pitanje zbog manjka sezonskih radnika, što je neobično čuti u vrijeme pandemije koronavirusa.

Naime, plantaže voća i povrća u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj i Njemačkoj mogle pi početi propadati zbog činjenice da nedostaje radnika, a radnici su dobrim dijelom zapravo migranti. Kako se to desilo? Jednostavno, priliv migranata je gotovo zaustavljen uslijed blokada na granicama, prenosi Guardian.

Žene na selu: Posla ima i previše, tko radi može lijepo živjeti

Procjenjuje se da blizu 60 posto stanovništva BiH živi na selima i manjim lokalnim zajednicama, živi se većinom od poljoprivrede, a broj zaposlenih muškaraca u ruralnim područjima daleko je veći od žena.  U selu Zagorice u blizini Visokog žene kažu kako nisu nezaposlene, jer posla ima i previše.  Poručuju, da onaj tko radi na selu i danas može lijepo živijeti, donosi N1.  Preko 120 duluma zemlje, tri krave, ovce, svinje, kokoške svakodnevna su obveza Tereze Sesar. Vožnja traktora samo je dio njenih dnevnih aktivnosti.

Ima 101 godinu i još uvijek vozi kombajn: Nikad se nisam bojao posla

San svakog poljoprivrednika je da može raditi na svom gospodarstvu koliko god može. No, možete li zamisliti da kombajnirate sa 100 godina?

K.B. Williams u listopadu je navršio 101 godinu i još uvijek žanje pšenicu sa svojom obitelji u Oklahoma Panhandleu. Vožnja kombajna bila je njegova motivacija da lakše prebrodi rehabilitaciju nakon nedavnog pada, rekao je za SUNUPTV.
 

Mladi Hercegovac objasnio: Hercegovina - europska Kalifornija?

Kada čujemo riječ Kalifornija, većina nas će pomisliti na američku saveznu državu na zapadnoj obali uz Tihi ocean. Vjerojatno će nam prve asocijacije biti filmska i televizijska industrija Hollywooda u Los Angelesu, prelijepi San Francisco sa Golden Gateom, ali i mnogi tehnološki giganti i globalne kompanije nastale doslovce u garažama kreativnih i marljivih pojedinaca.

Ugrožena klasična proizvodnja rajčice u Hercegovini

Poslovanje čapljinske tvrtke Adria Hishtil, najvećeg proizvođača i izvoznika sadnog materijala povrća u Bosni i Hercegovini, ujedno je i putokaz o kretanju u toj oblasti. Naime, na osnovi narudžbi može se prilično pouzdano procijeniti situacija u ljetnoj sezoni. Što je očekivati ovoga ljeta, odnosno što su kupci iz ukupno petnaestak zemalja šire regije preferirali pobliže je objasnio agronom Ivica Borovac, komercijalist tvrtke čiji su pogodni smješteni u Gabeli.

Za poljoprivredu i ruralni razvoj u FBiH izdvojeno više od 90 milijuna KM

Vlada FBiH danas je na sjednici u Sarajevu usvojila informaciju o transferima za poljoprivredu u 2018. godini koji su odobreni programima utroška s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih prošlogodišnjim proračunom FBiH Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Lani je kroz program poticaja za poljoprivredu planirana realizacija od 58.200.000 KM, a za izmirenje obveza iz ranijeg razdoblja još 11.500.000 KM. Sredstva su utrošena u skladu s programima i ukupno je realizirano 69.513.992,31 KM ili 99,73 posto.

BiH odredila cijenu zaštite tradicionalnih proizvoda

Vijeće ministara BiH donijelo je u četvrtak Odluku o visini naknade za postupak zaštite oznaka porijekla i geografskog porijekla i postupak zaštite oznaka garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda. Ovu odlukom predložila je Agencije za sigurnost hrane, čime će se provesti Pravilnik o sustavu kvalitete za prehrambene proizvode, što vodi ka stvaranju uvjeta za nesmetano vođenje postupka zaštite oznaka prehrambenih proizvoda. 

Pretplati se na RSS - Poljoprivreda