Slovenija

Samo u ovoj godini iz BiH u Sloveniju je otišlo više od 16.000 radnika

U deset mjeseci 2021. godine u Sloveniji je izdano 16.198 radnih dozvola za radnike iz Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

To je za 48,7 posto više nego prethodne godine kada su mnogi radnici iz BiH zbog pandemije covid-19 bili bez posla ili su poslati kućama da čekaju kraj pandemije. Također, to je i za 0,66 posto više od ukupnog posredovanja u 2018. godini, koja je do sada bila godina s najviše ostvarenih posredovanja u zapošljavanju.

U Sloveniji jenjava pandemija, od danas otvoreni kafići i unutra

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 147 novih slučajeva zaraze koronavirusom, uz samo 11,2 posto pozitivnih nalaza, pa bi, uz nastavak sadašnjeg trenda, krajem tjedna zemlja mogla ući u novu fazu popuštanja restriktivnih mjera. S 1.310 testova potvrđeno je 147 infekcija, u zemlji je trenutno 8.949 aktivnih slučajeva zaraze, dok se sa sedmoro preminulih broj žrtava epidemije od njenog početka povećao na 4.293, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Ulazak u Sloveniju ovisi o tome koje ste cjepivo primili, evo svih pravila

Slovenija ima detaljna pravila za ulazak u zemlju za one koji žele prijeći granicu na temelju toga što su cijepljeni. 

Tako se u tu zemlju može ući sa samo jednom dozom AstraZenece, uz protek 21 dana od cijepljenja, ali ne i s jednom dozom Pfizera i Moderne. S ta se dva cjepiva može u Sloveniju ući tek ako su primljene obje doze. Pritom, za Modernu od druge doze treba proći 14 dana, a za Pfizer je dovoljno sedam.

Graničnoj policiji treba pokazati potvrdu o cijepljenju, piše Index.

Slovenija uvela nova pravila za ulazak i izlazak iz zemlje

Slovencima se od utorka zabranjuje odlazak u države s "crvenog" popisa i dopušta ulazak iz njih samo uz predočenje negativnog PCR testa ili potvrde o cijepljenju, odnosno prebolu covida-19, rekao je u nedjelju ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs

Uredba s mjerama ograničenja prelaska državne granice, koja se odnosi na sve četiri susjedne zemlje bit će na snazi najmanje do 12. travnja, rekao je na konferenciji za novinare Aleš Hojs.

Nova pravila za ulazak u Sloveniju

Odlazak u Sloveniju od danas će biti moguć bez karantina ili posjedovanja negativnog testa na korona virus za one koji su cijepljeni sa dvije doze cjepiva protiv koronavirusa i one osobe koje su preboljele koronu, te o tome imaju potvrdu ljekara, priopćila je slovenačka vlada. Od trenutka kada su preboljeli koronu ne smije proći više od šest mjeseci, a kod cijepljenih drugom dozom cjepiva mora proći najmanje 14 dana.

Iza i Samo Login i dalje najbogatiji Slovenci, imovina im se procjenjuje na 689 milijuna eura

Iza i Samo Login na vrhu su liste 100 najbogatijih Slovenaca koju objavljuje magazin Manager. Ukupna imovina najbogatijih sto Slovenaca iznosi 5,8 milijardi eura, što je 147 milijuna eura više nego lani. Prag za ulazak na ljestvicu smanjen je za šest posto na 20,9 milijuna eura. Imovina para Login, osnivača kompanije Outfit7, poznate po mobilnim aplikacijama, procjenjuje se na 689 milijuna eura, koliko je iznosila i prošle godine. Tvrtku su osnivači 2017. prodali kineskom holdingu United Luck Group za milijardu dolara.

 

Osim policijskog sata, Slovenija uvodi zabranu kretanja izvan prebivališta

Zbog velikog porasta infekcija koronavirusom Slovenija zaoštrava već postojeće mjere, pa će od utorka stupiti na snagu zabrana kretanja izvan općina prebivališta, najavio je u nedjelju navečer predsjednik vlade Janez Janša. Ograničenje kretanja na općine najprije će biti na snazi sedam dana za područje cijele države, a relaksiranje će se onda postupno uvoditi po regijama koje će prve ograničiti širenje epidemije, objavio je Janša na svom Twitter profilu.

Panika u Sloveniji: Dvostruko više zaraženih nego dan ranije, u bolnicama nedostaje kreveta, vlada najavljuje stroge mjere

Dvostruko više zaraženih registrirano je u Sloveniji u utorak nego dan ranije, a zbog povećanih hospitalizacija potrebno je još stotinu kreveta u bolnicama, objavile su vlasti.

U posljednja 24 sata potvrđeno je 189 novih zaraza koronavirusom, prema 74 u ponedjeljak. Umrla su još su tri pacijenta, objavila je slovenska vlada.

U Sloveniji je od početka epidemije zaraženo 6764 ljudi, a 159 ih je umrlo od posljedica covida-19.

Vlada Republike Slovenije se predomislila, testovi na koronavirus iz bh. laboratorija ne važe

Vlada Republike Slovenije promijenila je odluku kada su u pitanju bh. laboratorije u kojima se rade testovi na koronavirus. 

Od sutra bh. građani neće moći preći granicu bez obavezne10-dnevnog karantene s negativnim testom ukoliko on nije rađen u nekoj od država Europske unije ili Šengena.
 

Državljani BiH od sutra mogu u Sloveniju s negativnim testom, uz jedan uvjet

Državljani Bosne i Hercegovine od sutra (ponedjeljaak, 28. rujna) moći putovati u Sloveniju bez obveze 10-dnevne karantene ako imaju negativan PCR test na koronavirus, a koji je urađen u nekoj od država EU. Dogovoreno je to na jučerašnjoj sjednici Vlade Republike Slovenije, a u sklopu liberalizacije putovanja za državljane zemalja s tzv. narančaste i crvene liste. Bosna i Hercegovina je na crvenoj listi. 

Pretplati se na RSS - Slovenija