Poljoprivreda

FBiH za mehanizaciju u poljoprivredi dala skoro 1,3 milijuna maraka

Vlada Federacije BiH u posljednjim danima prošle godine promijenila je odluku o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava “Subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima - poticaj za poljoprivredu”, piše Večernji list BiH.  Prema toj odluci, povećana je raspodjela sredstava za animalnu proizvodnju s 43,435.000 maraka na 46,710.718 maraka. Promijenjen je i iznos planiran u modelu ruralnog razvoja.

U jesenjoj sjetvi zasijano 34.601 hektara

U jesenjoj sjetvi u Federaciji BiH 2018. godine zasijan je 34.601 hektar, što je manje za 5,4 posto u odnosu na jesenju sjetvu u 2017. godini (36.559 ha). Promatrano po skupinama usjeva, sjetva žita je manja za 4,4 posto, stočnog krmnog bilja za 14,1, povrtnog bilja za 3,1 posto , dok je sjetva industrijskog bilja veća za 2,6 posto posto u odnosu na jesenju sjetvu u 2017. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, zasijana površina ozimom pšenicom manja je za 4,8 posto u odnosu na 2017. godinu. 

Cijene hrane u 2018. niže za 3,5 posto, a najveći pad imao je šećer - čak 22 posto

Cijene hrane na globalnim tržištima pale su u prošloj godini 3,5 posto, odražavajući pojeftinjenje većine prehrambenih proizvoda uz izuzetak žitarica, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za poljoprivredu FAO.

Najviše su u prošloj godini pale cijene šećera, za 22 posto, zahvaljujući obilnoj proizvodnji i obilnim zalihama.

Osjetno su snižene i cijene biljnih ulja, za 15 posto u odnosu na 2017., pritisnute nižim cijenama palnimog ulja zbog slabe globalne potražnje i nagomilanih zaliha.

Povećana proizvodnja kukuruza, duhana, krumpira, jabuka, šljiva...

Tijekom protekle godine u Federaciji BiH ostvarena je proizvodnja kukuruza-zrna od 270.282 tone, što je više za 71,7 posto u odnosu na 2017. godinu. U proizvodnji industrijskog bilja, kod soje je zabilježeno povećanje proizvodnje za 102,2 posto, a kod proizvodnje duhana povećanje za 61,1 posto u odnosu na 2017. Prozvodnja krumpira iznosi 204.629 tona i veća je za 15,5 posto, a proizvodnja graha-zrna veća je za 34 posto u usporedbi s proizvodnjom u 2017. godini. 

Nije mogao naći berače, masline u Neumu će propasti

Kampanja berbe i prerade maslina u Hercegovini pri samom je kraju. Uz, sigurno je, rekordni urod čemu je, prije svega, doprinijelo odrastanje maslina, a zatim i solidan urod, ima i drugih zanimljivosti. Pomogli kumovi i prijatelji Jednu od njih čuli smo od Nedjeljka Zupca, umirovljenika iz Crnića u čapljinskoj općini, nastanjenog u Metkoviću. Zubac se nakon 38 godina rada u inozemstvu vratio u rodni kraj. Međutim, dogodilo mu se ono što nikada nije očekivao – nije mogao naći dovoljno berača za berbu maslina.

Hrvatska europski rekorder po prodaji traktora

GUDOVAC - Hrvatska je europski rekorder po prodaji novih traktora. U odnosu na pretprošlu godinu gotovo je udvostručena, a taj trend nastavio se i na najvećem agrarnom sajmu u regiju, u Gudovcu pokraj Bjelovara. 

Prodani su neki od najskupljih kombajna, strojeva i traktora, a za koje treba izdvojiti gotovo 2 milijuna kuna. Jedan od najskupljih traktora na sajmu kupio je ovogodišnji pobjednik natjecanja za najbolji OPG 'Zlata vrijedan'. 

Na Veletržnici u Čapljini tikve teške preko 135 kilograma

Tri tikve na petnaestak minuta zaokupile su pažnju prisutnih – proizvođača, prodavača i trgovaca na Veletržnici u Tasovčićima kod Čapljine. Tikve su dopremljene na vaganje, jer od Prenja u stolačkoj općini do Tasovčića kod Čapljine, nije bilo pogodne vage da ta tri za ovdašnje prilike čuda izmjeri. Okupljeni su pratili istovar uz pomoć viličara, drugačije nije moglo. Kad je viličar počeo unositi tikve na vagu, okupljeni su počeli nagađati koliko bi mogle biti teške.

Rane jabuke iz Čapljine lako nalaze put do stranih tržišta

Za razliku od povrtlara, voćari doline Neretve ove sezone se ne oglašavaju ni po pitanju vremenskih prilika, a ni po pitanju plasmana i cijena. Jedna od vodećih vrtki u voćarstvu, Dominant iz Gabela Polja kod Čapljine, u dolini Neretve ima svoje nasade. Radnici su trenutno na ''sporednim zadacima'' - orezivanju mladih nasada, pljevidbi i čišćenju od korova, javlja Radio Čapljina.

Pretplati se na RSS - Poljoprivreda