Umirovljenici

Svi umirovljenici u Federaciji BiH u kolovozu će dobiti jednokratnu pomoć

Umirovljenici u Federaciji Bosne i Hercegovine u kolovozu bi trebali dobiti jednokratnu pomoć, saznaje Klix.ba.

To je predložio premijer FBiH Fadil Novalić, a odluka bi uskoro trebala biti službeno obznanjena.

Prijedlog je da se svim umirovljenicima uplati jednokratna pomoć. Iznos pomoći će biti različit, a najviše će dobiti oni s minimalnim primanjima, odnosno mirovinom od 382 KM. Kako nslužbeno saznajemo uplata će biti realizirana 5. kolovoza uz srpanjsku penziju.
 

Umirovljenici plate režije, kupe lijekove, a za hranu što ostane

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u ovoj godini u prosjeku je zabilježen rast cijena za 1,8 posto. U listopadu su cijene proizvoda i usluga porasle za od 0,9 posto, piše Večernji list BiH. Povećanje cijene goriva i najava skuplje industrijske struje od siječnja bi mogla uzrokovati i veće cijene različitih roba, a koje će platiti građani. Približavanje kraja stare i na pragu nove godine građani redovito strepe od toga što će im donijeti novo ljeto. Na poskupljenja su već navikli, neizvjesno je samo za koliko.

Sarajevo: Vlada FBiH prihvatila sve zahtjeve umirovljenika

''Vlada Federacije BiH prihvatila je sve zahtjeve umirovljenika'', kazao je nakon pregovora predsjednik Saveza udruženja umirovljenika Zeničko-dobojske županije Mustafa Trakić, koji je bio dio tima umirovljenika za pregovore s predstavnicima Vlade FBiH. ''Vlada je izašla u susret umirovljenicima, sve naše zahtjeve su usvojili i dali jamstva da idu s tim na parlament'', rekao je Trakić. 

 

Mirni prosvjedi: Umirovljenici prosvjeduju ispred Vlade FBiH u Sarajevu

Umirovljenici iz Federacije Bosne i Hercegovine okupili su se danas na mirnim prosvjedima ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu zbog neusvajanja novog zakona o mirovinskom invalidskom osiguranju koji je Vlada jučer na sjednici utvrdila u formi prijedloga i uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Umirovljenici svih županija najavili prosvjed u Sarajevu

Savez udruga umirovljenika Federacije Bosne i Hercegovine organizira prosvjede umirovljenika iz svih županija u Sarajevu 25. listopada s početkom 11 sati ispred zgrade entitetske Vlade. Kako javlja reporterka N1 televizije Ivana Crnogorac, na taj korak odlučili su se nakon što Vlada FBiH nije ispunila nijedan od njihovih zahtjeva, a to je ugrađivanje njihovih zahtjeva u novi Zakon o MIO, te povećanje mirovina.

Za drva i brašno umirovljenici moraju dati gotovo pola mirovine

Hoće li predstojeća zima biti oštra i hladna kao prošla, blaga kao pretprošla ili će nas opet zatrpati snijeg kao 2012. godine, za sada ne znaju ni meteorolozi. Međutim, izvjesno je da će zima biti teška za preživljavanje većini bh. građana, posebice gotovo 230.000 umirovljenika u FBiH te 63.923 umirovljenika u RS-u koji primaju najnižu mirovinu od 326 odnosno 254 marke, piše Večernji list BiH.  

Veći troškovi zimi

Bosna i Hercegovina je zemlja staraca, negativan prirodni prirast

BiH je zemlja staraca. To pokazuje negativan prirodni prirast koji je na snazi od 2007. godine, a nastavlja se i danas, objavila je Federalna televizija.

Ekonomska i politička situacija glavni su uzroci bijele kuge u BiH, tvrde stručnjaci. Riječ je o procesu koji je prisutan dugi niz godina, a tome doprinosi i činjenica da je velika stopa nezaposlenosti u našoj zemlji, stoga se mladi sve teže odlučuju na proširenje obitelji.

Zahvaljujući Vladi u 2017. umirovljeno skoro 400 radnika

Sve je manje radnika koji zbog neuvezanog radnog staža dolaze pred Vladu FBiH, ali se o tome "rijetko priča".

''Zahvaljujući ovoj Vladi FBiH, tijekom 2017. godine umirovljeno je skoro 400 radnika iz devet tvrtki. Iz proračuna smo izdvojili oko 893.000 maraka za umirovljenje 66 radnika. Iz tih sredstava smo riješili jedan broj radnika TRZ Hadžići, Vitezita, Zraka Sarajevo i Pretisa Vogošća'', izjavio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Umirovljenici ne žele više čekati: Ili povećanje mirovina ili prosvjedi

Vlada Federacije nije odgovorila na zahtjev umirovljenika onako kako su očekivali. Ranije su zatražili veće mirovine za 10 posto, iz Vlade odgovorili da to nije moguće. U izmjenama Zakona o MIO pokušat će razmotriti povećanje za one koji su mirovinu stekli do '98. godine i koji su najugroženija kategorije. Za ostale umirovljenike - u skladu s mogućnostima. Umirovljenici nemaju namjeru više čekati - u rujnu kažu, izlaze na prosvjede, javlja N1. Umirovljenici na odluku Vlade FBiH da nema povećanja mirovina za 10 posto su poručili da ih treba biti sramota.

Pretplati se na RSS - Umirovljenici