Tvrtke

U BiH postoji više od 38 tisuća tvrtki, ali samo osam posto njih su velike kompanije

U BiH je zaključno sa prvim polugodištem bilo 38.537 tvrtki, od kojih su 74,6 posto mikro poduzeća, a samo jedan posto velika, odnosno tvrtke koje zapošljavaju 250 radnika i više.

Od ukupnog broja tvrtki, 18,3 posto su mala poduzeća, a šest posto srednja, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Iz Agencije napominju da su ovo podaci o tvrtkama koje su predale svoje financijske izvještaje, da za 0,1 posto poduzeća nema podataka, te da u ovaj ukupan broj nisu uračunati pduzetnici.

Ovo je 20 hrvatskih poduzeća s najvećim plaćama

U 2018. godini poduzetnici, obveznici poreza na dobit imali su 939.954 zaposlenih, kojima je obračunata prosječna mjesečna neto plaća od 5.584 kune. To je četiri posto više u odnosu na 2017. godinu te 82 posto više u odnosu na 2001. godinu, kada je prosječna plaća iznosila 3.068 kuna. 

Ovo su službeni podaci Financijske agencije u koje nisu uračunate plaća zaposlenih u bankama, osiguravajućih društava i ostalim financijskim institucijama. Nisu obrazložili zašto u jednadžbu nisu uvrstili i te plaće.

Evo koliko su u prošloj godini zaradili Feal, kladionica Premier, Lager, Elektroprivreda ...

Analizom izvještaja o poslovanju kompanija u FBiH za 2018. godinu koji su na raspolaganju LRC-u, najvećoj bonitetnoj agenciji u državi, došlo se do zanimljivih rezultata koji pokazuju da je godina iza nas bila izuzetno uspješna za bosanskohercegovačko gospodarstvo, a za pojedine kompanije vrlo profitabilna. 

Veliki pomaci napravljeni su u brojnim oblastima, a na listi najuspješnijih kompanija prvi put su tri milijardera, priopćile su Poslovne novine, prenosi ABCportal.info

U ovoj hrvatskoj tvrtki na posao dolazite i odlazite kada hoćete, a plaća je veća nego u Njemačkoj i Irskoj

Tko hoće raditi može zaraditi više nego u Irskoj ili Njemačkoj, ali mora raditi kao u Irskoj ili Njemačkoj - ističe Josip Majić, osnivač tvrtke "Tech Resources" koja je 2016. otvorena u Splitu, a radi najviše za američko i njemačko tržište, piše Slobodna Dalmacija.

U Bosni i Hercegovini samo 242 velika poduzeća

U Bosni i Hercegovini ima samo 242 velika pOduzeća, tj. pOduzeća koja zapošljavaju više od 250 radnika, izvještaa Indikator.ba na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH. 

Podaci koji se ondose na 2017. godinu pokazali se da u našoj zemlji ima 1.257 srednjih pOduzeća ( broj zaposlenih 50-249), te 25.880 manjih pOduzeća 
(0-49 zaposlenih). 

Perutnina u BiH planira udvostručit proizvodnju za deset godina

Proizvodnja i prodaja Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini mogla bi se udvostruči u idućih deset godina, kazao je za Indikator.ba Plus predsjednik Uprave Perutnine Ptuj Tibor Šimonka.

On je istakao da će dobijanjem EU broja za izvoz u Europsku uniju Perutnina u BiH morati investirati u proširenje kapaciteta budući da će proizvodi iz tvornice u Brezi dobiti mogućnost da putem prodajnih kanala kompanije širom Europe budu izvezeni u 20 zemalja u Europi.
 

Najveća operativna dobit Tele2 otkad je u Hrvatskoj

Švedska matica objavila je da je Tele2 u Hrvatskoj upravo zaključio najprofitabilniji kvartal od svog osnutka. U trećem tromjesečju Tele2 je zabilježio operativnu dobit od 80 milijuna švedskih kruna, odnosno 63 milijuna kuna. To je povećanje od 63 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Time je treći mobilni operater potukao rekord iz ljeta 2014. kad mu se EBITDA vinula do 72 milijuna švedskih kruna da bi zatim u ljetnim kvartalima lani i preklani kopnila na 54 i 49 milijuna švedskih kruna, unatoč rastu turizma i situaciji u Agrokoru.

Pretplati se na RSS - Tvrtke