Turska

Financijski sustav Turske pred raspadom, građani masovno kupuju devize

Okretanje leđa domaćoj valuti u strukturi štednih depozita, hiperinflacija te skok troškova zaduživanja države samo su neke od posljedica najnovijeg “rata za ekonomsku neovisnost” koji je proglasio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Vrijednost turske lire u srijedu je u jednom trenutku potonula na novu rekordno nisku razinu nakon što je Erdogan dan ranije javno branio politiku niskih kamatnih stopa, pritom pozvavši na pobjedu u “ekonomskom ratu za neovisnost”.

Radončić: Erdogan se hvali milijunima cijepljenih, gdje su sada veze Izetbegovića?

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić gostovao je u emisiji ''Dan uživo'' na N1 televiziji. U veoma zanimljivom i dinamičnom razgovoru Radončić je govorio o svim aktuelnim temama. Na pitanje voditelja Zvonka Komšića zašto ga je naljutila odluka Vlade FBiH o formiranju komisije za nabavku cjepiva, predsjednik SBB-a je kazao da ga nije naljutio Novalić, nego situacija da je u BiH oko 5.500 mrtvih. 

Erdogan i Dodik potpisali revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Turske

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potpisali su danas u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija. Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović te predstavnik člana PSBiH Željka Komšića sastankom s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom započeli su danas poslijepodne službenu posjetu Ankari. 

Evo koje sve koristi i dobro za BiH donosi sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović u četvrtak će u Turskoj potpisati sporazum o slobodnoj trgovini s tom zemljom, a državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Klix.ba objašnjava šta sporazum donosi.

BiH je na izradi sporazuma o slobodnoj trgovini s Turskom radila skoro tri godine, a na radost brojnih bh. gospodarstvenika i izvoznika on će u četvrtak biti potpisan, a benefiti za ekonomiju naše zemlje trebali bi se osjetiti vrlo brzo.

Zbog Turske bismo mogli upaliti crveni alarm

''Ako se turska ekonomija ne počne stabilizirati u kratkom roku, stotine milijuna maraka vrijedni poslovi koje naša država ima s tom zemljom, a koji su uglavnom izvozno orijentirani, mogli bi biti ugroženi'', rekao je ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Dnevni avaz. ''Vrijednost turske lire već danima dramatično pada, a svi ekonomski pokazatelji ove države izraženi su negativno nakon što su joj SAD zbog diplomatskog spora uvele sankcije. Da bi bh.

U Sarajevu se slavi pobjeda Erdogana

Pobjeda Recepa Tayyipa Erdogana, prema preliminarnim rezultatima na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, proslavlja se diljem Turske, ali i svijeta. U glavnom gradu Makedonije Skoplju počelo je slavlje, Erdoganova pobjeda proslavlja se i na ulicama glavnog grada BiH. Tako se večeras u Sarajevu moglo vidjeti na desetine turskih državljana, koji žive u BiH, kako sa turskim i bh. zastavama i Erdoganovim slikama vožnjom automobilima kroz grad proslavljaju pobjedu na izborima.   

Pretplati se na RSS - Turska