Slovenija

Tko dovede radnika u Sloveniji dobija stimulaciju od 250 eura

Povećan broj investitora uzrokovao je nedostatak radnika u Sloveniji, pa u pojedinim sektorima nude novčane nagrade onima koji dovedu novu radnu snagu.
Slovenska ekonomija raste, a počiva, prije svega, na izvozu, koji čini 80 posto bruto domaćeg proizvoda. Nedostatak kadra, odnosno zavarivača, proizvođač ispušnih sustava iz Črnomelja riješio je stimulacijom zaposlenih. 

Onaj tko preporuči ili dovede novog radnika dobija 250 eura stimulacije. U posljednje četiri godine iznos stranih investicija u Sloveniji veći je za 4,5 milijarde eura. 

Svaki deseti radnik u Sloveniji je stranac, a najviše ih je iz BiH

Svaki deseti zaposlenik u Sloveniji je stranac, a gotovo polovica svih zaposlenih stranih radnika dolazi iz Bosne i Hercegovine 

Slovenska državna statistika objavila je da je u Sloveniji u listopadu 2018. godine bilo zaposleno oko 885.700 osoba, 0,9% više nego u rujnu 2018. i 3,2% više nego u listopadu 2017. godine. 
Među zaposlenima, gotovo deset posto je bilo stranaca ili oko 87.700 radnika. 

 

Svakodnevno od 10 do 15 radnika iz BiH u Sloveniji zatraži pomoć

Veće plaće, bolji uvjeti rada i uređen sustav glavni su motivi za odlazak građana BiH u inozemstvo. I dok je Njemačka na vrhu liste željenih odredišta, nemali je broj onih koji bolji život traže u Sloveniji. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Slovenije, od početka ove godine do kraja listopada izdano je 13.198 radnih dozvola radnicima iz BiH. I dok novinske stupce često pune loša iskustva radnika koji su posao potražili u Njemačkoj pa na kraju bili izigrani, Slovenija se rijetko spominje.

Za prestanak pomicanja kazaljki na satu skoro svi slovenski obrtnici i poduzetnici

Predviđeno europsko ukidanje pomicanja kazaljki sata dva puta godišnje neće imati bitnog utjecaja na domaće gospodarstvo, pokazala je anketa među slovenskim obrtnicima i poduzetnicima. Ispostavilo se da od 960 anketiranih njih 99 posto smatra da mjera koju je za iduću godinu predložila Europska komisija neće imati negativnih posljedica na rad i poslovanje.

Slovenci ne prestaju odvlačiti radnike iz BiH, traže ih na desetke

Kako potreba slovenskih poslodavaca za radnicima iz Bosne i Hercegovine ne jenjava, potvrđuju novi oglasi za zapošljavanje koje gotovo svakodnevno objavljuje Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine u okviru sporazuma o suradnji sa Slovenijom, piše Glas Srpske. Prema najnovijim oglasima, tri slovenska poslodavca traže sedam radnika, a priliku doći do posla imaju nezaposleni kuhari, vozači i monteri. Kako je navedeno u jednom od natječaja, tvrtka Cleangrad iz slovenske općine Ljutomer traži pet montera metalnih konstrukcija.

Slovenija otvara tržište rada za Hrvate, evo koga sve traže

Hrvatski državljani bit će od 1. srpnja na tržištu rada u Sloveniji izjednačeni s državljanima drugih članica Europske unije i moći će se zapošljavati bez radnih dozvola, potvrdilo je danas slovensko ministarstvo za rad i socijalnu politiku, javlja Hina.

S obzirom na sadašnju situaciju na slovenskom tržištu rada, nisku stopu nezaposlenosti i velik nedostatak radne snage, nije bilo potrebe da se prijelazni režim ograničenja za Hrvate na slovenskom tržištu rada produži za još dvije godine, objavilo je ministarstvo.

Hit u Deželi! Slovenija se okrenula pčelinjem turizmu!

Slovenija se često opisuje kao kolijevka pčelarstva, a o zaluđenosti Slovenaca pčelama govori podatak kako ovdje 10.000 ljudi ima svoje košnice. Primjera radi, u Španjolskoj, koja je najveći europski proizvođač meda, taj broj po glavi stanovnika 10 je puta manji...

Čuli ste za razne vrste turizma, ali za ovaj, nekako, čini nam se da još niste. Susjedna Slovenija zimi je popularna zbog svojih skijališta, ljeti zbog brojnih planinarskih, pješačkih i biciklističkih staza, no posljednji je hit u „deželi“ pčelinji turizam!

U Sloveniji povećana satnica, radnici iz BiH zadovoljni

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, predvođena direktorom Agencije, Muamerom Bandićem, ovog tjedna boravi u Republici Sloveniji s ciljem direktnog uvida u uslove rada naših građana u Sloveniji. U tom cilju direktor Bandić se sastao s predstavnicima slovenskih poslodavaca, te s njima direktno razgovarao o uvjetima rada u Sloveniji.

Slovenija, zemlja kojoj je pčelarstvo u genima

Pčelarstvo je njegovana nacionalna tradicija u Sloveniji, gdje se živopisne košnice mogu vidjeti načičkane na poljima, na rubovima šuma, u vrtovima i na krovovima.
Slovenac je napisao prvi moderni priručnik o pčelarstvu, pa i ne čudi što je Slovenija zemlja koja prevodi u podizanju svijesti o ugroženosti pčela u suvremenom svijetu. 

Pčelarstvo je njegovana nacionalna tradicija u Sloveniji, gdje se živopisne košnice mogu vidjeti načičkane na poljima, na rubovima šuma, u vrtovima i na krovovima. 

Deutsche Bank sa slovenskim partnerom preuzima Tuš za 100 mil. eura?

Deutsche Bank i njihov slovenski partner Alfi podnijeli su ponude za kupnju potraživanja od Tuša, potvrdili su Alfi. Ponuđači žele kupiti sva potraživanja od Tuša, a banke moraju prihvatiti ili odbiti njihovu ponudu do kraja svibnja, piše ljubljansko Delo pozivajući se na neslužbene izvore. 

Pretplati se na RSS - Slovenija