Stanogradnja

Stanogradnja u BiH ne posustaje usprkos pandemiji

Rast u stanogradnji u Bosni i Hercegovini neće posustati, iako će se pod uticajem pandemije generalno manje graditi, izvještava Indikator.ba.

Na ovo ukazuje broj izdanih odobrenja za građenje za stanove za period siječanj-rujan ove godine koji je u odnosu na isti period lani veći za 20,8 posto nego u istom periodu prošle godine. Istovremeno, podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je sveukupno broj izdanih dozvola za građenje za devet mjeseci ove godine manji za 8,8 posto.

U Mostaru se cijene stanova kreću od 1.900 do 3.500 KM. Srednja cijena u novogradnji je između 2.400 i 2.600 KM

Iako je pandemija koronavirusa dovela do zastoja na tržištu nekretnina u našoj zemlji, cijene ipak ne padaju. Potražnja je, praktično, stala, a potencijalni kupci osluškuju hoće li uslijediti novi val koronavirusa. 

Kazao nam je to Edin Batlak, vlasnik agencije za nekretnine iz Mostara, pojasnivši da upita i interesiranja ima, ali da to nije ni blizu željenog i očekivanog.

Najtraženiji stanovi su oni sa manjim brojem kvadrata

Manje-više kada je netko u mlađem razdoblju života i tek je osnovao vlastitu obitelj vjerojatno na prvom mjestu prioriteta drži svoje vlastito stambeno pitanje koje želi što prije riješiti. Naravno, ne postoje čarobni štapići koji bi preko noći mogli ispuniti sve te važne stvari od životnog značaja za svakog pojedinca. Međutim, kako god bilo ipak se ovom pitanju prilazi s dosta optimizma i nade da će svatko uspjeti prije ili kasnije uspješno riješiti ovo pitanje.

Donosimo informacije o stanogradnji u BiH: Prosječne cijene kvadrata stana 1.519 KM

Konjuktura u ovoj oblasti koja traje još od 2014. godine nastavila se i u 2018. godini. 

Broj novoizgrađenih stanova je u porastu, jednako kao i broj onih u izgradnji, a rast bilježi i prodaja stanova. 

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, za devet mjeseci 2018. godine u Bosni i Hercegovini je izgrađeno 1.537 stanova, što predstavlja nominalni rast za 6 posto u odnosu na isti period 2017. godine. Broj nezavršenih stanova na kraju trećeg kvartala 2018. godine je 4.091, što predstavlja rast za 33,0 posto u odnosu na isti period 2017. godine. 
 

Za stan od 100.000 KM u FBiH kupac plaća 5000 KM poreza, a u RS-u 200 maraka

Većini građana BiH dvije su glavne financijske brige u životu, a to je pronaći posao i riješiti stambeno pitanje, piše Večernji list BiH. S obzirom na to da bez posla nema ni stana, razumljivo je kako se na tu kupnju odlučuju zaposleni mladi ljudi. Ali tu dolazi do problema jer cijena stanova na slobodnom tržištu BiH mnogo je veća nego što prosječna plaća može pokriti. 

Događa se pravi građevinski bum na jugu Hercegovine

U 2018. godini u Trebinju je planirana izgradnja 600 novih stambeno – poslovnih jedinica. U ovom trenutku je aktivno 14 gradilišta, a u skorije vrijeme aktivirat će se još četiri, rekao je Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja, te dodao da je zahvaljujući prijatnoj izmijenjeno mediteranskoj klimi i razvoju turizma Trebinje primamljivo za život sve većem broju ljudi, prenosi Radio Trebinje. 

Široki Brijeg bi mogao dobiti jedan lijepi stambeno poslovni objekt sa trgom i fontanom

Dragi čitatelji ABCportala donosimo vam jedan zanimljivi Javni poziv oko informacija vezanih za izgradnju stanova kroz rekonstrukciju i nadogradnju postojeće robne kuće u središtu samog grada. Vrlo atraktivna i Širokobriježanima poznata lokacija uz daleko poznati širokobriješki hotel Park tik uz rijeku Lišticu moglo bi uskoro postati mjesto broj 1 za stanovanje vas ili vaših najmilijih.
Pročitajte ovaj Javni poziv i pošaljite povratne informacije na naznačenu adresu

Stanje na tržištu Hercegovine: Nestašica stanova, cijene ponovno rastu

Stanova nedostaje, a cijene bi čak mogle rasti. Tako bi se moglo sažeti stanje na tržištu nekretnina u Hercegovini i ostatku BiH, piše Večernji list BiH. Kako nam je rekao Franjo Sivrić, vlasnik jedne od vodećih agencija za prodaju nekretnina, prosječna cijena stanova u starogradnji u Mostaru kreće se oko 1600 maraka, ali određene promjene se događaju u novogradnji.

Isplativo ulaganje

Pretplati se na RSS - Stanogradnja