Veliki petak

Veliki broj vjernika, tri sata hoda i molitve obilježili 'uzarićki Put križa'

Veliki petak je jedan od najvažnijih dana za kršćane. To je dan kad svaki vjernik pristupa s razmatranjem Muci Isusovoj te sudjeluje u obredima Velikog petka. Na Veliki petak u mnogim dijelovima svijeta vjernici obavljaju pobožnosti Puta križa pa je tako i u našim krajevima…

Što se tiče Hercegovine Put križa se danas obavlja u mnogim mjestima i župama a jedan od najpoznatijih je u širokobriješkom kraju, točnije u selu Uzarići gdje se i ove godine okupio veliki broj vjernika kako bi obavili ovu pobožnost.

Danas je Veliki petak, evo što on simbolizira i kako ga vjernici obilježavaju

Veliki petak zajedno s Velikim četvrtkom i Velikom subotom čini Vazmeno trodnevlje

Veliki petak kršćanski spomendan Isusove muke i smrti slavi se u petak prije Uskrsa i dan je kada se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i smrti na križu, dio je Vazmenoga trodnevlja kojega čini s Velikim četvrtkom i Velikom subotom, i jedini je dan kada Katolička crkva ne slavi misnu žrtvu.

Katolici danas obilježavaju Veliki petak - spomen muke, razapinjanja i smrti Kristove

Veliki petak dio je vazmenog trodnevlja. Dan je to spomena muke, razapinjanja i smrti Kristove. Na taj dan liturgija Crkve ne predviđa slavljenje svete mise, no kršćanska se zajednica okuplja kako bi promišljala o velikom otajstvu zla i grijeha koje pritišće čovječanstvo i kako bi se ponovno, u svjetlu Božje Riječi i potpomognuta dojmljivim liturgijskim činima, spomenula Kristovih patnji. 

Pretplati se na RSS - Veliki petak