Pušenje

Nakon prestanka pušenja pluća se sama oporave

Pluća imaju gotovo "čarobnu" sposobnost da isprave kancerozne mutacije izazvane pušenjem, ali samo ukoliko prestanete pušiti, kažu znanstvenici. Do sada se smatralo da su mutacije koje vode u rak pluća trajne i da ostaju čak i ako prestanete pušiti.

No iznenađujuće otkriće objavljeno u časopisu Nature pokazuje da one malobrojne stanice koje izbjegnu štetu mogu "popraviti" pluća, prenosi BBC.

Nakon što prestanete pušiti promjene se događaju već nakon 20 minuta, neke su stvarno nevjerojatne

NAKON 20 MINUTA

Opada broj otkucaja srca, smanjuje se i normalizira krvni tlak

12 SATI OD PRESTANKA

Razina ugljikova monoksida u krvi se vratila na nulu, osjet okusa se popravlja i hrana je ukusnija. Nema zadaha iz usta.

TIJEKOM SLJEDEĆIH 12 TJEDANA

Popravlja se cirkulacija, povećava se funkcija pluća, cijelo tijelo bolje "diše", nestaje pušački kašalj i smanjuje se otežano disanje. ​Također, prestankom pušenja žene koje nastoje zatrudnjeti, povećat će svoju šansu za zdravom trudnoćom i zdravom bebom.

BiH se nalazi među 20 vodećih zemalja u svijetu po konzumiranju duhana

Stručnjaci već godinama ukazuju da je stanje u BiH u vezi s upotrebom duhanskih proizvoda alarmantno. Bosna i Hercegovina se nalazi među 20 vodećih zemalja u svijetu po konzumiranju duhana. Rezultati istraživanja pokazuju da skoro polovina odraslog stanovništva pripada kategoriji stalnih pušača. Od toga više od polovinu čine muškarci, a trećinu žene. Naime, u brojnim zemljama diljem svijeta 31.

Koliko treba vremena da prestanete pušiti

Nekima će možda biti teže nego drugima, ali barem danas postoji toliko rješenja za apstinencijsku krizu

Istraživanje je pokazalo da, ako uspijete izdržati bez cigareta samo četiri tjedna, imate čak pet puta više šanse da ćete ih ostaviti zauvijek. Sada ćete pomisliti kako treba doseći i tu točku u odvikavanju jer četiri tjedna nije malo, opet ste u pravu. Nekima će možda biti teže nego drugima, ali barem danas postoji toliko rješenja za apstinencijsku krizu. Tu su nikotinske žvakaće i flasteri, pa čak i tablete, piše Magazin.hr

​Od posljedica pušenja u BiH svaki dan umre 25 ljudi

Bosna i Hercegovina je među prvih 20 država na planetu po konzumiranju duhanskih proizvoda, podaci su Tobacco Atlasa (TA), organizacije koja prati potrošnju ove vrste proizvoda u svijetu, piše Večernji list BiH. 

U BiH godišnje se ispuši 1767 cigareta po glavi stanovnika, a nešto malo manje od 50 posto ukupnog stanovništva BiH registrirani su pušači. Među njima je i najmanje 3000 djece do 14 godina, odnosno 1,72 posto pušača u Bosni i Hercegovini djeca su od 10 do 14 godina.

Predlaže se zabrana pušenja u bolnicama i obrazovnim institucijama

Većina pušača odbit će argumente koji ukazuju na opasnosti za njihov život, ali će rijetko koji ostati ravnodušan na činjenicu da pušenjem cigareta povećavaju šanse da njihova djeca obole od smrtonosne bolesti. Doktor medicine, specijalista za onkologiju i krvne bolesti Gordan Srkalović smatra da je to poruka koju treba snažno prenositi i širiti.

Pušenje ubija ljude u Federaciji BiH

Istraživanje stručnjaka Zavoda za javno zdravstvo FBiH dokaz je kako stanovnici FBiH nisu dovoljno svjesni ozbiljnosti kardiovaskularnih bolesti kao jednog od vodećih uzroka obolijevanja i smrtnosti, piše Večernji list BiH. I djeca konzumiraju duhan Utvrđeno je uslijed praćenja trendova faktora rizika da su hipertenzija, pušenje, nepravilna prehrana, izostanak fizičke aktivnosti promjenljivi i na njih se većinom može utjecati.

Pretplati se na RSS - Pušenje