Trošarine

Dvije godine trošarina (akciza): Obećane nam autoceste od kojih se nije izgradilo niti metar

Prije točno dvije godine Bosna i Hercegovina je svojim građanima uvela povećanje nameta u narodu poznatog kao "akciza" koji se ubire preko plaćanja goriva. Javnost je uvjeravana da će prikupljena nova sredstva biti usmjerena ka gradnji autocesta, ali u 24 mjeseca niti jedna dionica nije financirana iz te gomile novca.

Svakog dana vozači u BiH prikupe 1,7 mil. KM za gradnju cesta

U nešto manje od godinu dana vozači u BiH prikupili su čak 620,7 milijuna konvertibilnih maraka za gradnju i rekonstrukciju cesta i autocesta. U odnosu na godinu ranije, taj iznos je za 238 milijuna konvertibilnih maraka veći. Nije riječ o enormnom povećanju potrošnje goriva, nego činjenici da je na snazi novi pravilnik o trošarinama na gorivo. Od 1. veljače 2018. godine vozači, točeći gorivo na benzinskim crpkama u BiH, plaćaju dvije trošarine, piše Večernji list BiH.

Prošle godine u BiH prikupljeno 1,1 milijardu KM od cestarina i trošarina na naftu

U Bosni i Hercegovini je 2018. godine prikupljeno ukupno 620,7 milijuna KM od cestarina i 499,8 milijuna KM od trošarina na naftu i naftne derivate, potvrđeno je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH za Klix.ba.
Po litru nafte i naftnih derivata koji se prodaju na bosanskohercegovačkom tržištu plaćaju se dvije cestarine. Jedna je za izgradnju cesta, a druga za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju ostalih prometnica. 

Što smo sve mogli napraviti novcem od trošarina na duhan?

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić kreirao je tablicu u kojoj je prikazana količina prikupljenog novca po osnovu trožarina na duhan i duhanske proizvode od 2009. godine do danas. Prema njegovom proračunu, od 2009. godine, Bosna i Hercegovina je prikupila više od 6,4 milijarde KM samo po ovoj osnovi, piše Klix.ba.  "Sigurno se pitate gdje su završila ova sredstva.

Od dodatnih trošarina prikupljeno je više od 100 milijuna KM

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović najavio je kako će ta stranka podržati izmjene Zakona o trošarinama koje je u parlamentarnu proceduru uputio Klub Srpske demokratske stranke (SDS). Tim prijedlogom izvan snage bi se stavio zakon kojim su u prosincu cestarine povećane za 15 feninga te Magazinović dodaje kako mu nije satisfakcija, kao bloku koji se borio protiv povećanja trošarina, što su se upozorenja o poskupljenjima ostvarila.

Na računu za autoceste za 28 dana prikupljeno dodatnih 16 milijuna KM

Prvi mjesec ubiranja novca od povećanja akciza je iza nas. Prema podacima koje je portalu Klix.ba ustupila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, a uzevši u obzir obećanje stranaka koje su donijele novi zakon, na računu za autoceste i ceste nalazi se 16 milijuna KM više nego prošle godine.

Nove cijene karata na linijama unutar BiH, a veće su za 5 do 10 posto

Samo mjesec dana nakon što je počela primjena novoga Zakona o trošarinama na gorivo, građani u BiH već osjećaju posljedice. Naime, povećanje cijene goriva lančano je prouzročilo rast cijena proizvoda koji su vezani uz cijene energenata. Već skuplje plaćamo voće, povrće, mlijeko, kruh, prijevoz..., piše Večernji list BiH.  

Ustavni sud BiH odlučio: Set zakona o trošarinama na gorivo u skladu sa Ustavom

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev za ocjenu ustanovnosti seta zakona o trošarinama koji je doveo po povećanja cijena govriva u našoj zemlji, a koji su uputili zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Utvrđeno je, kako je priopćeno iz Ustavnog suda BiH, da je set zakona u skladu s Ustavom BiH.

Čeka li nas poskupljenje brašna i pekarskih proizvoda?

Nakon stupanja na snagu Zakona o trošarinama i poskupljenja goriva u našoj državi, slijedi lančano poskupljenje svih životnih namirnica i usluga. U Republici Srpskoj su najavili da će doći do poskupljenja brašna, a samim tim i pekarskih proizvoda, a u Federaciji BiH tu odluku još razmatraju. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo naglasio je kako će zbog poskupljenja goriva sigurno doći do veće otkupne cijene pšenice i žita, jer nafta zauzima najveći dio prilikom proizvodnje.

Ustavni sud BiH razmatra ustavnost seta zakona o trošarinama

"Zahtjev devetnaest zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini, Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH uvršten je u dnevni red 108. plenarne sjednice Ustavnog suda BiH za 15. i 16. veljače 2018. godine s početkom u 9:30 sati", rečeno je za Klix.ba u Ustavnom sudu BiH.

Pretplati se na RSS - Trošarine