Vatrogasci

Devetnaest ozlijeđenih osoba u sinoćnjem požaru u sarajevskom naselju Alipašino Polje

U požaru koji je sinoć u 18:45 sati izbio u stambenoj zgradi u ulici Ante Babića na broju 5, u sarajevskom naselju Alipašino Polje, usljed udisanja ugljenmonoksida i zadobijenih opekotina povrijeđeno je jedanaest policijskih službenika, sedam stanara, od čega troje djece, i jedan vatrogasac.

"Povrijeđenima je ljekarska pomoć ukazana na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a tri osobe zadržane su na daljnjem liječenju", rekli su za Klix.ba iz Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo.

Veliki šumski požar prijeti Blidinju, zatražen helikopter OS BiH i hrvatski kanaderi

Veliki šumski požar na planini Čvrsnici i dalje je aktivan i širi se jednim pravcem prema vikend naselju 'Blidinje', a u drugom pravcu prema Barama.

Požar je ponovno aktiviran jučer (četvrtak) ujutro na lokalitetu Drežnica-Batačke Lazine. Požarište je na nepristupačnom terenu, te je u gašenju požara sudjelovao i helikopter Oružanih snaga BiH.

Požari se ne mogu gasiti 'polivačama', BiH zbog sve više požara u Hercegovini mora kupiti vatrogasne letjelice

Svjedoci smo da su ovog ljeta požari uzeli maha kao nikada do sada.  Kako  kažu oni koji vode razne statističke podatke ova godina je po pitanju požara najgora u posljednjih dvadesetak godina. Područje Dalmacije a odmah potom i Hercegovine je u široj regiji najizloženije razornim ljetnim požarima koji znaju trajati danima i tjednima. Gori na sve strane  i taman kad vatrogasci nadljudskim naporima uspiju pogasiti jedan požar ne treba dugo čekati da se rasplamsa novi.

Požari u Hercegovini: Vatrogasci pale protupožar, vojska u pripravnosti

Iako je djelovanje helikoptera Oružanih snaga BiH na području Čapljine spriječilo katastrofu, stanje na terenu je još uvijek opsadno. Vatrogasci se na terenu bore s požarima koji neprestano izbijaju, a vojska je u pripravnosti za nove angažmane helikoptera. Trenutno je najgore stanje na području Dretelja gdje je novi požar izbio poslijepodne dolazeći iz područja Šurmanci, javlja Anadolu Agency (AA).

I Hercegovinom haraju požari, traži se pomoć helikoptera

Stanje sa požarima u Hercegovini je dramatično. Aktivni su požari na području Mostara, Čapljine, Neuma, Čitluka, Stoca i Ravnog.

Požar na području mostarskih naselja Gubavica – Pijesci – Hodbina, i dalje je aktivan, a na nekim dijelovima situacija se pogoršala. Angažirane su sve vatrogasne ekipe kao i DVD Buna, te lokalno stanovništvo.

U Kninu privedeno sedam osoba zbog požara, naređena evakuacija stanovništva kod Drniša

Vatrogasci su poslijepodne u ponedjeljak uspjeli obraniti Kožino kod Zadra i odmah potom sa svim raspoloživim snagama krenuli su u Pristeg na najnovije požarište u Zadarskoj županiji. Ranije su protupožarne snage uspjele u kratkom vremenu zaustaviti širenje požara prema vojarni u Zemuniku. U mjestima kod Promine i Drniša naređena je evakuacija stanovnika.

Gori ispod Buhova prema Hamzićima, vatrogasci gase požar

I dalje smo svjedoci razbuktavanja novih  požara na prostoru Hercegovine. Kako saznajemo, razbuktao se požar u predjelu između Hamzića i Buhova na granici između Zapadno hercegovačke i Hercegovačko neretvanske županije. Na teren je izišla ekipa vatrogasaca iz Čitluka koji gase požar. Vjetar koji puše na tom dijelu terena otežava vatrogascima kontrolu i gašenje požara …

 

U Hodbini kod Mostara u požaru izgorjela štala i nekoliko kuća

Požar koji je jučer izbio na Gubavici, južno od Mostara, danas se proširio na Hodbinu gdje je izgorjela jedan štala i nekoliko napuštenih kuća.

Vlasnik izgorjele štale, Ibrahim Alađuz, kaže da je vatreni plamen s brda Hum sišao munjevitom brzinom i da se štala, unatoč intervenciji desetak mještana, nije mogla spasiti. 

"Plamen koji je dolazio, vjetar je širio munjevitom brzinom. Ništa nismo mogli uraditi. Sin je uspio govedo izvesti iz štale, a 120 bala sjena i štale su u trenu nestali", kazao je Alađuz. 
 

Vatrogasci i mještani Ljutog Doca ugase požar a onda sutra ponovno bukne drugi

Vatrogasci iz Vatrogasnog društva Široki Brijeg su u srijedu izašli prvi put na teren požarišta u Ljutom Docu gdje su uspjeli pogasiti požar ali je u četvrtak ponovno na istom mjestu izbio požar pa je ekipa od šest vatrogasaca potpomognuti mještanima i taj požar uspjela ugasiti.
Požar nije oštetio objekte i kuće. Sumnja se da je požar podmetnut jer se na žalost rasplamsao i danas na istom mjestu.

Pretplati se na RSS - Vatrogasci