Slovenija

Slovenija zatvorila 17 granica za hrvatske kamione

Hrvatskim prijevoznicima zabranjen je prelazak na više od 17 manjih graničnih prijelaza sa Slovenijom, a zbog te odluke slovenačkog Ministarstva infrastrukture prinuđeni su da idu preko međunarodnih graničnih prijelaza. Od zabrane, koja je počela u subotu, 1. lipnja, izuzete su županije koje graniče sa Slovenijom, kao i Ličko-senjska županija.

Slovenija je u Europskoj uniji 15 godina. O njihovom uspjehu najbolje govore ove brojke

Prije nešto više od 15 godina, 1. svibnja 2004., Slovenija je ušla u Europsku uniju. Događaj je bio dočekan s euforijom: Slovenci su na referendumu za pridruženje podržali Europu s 90 posto glasova, a nakon samo tri godine u Uniji uveli su euro i ušli u Schengenski prostor. Danas je potpora Europi ipak nešto niža, no brojke same za sebe najbolje govore o tome koliko su Slovenci profitirali od ulaska u EU

Slovenija je napunila 15 godina u Europskoj uniji. Evo što brojke govore

U deset zemalja koje su se prije petnaest godina priključile Europskoj uniji iz strukturnih i investicijskih fondova uloženo je 365 milijardi eura. Neke od njih već su do danas gotovo dostigle razvojni prosjek cijele Unije

Ekipa HRT-a bila je u Sloveniji i evo što naši susjedi govore o proteklih petnaest godina. Čak 90 posto Slovenaca na referendumu je odabralo Europsku uniju. Prvog svibnja 2004. godine u zemlji je vladala euforija. Nakon tri godine uvode euro, ulaze u Schengen.

Primjer zemljama u regiji: Već odavno zabranili Tita a 100 000 Slovenca će biti obeštećeno zbog komunističkog nasilja

Slovenija je već odavno zabranila Tita, komuniste, pionire i slične stvari ali je u raskrinkavanju i priznavanju komunističkog nasilja otišla daleko ispred zemalja bivše države
Zakonsko pravo na odštetu kao žrtve poratnog nasilja komunističkih vlasti nakon Drugog svjetskog rata u Sloveniji je do sada ostvarilo gotovo 35.000 ljudi, ali procjenjuje se da ih je s pravom na taj status tri puta više, objavio je u utorak u Ljubljani Studijski centar za nacionalnu pomirbu

U Sloveniju u prošloj godini otišlo 14.000 radnika iz BiH

Neki čekaju vize pred Konzulatom Slovenije, drugi tek traže posao u ovoj zemlji. No, namjera im je ista - otići iz Bosne i Hercegovine. U Banjoj Luci tisuće građana je jučer na Sajmu zapošljavanja, tražilo bolju budućnost. To im obećava oko 20 slovenskih tvrtki koje su u BiH došle u potrazi za stotinama radnika, javlja N1.  Bolji život nadaju se ponudit će im Slovenija, država sa minimalnom plaćom od 640 eura, što je u odnosu na minimalac u BiH, više za oko 400 eura. "Tražimo vozače, stabilne poštene radnike.

16.090 radnika iz BiH se zaposlilo u Sloveniji

Posredovanjem Agencije za rad i zapošljavanje BiH samo prošle godine posao u Sloveniji dobilo je 16.090 radnika iz naše zemlje. Trbuhom za kruhom otišli su varioc, zidari, tesari, bravari, kuhari, električari, građevinci. Njihova plaća u Sloveniji kreće se od 800 do 2.400 eura. Oko tisuću medicinara otišlo je u Njemačku za plaću od oko 2.000 eura. Prema riječima Muamera Bandića, direktora Agencije za rad i zapošljavanje, od 2013. godine u Sloveniju je otišlo ukupno 35.999 radnika, a u Njemačku 4.552,prenosi Avaz.ba. 

 

Slovenija će prognati trojicu Bosanaca zbog veza s džihadistima

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u četvrtak da je odredilo izgon iz države trojici državljana BiH koje zbog veza s islamističkim krugovima smatra prijetnjom sigurnosti

"U ovom trenutkku možemo reći da je na prijedlog ljubljanske policije upravna jedinica Ljubljana otkazala pravo boravka trojici državljana BiH sa stalnim prebivalištem u Sloveniji zbog ugrožavanja sigurnosti države, javne sigurnosti i javnoga reda", navelo je ministarstvo unutarnjih poslova.

 

Tko dovede radnika u Sloveniji dobija stimulaciju od 250 eura

Povećan broj investitora uzrokovao je nedostatak radnika u Sloveniji, pa u pojedinim sektorima nude novčane nagrade onima koji dovedu novu radnu snagu.
Slovenska ekonomija raste, a počiva, prije svega, na izvozu, koji čini 80 posto bruto domaćeg proizvoda. Nedostatak kadra, odnosno zavarivača, proizvođač ispušnih sustava iz Črnomelja riješio je stimulacijom zaposlenih. 

Onaj tko preporuči ili dovede novog radnika dobija 250 eura stimulacije. U posljednje četiri godine iznos stranih investicija u Sloveniji veći je za 4,5 milijarde eura. 

Pretplati se na RSS - Slovenija