Velika Gospa

Blagdan je Velike Gospe. Znate li što se točno danas svetkuje?

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, ujedno je i državni blagdan, koji se obilježava 15. kolovoza kad diljem Hrvatske vjernici hodočaste u marijanska svetišta. Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom.

U Širokom Brijegu procesija u čast blagdana Velike Gospe

Katolici diljem svijeta pripremaju se za blagdan Velike Gospe pa tako i u našem okruženju. U Marijanskim svetištima poput Širokog Brijega pobožno se organiziraju tradicionalne procesije s Gospin kipom. 

U Širokom Brijegu je procesija krenula od crkve kod časnih sestara do crkve Uznešenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu gdje će biti slavljena sveta misa uočnica ili zadnja devetnica. 
Očekuju se desetci tisuća vjernika i hodočasnika koji će večeras i u tijekom noći doći na Široki Brijeg.
 

Katolici diljem Hrvatske i BiH danas proslavljaju blagdan Velike Gospe

Diljem svijeta katolički vjernici danas će proslaviti blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije u Nebo, odnosno Velika Gospa. I u BiH i Hrvatskoj se također danas u mnogim svetištima slavi ovaj blagdan.  Župe u BiH u kojima se slavi Velika Gospa su Međugorje, zatim Široki Brijeg, Posušje, Komušina, Kreševo, Tolisa, Trebinja, Stup, Uskoplje, Jajce, S.Most, Gradac, Nevesinje, Prisoje, Seonica, Dračevo, Šćit... Diljem zemlje deseci tisuća vjernika još su sinoć krenuli prema marijanskim svetištima.

Katolički vjernici danas slave blagdan Velike Gospe

Diljem svijeta katolički vjernici danas će proslaviti blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije u Nebo ili kako ga u hrvatskom narodu zovu Velika Gospa. Hrvati, također danas u mnogim svetištima danas slave ovaj blagdan. Najpoznatija svetišta su Marija Bistrica, Sinj, Aljmaš, Široki Brijeg gdje će se danas služiti svete mise na kojima će biti stotine tisuća vjernika, piše ABCportal.info

Velika Gospa dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza svake godine. Taj je dan i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.

Pretplati se na RSS - Velika Gospa