Tomislavgrad

Ugostiteljima iz Tomislavgrada isplaćeno oko 50.000 maraka pomoći

Počela je isplata novčanih sredstava korisnicima na području Općine Tomislavgrad kojima je zbog izvanrednih okolnosti izazvanih pojavom koronavirusa zabranjen rad odlukama Stožera civilne zaštite. Kako je potvrđeno iz Ureda načelnika općine, u četvrtak je za travanj isplaćeno oko 50.000 maraka za trenutnih 170 korisnika uglavnom iz ugostiteljstva.

U Duvanjskom polju pronašli tijelo djelatnika policije

Na dijelu Duvanjskog polja, u blizini lokalne prometnice koja povezuje naselje Sarajlije i Tomislavgrad, 51-godišnji T.J. iz naselja Kuk pored Tomislavgrada počinio je samoubojstvo vatrenim oružjem.

Kako se doznaje iz MUP-a Hercegbosanske županije (HBŽ), riječ je o zaposleniku PP Tomislavgrad, a njegovo beživotno tijelo pored vozila na spomenutoj lokaciji pronašle su njegove kolege oko 10.55 sati.

Uređuje se izletište Seget kod Tomislavgrada

Općina Tomislavgrad, kao partnerska jedinica lokalne samouprave u projektu Via Dinarica, potpisala je memorandum o razumijevanju s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) kroz koji će biti realiziran infrastrukturni projekt uređenja gradskog izletišta Seget. Radove će izvesti tvrtka Nevistić Commerce, a planirana je rekonstrukcija jedne sjenice, izgradnja nove sjenice, izgradnja dječjeg igralište te drugi sadržaji za izletnike.

 

U požaru kod Tomislavgrada stradalo sedamdesetak kozlića

U požaru na farmi koza u Mandinom Selu kod Tomislavgrada stradale su tri koze i sedamdesetak kozlića. Kako je za Fenu kazao zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Tomislavgrad Mate Jurčević, požar je izbio u utorak oko 15 sati nakon što se vatra s obližnje livade proširila na objekt farme u kojem je u tom trenutku bilo više od 300 koza. 

 

Za Dom zdravlja u Tomislavgradu prikupljeno oko 200 tisuća maraka

Nakon apela Doma zdravlja Tomislavgrad za potrebnom medicinskom i zaštitnom opremom, trojica Duvnjaka - Kristijan Križić, Ante Kelava i Bože Ljubas koji žive i rade u Kölnu i Altenkirchenu (Njemačka), pokrenuli su 26. ožujka akciju i osnovali Facebook grupu te su otvorili paypal račun za prikupljanje financijskih sredstava pod nazivom "Pomoć za Dom zdravlja Tomislavgrad".

Sumnja na koronavirus u Tomislavgradu

Kako su za Bljesak.info potvrdili u Domu zdravlja Tomislavgrad, radi se o mlađem muškarcu koji se u njihovu ustanovu javio zbog sumnji na koronavirus, a koji je proteklih dana boravio u Italiji. Zbog sumnji na zarazu koronavirusom jedna osoba iz Tomislavgrada prevezena je u ponedjeljak ujutro na Kliniku za infektivne bolesti SKB Mostar. Kako su za Bljesak.info potvrdili u Domu zdravlja Tomislavgrad, radi se o mlađem muškarcu koji se u njihovu ustanovu javio zbog sumnji na koronavirus, a koji je proteklih dana boravio u Italiji.

Na duvanjskoj buri: Karlova kućna vjetroelektrana

Karlo Krajinović – mladić koji je zaposlen na održavanju vjetroturbina na VE Mesihovina inspiriran snagom i vrtnjom vjetroagregata na velikim stupovima odlučio je u kućnoj radinosti napraviti mini vjetroelektranu. Činilo mu se da je snaga generatora od 2 kW sasvim dovoljna da bi vjetroagregat bio iskoristiv. Napravio je nacrt i prionuo potražnji dijelova. Lopatice rotora, kao najbitniji dio pronašao je na internetu, naručio i s velikim nestrpljenjem očekivao njihov dolazak.

Poznati hrvatski kuhar Tomislav Špiček kuhao u Tomislavgradu ali i ocjenjivao duvanjske kobasice

U Tomislavgrad je stigao profesionalni hrvatski kuhar Tomislav Špiček. Razlog njegova posjeta je druga međunarodna smotra i izbor najkvalitetnije kobasice i salame za 2019. godinu, koja se održava u organizaciji Udruge ''Duvanjski kobasičari'' i pod pokroviteljstvom tomislavgradske općine, a na kojoj je u ulozi glavnoga suca stručnoga ocjenjivačkog tima.

Vjetar odnio krov s kuće u Crvenicama

Olujni udari vjetra na području općine Tomislavgrad prouzročili su u protekla 24 sata materijalnu štetu na nekoliko kuća, a najkritičnije je bilo u mjestu Crvenice, dvadesetak kilometara južno od Tomislavgrada. Kako je za Fenu kazao pomoćnik načelnika općine Tomislavgrad Jozo Jakić, vjetar je skidao crjepove s kuća, a s jedne kuće u Crvenicama potpuno je podigao limeni krov. Pored štete na krovovima kuća, vjetar je polomio repetitor Federalne televizije na planini Lib. 

Prijatelji u Tomislavgradu pokreću mljekaru i mini siranu

Dvojica duvanjskih farmera, Branimir Vučemil iz Tomislavgrada – vlasnik Farme Vučemil i njegov kolega i prijatelj Berislav Šoljić iz Lipe – vlasnik Farme „Krivodol“, odlučili su pokrenuti mljekaru i mini-siranu u Stipanićima kraj Tomislavgrada.

Nakon što su se dokazali u uspješnome vođenju farmi mliječnih krava Simentalki  u Lipi, oni su hrabro iskoračili u nove poslovne vode. Zajedno imaju 160 grla goveda, (Farma Vučemil 40, a Farma Krivodol 120) i uskoro očekuju realizaciju njihove ideje.

Pretplati se na RSS - Tomislavgrad