Povrće

Poplave će utjecati na povećanje cijena poljoprivrednih proizvoda u BiH

Poplave će utjecati na povećanje cijena poljoprivrednih proizvoda u Bosni i Hercegovini, upozoravaju poljoprivredni proizvođači pred kojima se nalazi izuzetno težak drugi dio 2019. godine. Zbrajanje štete nastale usljed poplava i stalnih kišnih padalina na bh. poljoprivrednim zemljištima tek predstoji, ali već sada je sigurno da se pred poljoprivrednim proizvođačima nalazi izuzetno teško razdoblje, piše Klix.ba.

Nerealno visoke cijene voća i povrća iznenadile mnoge građane BiH

Nerealno visoke cijene voća i povrća posljednjih su dana iznenadile mnoge građane BiH. Najveće su cijene paprika, koje se na tržnicama kreću između šest i devet maraka. Poskupjele su i banane, koje dostižu cijenu oko 2,80 KM, a za kilogram zelene mahune građani moraju izdvojiti i do deset maraka, piše Dnevni avaz.  Trgovci u Zenici kažu da cijene proizvoda formiraju prema umirovljenicima, jer su oni najčešći kupci.

Rotkvice su zdrav i neizostavan sastojak svake salate

Rotkvica je neizostavan sastojak proljetne salate, jedna od povrtnica vrlo jednostavna za uzgoj, u vrtu, na balkonu u malo većem pitaru, svejedno. Radi se o jednogodišnjoj biljci, latinskog naziva Raphanussativus koja se uzgaja zbog zadebljalog podzemnog dijela, hipokotila na koji se nastavlja tanki korjenčić. Na nadzemnom dijelu stvara lisnu rozetu, sastavljenu od dlakavih, ovalnih listića, piše Maslina.slobodna.dalmacija.hr.

Namirnice koje nikad ne smiješ jesti na prazan želudac

Ujutro si morala obaviti još neke stvari prije doručka, a onda si odjednom shvatila da si jako gladna, a nemaš baš vremena za spravljanje… U takvim trenucima znamo zgrabiti hranu koja i nije baš dobra za nas – osobito ujutro na prazan želudac, piše miss7.24sata.hr. Ovih pet namirnica treba izbjegavati za prvi obrok…

1. Rajčice

10 vrsta povrća koje najviše pomažu u mršavljenju

Konzumirate li povrće svaki dan, značajne promjene i ravniji trbuh primijetit ćete već za 7 dana. Povrće koje je krcato bjelančevinama, mineralima, vitaminima i vlaknima te je zato biti najjači saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma. Zadovoljna.hr donosi protiv kojih to 10 vrsta povrća kilogrami nemaju šanse.

1. Čili papričica

Kanadska studija dokazala je da čili papričice ne pomažu samo u suzbijanju apetita već i povećavaju sposobnost tijela da sagorijeva masnoće.

Najzdravije je sezonsko: Voće i povrće koje dozrijeva u rujnu

Poznato je da su namirnice najbogatije nutrijentima na vrhuncu sezone. Stoga je dobro znati kad dozrijeva određeno voće i povrće. Mnoge namirnice su dostupne tijekom cijele godine, ali ako želiš najbolje biraj sezonsko.
U rujnu svakako jedi :

Mrkvu
Zelenu salatu
Špinat
Blitvu
Rajčicu
Smokvu
Matovilac
Patliđan
Kupus
Ciklu
Buču

Pretplati se na RSS - Povrće