Schengen

Članice Europske unije jednoglasno potvrdile: Hrvatska ispunila sve uvjete za Schengen, upaljeno zeleno!

Države članice EU-a usuglasile su u četvrtak tekst zaključaka kojima potvrđuju da Hrvatska ispunjava sve uvjete za primjenu šengenske pravne stečevine, što otvara put za konačnu odluku o ulasku u prostor bez kontrola na unutarnjim granicama Unije.

Usuglašeni tekst zaključaka u četvrtak su formalno usvojiti ministri unutarnjih poslova država članica bez rasprave.

Državljani bh uskoro bi mogli postati građani drugog reda, Schengen ima svoja rigorozna pravila

Institucije Bosne i Hercegovine još uvijek nemaju upute o tome hoće li doći do promjena u načinu prelaska granica Europske unije ili Shengena. Sustav popune formulara prije putovanja planirano je da počne kroz nešto više od godinu dana. Prvi korak, posjetiti ETIAS stranicu. Potom plaćanje sedam eura. Za građane od 18 do 70 godina. Slijedi online popuna formulara. Osobni podaci, broj putovnice ili osobne iskaznice, donosi N1.  Prateća pitanja: jeste li kažnjavani, jeste li boravili u zonama sukoba, u koju zemlju idete, kada se vraćate.

Državljani BiH koji imaju bh putovnicu pri ulasku u EU morat će skenirati lice i dati otisak prstiju

Državljani BiH od veljače 2022. godine će pored putovnice prilikom ulaska u Europsku uniju morati skenirati kažiprst jedne ruke, dok će prilikom prvog prelaska na teritoriju EU skenirati lice te dati otisak četiri prsta jedne ruke.

Službena informacija o pooštrenim mjerama EU je objelodanjena u Varšavi na konferenciji u organizaciji Frontexa, što je za Klix.ba potvrdio savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman.

Pregovori pri kraju: Hrvatska je ispunila uvjete za Schengen

Premijer Plenković postavio je za cilj da Hrvatska uđe u Schengenski prostor do 2020. godine, odnosno do hrvatskog predsjedanja EU. Da bi se ušlo u Schengen tu odluku mora odobriti i Vijeće Europske Unije...

Iz Europske komisije Hrvatskoj stigle su neslužbene informacije kako je Hrvatska ispunila sve tehničke uvjete za pristup schengenskom prostoru, doznaje iz diplomatskih izvora Večernji List. Time bi Hrvatska i MUP završili dugotrajan postupak prilagodbe i ispunjavanje tehničkih uvjeta za ulazak u schengenski prostor.

Otvorena dva granična prijelaza, Hrvatska je sada na korak do Schengena

Na dubrovačkom području u petak su puštena u rad dva granična prijelaza (GP) - Vitaljina i Gornji Brgat, s otvaranjem navedenih GP-a Republika Hrvatska je do kraja ispunila četiri ključne preporuke u području nadzora vanjske granice te se približila formalnom zatvaranju schengenske pravne stečevine, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Jutros u 7 sati, za međunarodni promet putnika u cestovnom prometu otvoren je stalni granični prijelaz Vitaljina.

Kako bi ušli u RH, građani BiH će od 2021. morati izvaditi vizu i platiti 14 maraka

Kako bi ušli u Republiku Hrvatsku građani Bosne i Hercegovine od 2021. godine morat će izvaditi posebnu vizu koja traje 90 dana te popuniti obrazac koji košta 14 konvertibilnih maraka. Kako je navedeno na službenoj stranici Europskog sustava za odobrenje putovanja (ETIAS), radi se o posebnoj vrsti odobrenja i nesmetanog boravka na teritoriju Schengena u trajanju od 90 dana. Viza prije puta - Građani Bosne i Hercegovine od početka 2021. godine morat će dobiti vizu prije nego što krenu na put - piše na web-stranici ETIAS-a.

Državljani BiH na prostor Schengena uskoro samo uz posebno odobrenje i sedam eura takse

Državljani zemalja Zapadnog Balkana uskoro će morati, prije polaska na put na područje zemalja Schengena, pomoću internetskog zahtjeva dobiti odobrenje putovanja, a podnositelj zahtjeva za svaki će zahtjev morati platiti naknadu za odobrenje putovanja od sedam eura.

Ambasadori EU su 25. travnja potvrdili dogovor koji su predsjedništvo Vijeća i predstavnici Europskog parlamenta postigli u vezi s prijedlogom o europskom sustavu za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju (ETIAS).

Hrvatska će do kraja godine ispuniti tehničke uvjete za Schengen

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u petak nakon sastanka s povjerenikom Europske komisije za Sigurnosnu uniju Julianom Kingom da će Hrvatska do kraja godine ispuniti tehničke uvjete za ulazak u Schengenski prostor. S europskim povjerenikom Božinović je razgovarao o nekoliko sigurnosnih tema, uključujući nadzor granice i implementaciju europske direktive o uporabi podataka iz evidencije podataka o putnicima koja je namijenjena sprečavanju i otkrivanju terorizma i drugih teških oblika kriminala.

Schengenski režim će donijeti gužve na granicama, ulaz će se plaćati 5 €

Detaljnije provjere koje će dovesti do usporenijeg prelaska granice putnicima i gospodarstvu, zatvaranje ilegalnih prijelaza, nadzorne kamere - sve bi to uskoro trebalo ‘krasiti’ državnu granicu BiH i Republike Hrvatske. Hrvatska je aplicirala za pomicanje Schengenske granice od Slovenije prema Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Ovaj će ovaj režim ponajprije pogoditi građane BiH s kojom Hrvatska dijeli 1000 kilometara dugu granicu.

Pretplati se na RSS - Schengen