Radna mjesta

Najtraženiji vozači teretnih vozila i građevinski radnici, ima ponuda i iz Slovenije

Tisuće radnika u Bosni i Hercegovini proteklih nekoliko tjedana dobili su otkaze. Ekonomija je bila zamrznuta, ne samo u BiH, nego na cijeloj planeti. Sve je bilo stalo zbog pandemije koronavirusa. Ipak, sudeći prema informacijama iz zavoda za zapošljavanje, gospodarstvo se polako pokreće. Iz ovih ustanova više ne dolaze samo informacije o broju prijavljenih otpuštenih radnika, piše Faktor. - Počinju određena ekonomska kretanja, traže se radnici.

Velika većina radnika strahuje za posao i očekuje smanjenje plaća

Čak 61 posto zaposlenih stanovnika BiH koji su sudjelovali u istraživanju o utjecaju pandemije koronavirusa na radna mjesta zabrinuto je da će izgubiti posao u predstojećem razdoblju. Za 33 posto ispitanika već je smanjena plaća kao posljedica krize, a 54 posto njih očekuje umanjenje osobnog dohotka u predstojećem razdoblju. 

U Hrvatskoj bi se moglo zaposliti dodatnih 15.000 radnika ako se ispune ova dva uvjeta

Ova godina prva je u kojoj smo počeli uvoziti još jednu vrstu radnika, a što je dosad bi lo gotvo nezamislivo – trgovce. Za ovu godinu broj radnih dozvola za ovaj je profil djelatnika postavljen je na 1700.
Godišnje kvote za zapošljavanje stranaca postale su neizbježna medijska tema, kao i objave podataka o iseljavanju, te su predviđanja o nedostatku kadra prisutna u svim sektorima. Primjerice, predviđa se da će do 2022. u EU nedostajati čak milijun vozača, a Hrvatska već ove godine namjerava uvesti njih 2714.

Nezaposleni koji odbijaju posao bit će brisani sa zavoda

Zavode za zapošljavanje na prostoru Federacije BiH u idućih nekoliko mjeseci čeka temeljita reforma koja će donijeti novi princip rada ovih institucija. Jedna od mjera koja se svakako neće svidjeti velikom broju bh. građana jest brisanje iz evidencije osoba koje dugo traže posao i time koriste povlasticu da im se uime zavoda za zapošljavanje osigurava obvezno socijalno i zdravstveno osiguranje, piše Večernji list BiH. 

Nijemci ponovo traže dobavljače iz BiH: Forum 16. listopada u Pragu

Predstavništvo njemačke privrede u BiH poziva firme iz BiH na sudjelovanje na 5th CEE Procurement & Supply forumu koji će biti održan 16. listopada 2018. u Pragu. 

Cilj ovog foruma je da se u okviru jednodnevnog događaja odabrane kompanije iz zemalja Centralne i Istočne Europe (CIE) sastanu sa njemačkim kompanijama koje su zainteresirane za uspostavljanje poslovnih kontakata sa proizvođačima iz CIE, tj. njihovim novim potencijalnim dobavljačima roba i usluga iz zadatih djelatnosti poslovanja. 
 

Pretplati se na RSS - Radna mjesta