Štednja

5 jednostavnih načina kako uštedjeti svaki dan

Pronalazak savršene sredine ključ je pametne štednje i raspodjele budžeta. Ponekada je teško znati odakle početi, posebice kada se nalazimo u iskušenju je li dobra ideja kupiti novi par tenisica koji je na sniženju?

Zbog toga smo pobrojali nekoliko jednostavnih navika kojih ćete se lako pridržavati a koje će vam pomoći da svaki mjesec dio vašeg budžeta postane dio vašeg fonda za štednju.

Gotovo bezbolno i bez utjecaja na kvalitetu vašeg života.

Preskočite kupovinu jutarnje cafe latte
 

Pomoću ove drevne japanske tehnike možete uštedjeti čak trećinu plaće

Tijekom mjeseca bilježite troškove u četiri kategorije, poredane po važnosti.
Postoji japanska tehnika stara sto godina koja vam može pomoći u vođenju računa o troškovima i uštedi novca, a zove se Kakeibo.

Kako piše na blogu Moni Ninja, prema ovoj tehnici, na početku mjeseca trebate zapisati fiksne prihode i troškove, a razlika će vam otkriti koliko točno možete potrošiti u predstojećem mjesecu.

Novogodišnji izazov: Uštedite više od tisuću KM godišnje na ovaj jednostavni način

S odlaskom stare i dolaskom nove godine, mnogi ljudi diljem svijeta na papir zapisuju svoje novogodišnje odluke, kojih će se ove godine doista i pridržavati. Bilo da je riječ o prestanku pušenja, gubitku kilograma, vježbanju ili štednji, u većini slučajeva na kraju svake godine ostane i dalje neprekriženo, neostvareno. Ipak, dat ćemo vam ideju, probajte, nemate što izgubiti, a možda ćete na kraju samo profitirati

Donosimo jednostavne i praktične savjete kako uštedjeti u 2019.

Mali, a rutinski troškovi na kraju se mjeseca, pa tako i godine, pokažu kao ne baš mali i desetak kuna za kavu kroz godinu dana ispadne i nekoliko tisuća kuna. Budući da dolazak Nove godine za mnoge znači promjenu i već danas će biti sastavljene liste i postavljeni ciljevi za ostvarenje u 2019., prenosimo nekoliko financijskih savjeta kako uštedjeti u godini koja slijedi.

Građani drže rekordan iznos novca u bankama BiH

Prema podacima Centralne banke BiH, na kraju rujna 2018. godine ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH iznosili su 11,83 milijardi KM, što je najveća zabilježena razina. Objavljeno je to povodom 31. listopada Svjetskog dana štednje, koji, kako se navodi, stanovništvo BiH i ove godine obilježava s najvećim do sada zabilježenim iznosom štednih uloga. 

Trik koji će vam zbilja pomoći da uštedite novac

Sve smo mi nebrojeno puta rekle same sebi da od sljedećeg mjeseca krećemo štedjeti. Pokušale smo s raznim trikovima: kasicom za putovanja, ostavljanjem desetpostotnog dijela plaće na kartici svaki mjesec i slično. Međutim, to bi funkcioniralo možda nekoliko mjeseci, a zatim bi došlo ljetno ili zimsko sniženje ili bismo jednostavno zaključile da se moramo počastiti s nečim većim. I tako bismo se opet našle na nuli - u najboljem slučaju.

Bh. građani ne mogu ništa uštedjeti, štednja u bankama gubi smisao

Većina građana BiH živi od plaće do plaće, što ih sputava u štednji novca. Rijetki koji uspijevaju čuvati novac u bankama, ne mogu na ovaj način popraviti kućni budžet jer su kamate na oročenu štednju rekordno niske u našoj zemlji. Kamate na štednju proteklih godina stalno padaju, kako u BiH, tako i u zemljama regije. Stoga smo sve bliže trenutku u kojem ćemo morati plaćati bankama da nam čuvaju novac, što je neke zemlje stiglo već odavno, piše Klix.ba.

Ratu kredita od 310 KM platio kovanicama

Nesvakidašnji štediša Bojan Marčeta (36) je dvije godine sakupljao sitan novac, po pet feninga, kojim je platio ratu kredita od 310 KM, a prikupio je ukupno 7.400 kovanica. Marčeta, koji se konobarenjem bavi već punih 15 godina, svakodnevni je svjedok rasipništva i nemara, kada je riječ o novcu, pa je baš iz tog razloga želio da pokaže kako nekad malo može da znači mnogo i da o svakom feningu treba voditi računa, piše Glas Srpske.

Pretplati se na RSS - Štednja