Švedska

Opušteni pristup nije se isplatio: Švedska ekonomija imati će pad od 6,7 posto

Poseban način na koji se Švedska borila protiv korone sa dobro posjećenim kafićima, restoranima i otvorenim školama i vrtićima, čini se, nije se isplatio.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) prognozirala je da će Skandinavci vidjeti negativan ekonomski učinak od 6,7 posto za 2020. godinu, što je gore, primjerice, od predviđanja za Austriju (minus 6,2 posto).

Postavlja se pitanje kako je moguće da zemlja bilježi veći pad uSprkos tome što je imala otvoreno poslovanje.
 

WHO pohvalio Švedsku: Primjer normalnog života bez restriktivnih mjera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je održala konferenciju za medije o širenju koronavirusa i o efikasnosti mjera koje su države poduzele da zaštite stanovništvo. Švedska je navedena da bi mogla biti jedan od primjera jer je na pandemiju odreagovala bez restriktivnih mjera i drugačijim pristupom.

CNBC je objavio snimak konferencije na kojoj su govorili predstavnici WHO-a među kojima je bio i izvršni direktor programa hitnih slučajeva u zdravstvu pri WHO Michael Ryan.

Iako imaju blage mjere u Švedskoj već dva dana jako pada broj mrtvih i zaraženih koronavirusom

Švedska posljednja dva dana bilježi najmanji broj mrtvih od koronavirusa u posljednja dva tjedna.

Jučer je od koronavirusa u toj zemlji preminulo 17 osoba, dok je danas taj broj još manji -  12 osoba. To je veliki pad broja mrtvih u odnosu na dane prije, posebno u odnosu na srijedu kada je umrlo više od sto ljudi. Od srijede do petka u Švedskoj je svaki dan umiralo više od 90 ljudi.

U ovoj zemlji možete zaraditi i do 5000 eura mjesečno: Traže se radnici za tri najdeficitarnije struke

Kao i brojne druge razvijene zapadne zemlje, i Švedska traži fizičke radnike. Čak i za posao "bauštelca" plaća nije mala - doseže i do 3380 eura. Ugostiteljstvo? Oko 2900 eura.
IT-jevci, profesori i građevinci tri su najdeficitarnije strke u Švedskoj, a poslodavci za ta radna mjesta nude plaće i od nekoliko tisuća eura, piše srpski Blic.

Na popisu od 72 deficitarnih zanimanja su i liječnici i medicinsko osoblje. Liječnička plaća iznosi oko 5000 eura neto, dok razni medicinski radnici dobiju i do 3400 eura. 

 

​I Škotska među zemljama koje probaju univerzalni dohodak

Stanovnici škotskih gradova Glasgow, Edinburg, Fife i Sjeverni Ayrshire uskoro će, uz potporu lokalne samouprave, primati bespovratnu mjesečnu naknadu kao dio pilot programa univerzalnog dohotka, piše Futurism.

Iako prijeporan, projekt je već osigurao 250 tisuća funti u obliku bespovratnih sredstava za razvoj studije izvedivosti, a gradovi koji se žele uključiti svoje prijedloge moraju dostaviti do kraja ožujka 2018. godine.

Švedske tvrtke samo u kolovozu nisu mogle naći 78.000 radnika

Gospodarski rast u Švedskoj mogao bi zaustaviti nedostatak radne snage, upozoravaju analitičari, a situaciju nije uspio poboljšati ni migrantski val koji je prije dvije godine zapljusnuo zemlju.

Istraživanje iz lipnja Konfederacije švedskih poduzetnika s članstvom preko 60.000 tvrtki pokazuje kako je 75 posto kompanija koje su zapošljavale imale problema u pronalaženju dovoljno kvalitetnog kandidata.

Najviše od 2000.

Pretplati se na RSS - Švedska