Priroda

Priroda ima moć kojom puni naše baterije

Ako vam je grada i gradskih vreva već na vrh glave, odlučite se i posjetite neko mirnije mjesto u prirodi. Vjerujete, priroda je oaza unutarnjeg mira i vrijeme koje ćete provesti u njoj ne može biti ništa nego čisti dobitak za vaše zdravlje. Priroda ima moć kojom puni baterije u našem organizmu. Nećete pogriješiti odaberete li odlazak u prirodu hodajući ili na svojem biciklu.
 

Pitanje je sad - život u gradu ili život na selu?

Nismo svi isti niti bi bilo dobro da jesmo pa na iste stvari gotovo uvijek gledamo različito i tako ih isto doživljavamo. Recimo naprimjer, jedno važno pitanje koje moramo ili bar trebamo riješiti je svakako pitanje stanovanja i življenja. Glavna dvojba je suočena u pitanju kuća ili stan, grad ili selo. Svaki odabir ima svoje prednosti, ali i nedostatke zbog čega smo proanalizirali ključne faktore koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja takve odluke.

Znanost dokazala da boravak u prirodi usrećuje djecu i odrasle

Dok sam sa suprugom i djecom šetao šumom blizu naše kuće, objasnio sam im kako istovremeno radimo tri stvari koje nas usrećuju, piše za CNN David G. Allan.

Pojašnjava kako se bave tjelovježbom, koja dokazano utječe na bolje raspoloženje. Dodatno, članovi obitelji provode kvalitetno vrijeme s najmilijima, što također znanstvenici smatraju razlogom sreće u životu. I u konačnici, borave u prirodi. Šetnja prirodom povoljno utječe na raspoloženje.

Jedan dan vikenda isplanirajte višesatni boravak na otvorenom u prirodi

Završili ste još jedan radni tjedan i dva dana vikenda su pred vama. Kako najbolje iskoristiti vrijeme vikenda? Načina je puno, neki će iskoristiti to vrijeme za obavljanje nekih svojih važnih kućnih poslova koji su baš čekali dolazak vikenda. To mogu biti raznorazne popravke u kući ili okućnici ili možda neki neodgodivi radovi u vrtu. Neki će vikend iskoristiti za potpuno ljenčarenje na kauču uz tv i novine, dok će neki vikend iskoristiti kao dva dana aktivnog odmora. 

 

Opasnosti iz prirode: Vrebaju krpelji, ali i otrovno bilje

Dolaskom sunčanih dana i visokih temperatura sve više vremena provodi se u prirodi, međutim, to nosi i određene rizike. U domove zdravlja diljem BiH već se javio veći broj osoba zbog uboda krpelja, piše Večernji list BiH. Samo u Dom zdravlja Banja Luka do sada se javilo na desetke pacijenata s ubodom krpelja pa liječnici upozoravaju građane da budu oprezni tijekom boravka u prirodi i da se zaštite.

Prepoznati simptome

Odlična ideja: U Škotskoj liječnici kao lijek propisuju - odlazak u prirodu

Od prošlog mjeseca liječnici u Škotskoj svojim pacijentima kao "lijek" mogu propisati - šetnju u prirodi.

Radi se o prvom programu ove naravi u Ujedinjenom Kraljevstvu, a cilj je smanjiti krvni tlak, anksioznost i povećati sreću kod ljudi s dijabetesom, mentalnim bolestima, stresom, bolestima srca i drugim bolestima.

Pretplati se na RSS - Priroda