Slovenija

Primjer zemljama u regiji: Već odavno zabranili Tita a 100 000 Slovenca će biti obeštećeno zbog komunističkog nasilja

Slovenija je već odavno zabranila Tita, komuniste, pionire i slične stvari ali je u raskrinkavanju i priznavanju komunističkog nasilja otišla daleko ispred zemalja bivše države
Zakonsko pravo na odštetu kao žrtve poratnog nasilja komunističkih vlasti nakon Drugog svjetskog rata u Sloveniji je do sada ostvarilo gotovo 35.000 ljudi, ali procjenjuje se da ih je s pravom na taj status tri puta više, objavio je u utorak u Ljubljani Studijski centar za nacionalnu pomirbu

U Sloveniju u prošloj godini otišlo 14.000 radnika iz BiH

Neki čekaju vize pred Konzulatom Slovenije, drugi tek traže posao u ovoj zemlji. No, namjera im je ista - otići iz Bosne i Hercegovine. U Banjoj Luci tisuće građana je jučer na Sajmu zapošljavanja, tražilo bolju budućnost. To im obećava oko 20 slovenskih tvrtki koje su u BiH došle u potrazi za stotinama radnika, javlja N1.  Bolji život nadaju se ponudit će im Slovenija, država sa minimalnom plaćom od 640 eura, što je u odnosu na minimalac u BiH, više za oko 400 eura. "Tražimo vozače, stabilne poštene radnike.

16.090 radnika iz BiH se zaposlilo u Sloveniji

Posredovanjem Agencije za rad i zapošljavanje BiH samo prošle godine posao u Sloveniji dobilo je 16.090 radnika iz naše zemlje. Trbuhom za kruhom otišli su varioc, zidari, tesari, bravari, kuhari, električari, građevinci. Njihova plaća u Sloveniji kreće se od 800 do 2.400 eura. Oko tisuću medicinara otišlo je u Njemačku za plaću od oko 2.000 eura. Prema riječima Muamera Bandića, direktora Agencije za rad i zapošljavanje, od 2013. godine u Sloveniju je otišlo ukupno 35.999 radnika, a u Njemačku 4.552,prenosi Avaz.ba. 

 

Slovenija će prognati trojicu Bosanaca zbog veza s džihadistima

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u četvrtak da je odredilo izgon iz države trojici državljana BiH koje zbog veza s islamističkim krugovima smatra prijetnjom sigurnosti

"U ovom trenutkku možemo reći da je na prijedlog ljubljanske policije upravna jedinica Ljubljana otkazala pravo boravka trojici državljana BiH sa stalnim prebivalištem u Sloveniji zbog ugrožavanja sigurnosti države, javne sigurnosti i javnoga reda", navelo je ministarstvo unutarnjih poslova.

 

Tko dovede radnika u Sloveniji dobija stimulaciju od 250 eura

Povećan broj investitora uzrokovao je nedostatak radnika u Sloveniji, pa u pojedinim sektorima nude novčane nagrade onima koji dovedu novu radnu snagu.
Slovenska ekonomija raste, a počiva, prije svega, na izvozu, koji čini 80 posto bruto domaćeg proizvoda. Nedostatak kadra, odnosno zavarivača, proizvođač ispušnih sustava iz Črnomelja riješio je stimulacijom zaposlenih. 

Onaj tko preporuči ili dovede novog radnika dobija 250 eura stimulacije. U posljednje četiri godine iznos stranih investicija u Sloveniji veći je za 4,5 milijarde eura. 

Svaki deseti radnik u Sloveniji je stranac, a najviše ih je iz BiH

Svaki deseti zaposlenik u Sloveniji je stranac, a gotovo polovica svih zaposlenih stranih radnika dolazi iz Bosne i Hercegovine 

Slovenska državna statistika objavila je da je u Sloveniji u listopadu 2018. godine bilo zaposleno oko 885.700 osoba, 0,9% više nego u rujnu 2018. i 3,2% više nego u listopadu 2017. godine. 
Među zaposlenima, gotovo deset posto je bilo stranaca ili oko 87.700 radnika. 

 

Svakodnevno od 10 do 15 radnika iz BiH u Sloveniji zatraži pomoć

Veće plaće, bolji uvjeti rada i uređen sustav glavni su motivi za odlazak građana BiH u inozemstvo. I dok je Njemačka na vrhu liste željenih odredišta, nemali je broj onih koji bolji život traže u Sloveniji. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Slovenije, od početka ove godine do kraja listopada izdano je 13.198 radnih dozvola radnicima iz BiH. I dok novinske stupce često pune loša iskustva radnika koji su posao potražili u Njemačkoj pa na kraju bili izigrani, Slovenija se rijetko spominje.

Za prestanak pomicanja kazaljki na satu skoro svi slovenski obrtnici i poduzetnici

Predviđeno europsko ukidanje pomicanja kazaljki sata dva puta godišnje neće imati bitnog utjecaja na domaće gospodarstvo, pokazala je anketa među slovenskim obrtnicima i poduzetnicima. Ispostavilo se da od 960 anketiranih njih 99 posto smatra da mjera koju je za iduću godinu predložila Europska komisija neće imati negativnih posljedica na rad i poslovanje.

Slovenci ne prestaju odvlačiti radnike iz BiH, traže ih na desetke

Kako potreba slovenskih poslodavaca za radnicima iz Bosne i Hercegovine ne jenjava, potvrđuju novi oglasi za zapošljavanje koje gotovo svakodnevno objavljuje Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine u okviru sporazuma o suradnji sa Slovenijom, piše Glas Srpske. Prema najnovijim oglasima, tri slovenska poslodavca traže sedam radnika, a priliku doći do posla imaju nezaposleni kuhari, vozači i monteri. Kako je navedeno u jednom od natječaja, tvrtka Cleangrad iz slovenske općine Ljutomer traži pet montera metalnih konstrukcija.

Pretplati se na RSS - Slovenija