Vijeće ministara

Vijeće ministara: Od 111 točaka usvojili tek dvadesetak, nema čak ni imenovanja

Jučerašnja sjednica Vijeća ministara BiH, na kojoj štošta nije štimalo, rezultirala je poraznom činjenicom da više od 80 posto točaka dnevnog reda nije usvojeno. Od 111 točaka na dnevnom redu usvojili su tek dvadesetak.

Potvrdio je to i ministar pravde BiH Josip Grubeša. Među najvažnijim pitanjima na koja još nema odgovora su ona o raspodjeli sredstava MMF-a te financiranju lokalnih izbora u našoj zemlji koji bi trebali biti održani ove godine.

Vijeće ministara opet nije deblokiralo novac MMF-a, čekaju dogovor Izetbegovića i Čovića

Vijeće ministara BiH je na jutrošnjoj sjednici ponovo propustilo donijeti odluku o deblokiranju sredstava MMF-a od 330 milijuna eura koja se nalaze na računu Centralne banke BiH, saznaje Klix.ba. Ovo je treći put da u Vijeću ministara po ovom pitanju ne dolazi do dogovora.

Kako saznajemo, ponovo nije usvojena odluka na koju čeka Centralna banka BiH, a tiče se rasporeda sredstava instrumenata za brzo finansiranje (RFI). To znači da će sredstva MMF-a koja su na računu Centralne banke i dalje biti blokirana.

Propao još jedan pokušaj Vijeća ministara da deblokira novac MMF-a, bošnjački ministri protiv

Vijeće ministara BiH održalo je jutros izvanrednu telefonsku sjednicu na kojoj, uprkos nekim modalitetima da se deblokiraju sredstva MMF-a od 333 milijuna eura koja se nalaze na računu Centralne banke BiH, ipak nije došlo do konačnog rješenja.

Kako saznajemo, ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) na sjednici je umjesto jedne ponudio dvije odluke radi povlačenje sredstava MMF-a koje su BiH uplaćena u cilju suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa.

Kad je u pitanju novac onda su svi složni, Vijeće ministara donijelo Odluku o financiranju

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potvrdio je da je Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici usvojilo Odluku o privremenom financiranju institucija BiH.
Bevanda je rekao da je Vijeće ministara BiH još 16. lipnja 2019. godine zaprimilo prijedlog odluke o privremenom financiranju koji je Ministarstvo financija i trezora BiH uputilo 6. srpnja 2019. godine izvršnoj vlasti.

 

Dogovor ili potpuna blokada državne vlasti

Ako se nastave opstrukcije bošnjačke stranke oko uspostave Vijeća ministara BiH, izvjesno je potpuno pasiviziranje srpske strane kada je u pitanju rad državnih institucija i nastavak međustranačkih pregovora. Jasnu poruku uputio je predsjedatelj Predsjedništva BiH i čelnik SNSD-a Milorad Dodik kazavši kako još ovog tjedna sudjeluje u razgovorima s bošnjačkom stranom, a onda mijenja pristup. Spomenuti sastanak čelnika HDZ-a, SDA i SNSD-a najavljen je za srijedu, 17. travnja, piše Večernji list BiH.  

Vijeće ministara usvojilo odluku o 4G mreži

Vijeće ministara u tehničkom mandatu usvojio je danas odluku o 4G mreži, potvrdio je Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća Ministara u tehničkom mandatu.

Zvizdić je istaknuo da su operateri dužni osigurati minimalno 90 posto teritorije, te da svaki Telekom operater dozvolu za 4G plati 17,5 milijuna KM u pet rata, pišu Nezavisne novine.
 

Bojkot hrvatskih ministara: Otkazana sjednica Vijeća ministara BiH

Zbog nedostatak kvoruma za rad sjednica Vijeća ministra Bosne i Hercegovine ni danas nije održana, a državni ministar sigurnosti Dragan Mektić kratko je novinarima kazao da je razlog nedolazak ministara Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH), javlja Fena.

HDZ BiH ima tri ministra, a da bi se sjednica mogla održati na njoj mora sudjelovati minimalno 50% ministara te minimalno dva ministra iz svakog konstitutivnog naroda.
 

Zaštita imovine BiH koja se nalazi u Hrvatskoj i Srbiji

Vijeće ministara BiH upoznato je s informacijama o pitanjima sukcesije s osvrtom na zaštitu imovine i prava u Republici Hrvatskoj, koje su pripremili Ministarstvo pravde i šef Zajedničkog povjerenstva za pitanja sukcesije bivše SFRJ. Zaduženo je Pravobraniteljstvo Bosne i Hercegovine da u okviru svoje nadležnosti intenzivira sve potrebne aktivnosti na zaštiti imovine BiH koja se nalazi u Hrvatskoj i Srbiji.

Pregažena obećanja: Što nije ispoštivano iz dopunskog pisma MMF-a

Vlasti u BiH nisu u potpunosti ispoštovale obaveze iz dopunskog pisma namjere koje su sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) potpisali Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, ministar financija BiH, Senad Softić, guverner Centralne banke, Fadil Novalić, predsjednik Vlade FBiH, Jelka Milićević, ministrica financija FBiH, Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, i Zoran Tegeltija, ministar financija RS.

Vijeće ministara BiH o stanju u oblasti migracija u BiH

Vijeće ministara BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo razmatrati Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH. Predviđeno je i razmatranje Informacije o implementaciji Plana implementacije „Pregled obrane“ i Akcijskog plana implementacije „Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH 2017 - 2027“. Na dnevnom redu bi se, između ostalog, trebao naći i Prijedlog srednjoročne strategije upravljanja dugom BiH za razdoblje 2017. – 2020. godine. 

Pretplati se na RSS - Vijeće ministara