Rajčice

Rajčice iz Širokog Brijega: 1000 tona ide u Podravku

Rijeke industrijske rajčice iz srca Hercegovine, točnije tisuću tona, idu put Hrvatske. U pogone tvornice Podravka. Prije godinu dana pokrenuta je realizacija plana poljoprivredne proizvodnje u Hercegovini za Podravku. Prošlogodišnji rezultati pokazali su kako je Hercegovina idealno podneblje za sadnju industrijske rajčice, a ove godine priča je podignuta na još veću razinu. 

Evo zašto rajčice koje kupujete u dućanu nemaju okus

U potrazi za pravim rajčicama često ćemo se jako razočarati, posebno ako ih tražimo u nekom od supermarketa, gdje nas najčešće dočekuju rajčice čiji okus možemo nazvati bezličnim. "Kao da žvačeš papir", rekli bi često. Vjerujemo da ste se često zapitali zbog čega je okus tih rajčica takav, tj. zašto te rajčice okusa uopće nemaju? Novo istraživanje daje odgovor na to pitanje, i pokazuje kako u 93 posto modernih rajčica nedostaje verzija gena koja im daje njihov poseban okus.

Rajčica je niskokalorična, ali i ljekovita. Jeste li znali ovo?

Kad smo bili mali, zrela rajčica iz koje se cijedi sok bila je omiljeno jelo, čak i na plaži. I teško da postoji slađi obrok od sočnog ploda iz kojeg nam po bradi curi sok dok sjedimo u plićaku. Naravno, s godinama rastu kriteriji – i oni gastronomski i estetski – ali rajčica ostaje carica ljetnog stola. Španjolci su tako svijet zadužili gazpachom, hladnom juhom od rajčice, dok je kod nas češća topla varijanta juhe, uz hladni sok od rajčice, ali i sve moguće ljetne salate u kojima je ovaj crveni plod glavni sastojak.

Pretplati se na RSS - Rajčice