Vino

Koja vina piti i koja količina je primjerena?

Jeste li znali da ključni čimbenik u vašem zdravlju i pijenju vina nije samo količina, nego i vrsta vina? Naime, benefiti za tijelo drastično se mijenjaju s bojom - nije isto hoćete li popiti crno vino, bijelo ili rosé. Pritom se stručnjaci slažu: suho, crveno vino najzdravija je vrsta vina koju možete piti, piše Miss7. "Zapravo koja čašica vina na dan dobro utječe na zdravlje kardiovaskularnog sustava i kognitivne funkcije mozga", kaže Dr. Sc. Whitney Linsenmeyer. 

Iz rezervoara u Španjolskoj iscurilo 50.000 litara vina

Kvar u postrojenju za čuvanje vina u Španjolskoj rezultirao je curenjem velike količine ovog pića

Kvar se dogodio na jednom od rezervoara u vinariji koja se nalazi u Villamaei u jugoistočnoj španskoj provinciji Albacete, a iz njega je iscurilo čak 50.000 crvenog vina.

Mjesto nezgode i okolina su bili prekriveni cijenjenim pićem.

Oblik čaše ne može od lošeg vina učiniti dobro vino, toliko čudotvorne ipak nisu ali ipak postoji nešto

Ukoliko ste pravi zaljubljenik u dobru kapljicu i uživate u procesu ispijanja i degustacije vina, biti će vam jasna povezanost između okusa vina i oblika čaše iz koje isto ispijate. Saznajte zašto i kako odabrati pravu čašu u kojoj će okus vašeg omiljenog vina doista doći do izražaja.

Iz EU u 2018. prodano 15 milijardi litara vina, Francuska zaradila 5,4 milijarde eura

Francuska je najveći izvoznik vina u EU, a slijede Italija i Španjolsku, koje, ipak, mnogo zaostaju za Francuzima.
Kako navodi Eurostat, u 2018. godini iz EU je prodano oko 15 milijardi litara vina - uključujući pjenušavo vino, "porto" i "grožđani mošt" iz europske proizvodnje.

Najveći proizvođači su Italija, Španjolska i Francuska, a slijede Portugal, Njemačka i Mađarska.

U 2018. članice EU izvezle su vino ukupne vrijednosti 22,7 milijardi eura.
 

Priča o vinima u BiH objavljena u najznačajnijem svjetskom somelijerskom magazinu

Najznačajniji svjetski somelijerski magazin "The Somm Journal" objavio je priču o vinima iz BiH uz napomenu u svijetu postaju sve priznatija.

Vino se pravi u manastiru Tvrdoš u Bosni i Hercegovini od 13. stoljeća, a vina ove zemlje mogu biti u programu zaštite svjedoka, kaže se na početku reportaže.

Nevjerojatne cifre: Provjerite koja su najskuplja vina na svijetu

Neki kažu da nema do dobre cigare, neki hvale moć knjige, a neki se slažu kako teško može biti išta ljepše nego nakon radnog dana doći kući, zavaliti se u naslonjač i uživati u čaši dobrog vina. No to „dobro“ širok je pojam, a ako želite znati što piju bogati, donosimo vam tekst s portala triptrivia.com, gdje su nedavno naveli najskuplja vina na planetu!

Žilavka i blatina postale popularne u Japanu

I ove godine, kao i prethodnih godina, vina iz Bosne i Hercegovine, i to Vino Manastir Tvrdoš (Trebinje) Vranac 2015, i Vinogradi Nuić (Ljubuški) Posip 2015 predstavljeni su na 95. Sajmu likera i sira koji je održan od 10. do 16. travnja u Tokiju. 

Više od 1.000 vrsta vina iz 28 zemalja svijeta su bila prezentirana i prodavana na najvećem sajmu vina u Japanu. 

Tijekom sedmodnevne manifestacije prodano je oko 25.000 boca vina. 

Kad uoče da se njihovo vino promijenilo, kod Ivanke po besplatan savjet dolaze i iz RH

Ivanka Pavlović, inženjerka voćarstva i vinarstva, u nekadašnjoj Vinariji u Ljubuškom radila je 32 godine kao enolog laborant. O kakvom opsegu, značaju i odgovornosti njezina posla je riječ, svjedoči podatak da se godišnje u ljubuškoj Vinariji proizvodilo 120 vagona vina, piše Večernji list BiH. 

Treći po redu ‘BLAŽ ENOLOGY 2018’ održat će se 27. rujna u Međugorju

BLAŽ ENOLOGY 2018 održava se po treći put u Međugorju  i okuplja  ponajbolje proizvođači Blatine i Žilavke iz broćanske ali i šire regije.

Iako je cilj festivala BLAŽ ENOLOGY prvenstveno pružiti pregled vinske proizvodnje Brotnja, ove smo se godine osobito potrudili taj cilj ispuniti još sveobuhvatnije.

Miljenko Grgich, legendarni vinar u Americi osvojio vinskog Oscara

Oscarom u svijetu hrane, tako nazivaju američku nagradu James Beard 2018 koju je ovoga tjedna u Chicagu imao čast dobiti legendarni hrvatsko-američki vinar Miljenko 'Mike' Grgich. Nagrada James Beard se u američkoj restoranskoj zajednici smatra nagradom s najvišim počastima, a dodjeljuje ju James Beard Foundation.

Miljenko Grgich koji je navršio 95 godina i vlasnik je imanja Grgich Hills u Kaliforniji, nagradu je osvojio u kategoriji vrhunskih vina.

Pretplati se na RSS - Vino