Vlada ŽZH

Zapadnohercegovačka županija uvodi dječji doplatak, naknadu za treće i svako iduće dijete - cilj je zaštita obitelji

Zakon o zaštiti obitelji s djecom, koji jamči 500 KM mjesečno obiteljima za svako treće i sljedeće dijete do 7. godine života, usvojen je jednoglasno po hitnom postupku na 31. sjednici Skupštine Županije Zapadnohercegovačke održanoj u utorak u Širokom Brijegu.
Mjera će krenuti od 1. rujna 2022. godine, a rebalansom proračuna, koji je usvojen na 30. sjednici Skupštine, za ovu pronatalitetnu mjeru osigurana su 3,3 milijuna KM.

Za 2023. godinu za ovu mjeru bit će potrebno izdvojiti oko 10 milijuna KM.

U ovoj godini Vlada ŽZH isplatila 2.346.565,99 KM za sudske presude

Na račune proračunskih korisnika Županije Zapadnohercegovačke danas je uplaćeno 547.585,83 konvertibilnih maraka za sudska izvršenja.  Riječ je o trećoj uplati ove vrste u ovoj godini, te četvrtoj u posljednjih sedam mjeseci. Vlada Županije Zapadnohercegovačke dakle samo u ovoj godini iz županijskog proračuna je za sudska izvršenja izdvojila 2.346.565,99 konvertibilnih maraka.

Zakonom produženo trajanje isplate novčane potpore ženama-majkama

Na sjednici Skupštine Županije održanoj dana 30. ožujka 2022. godine usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom. Navedenim Zakonom produženo je trajanje isplate novčane potpore ženama-majkama koje nisu u radnom odnosu sa 6 mjeseci na 12 mjeseci. 

Zapadnohercegovačka županija u tri godine uplatila 4.345.173,65 za sudske presude

Županija Zapadnohercegovačka nastavlja s izmirenjem sudskih izvršenja. Kako doznaje RTV HB iz Ministarstva financija ŽZH, ovih dana je sa pozicije sudskih izvršenja isplaćen iznos od 532.203,13 konvertibilnih maraka. Riječ je o drugoj isplati ove vrste tijekom posljednjih dvanaest mjeseci, čime je ukupno u 2021. godini u navedene svrhe iz proračuna ŽZH izdvojeno 1.240.562,27 konvertibilnih maraka. Oko 95 posto isplaćenih sredstava uplaćeno je na račune prosvjetnih djelatnika, dok se ostatak odnosi na djelatnike MUP-a ŽZH.

 

Županija Zapadnohercegovačka izmirila sva porezna dugovanja, danas su uplaćeni dugovi

Županija Zapadnohercegovačka danas je uplatila 15.125.741,60 konvertibilnih maraka za doprinose proračunskim korisnicima. Riječ je o dugovanjima iz ranijih godina, zbog kojih je 2016. godine Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine na kratko blokirala glavni račun ove županije.

Slijedom tužbi koje su sudski riješene Zapadnohercegovačka županija isplatila 3.051.938,13 KM

Unatoč teškoj proračunskoj godini i velikom padu prihoda Županija Zapadnohercegovačka (ŽZH) je i ove godine nastavila s izmirenjem sudskih izvršenja.
Kako doznaje Fena iz Ministarstva financija ŽZH, ovih dana je s pozicije sudskih izvršenja isplaćen iznos od 1.411.529,59 KM. Preko 95 posto isplaćenih sredstava uplaćeno je na račune prosvjetnih djelatnika. Riječ je o tužbama proračunskih korisnika iz ranijih godina.
 

Radnicima u privatnom sektoru u ZHŽ-u plaće iz proračuna, ukida se plaćanje koncesija…

U cilju očuvanja što većeg broja radnih mjesta Vlada Zapadnohercegovačke županije na svojoj sjednici usvojila je prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. Riječ je o zakonskom rješenju koje donosi paket mjera za pomoć gospodarstvu. Između ostaloga, Vlada ZHŽ-a će, uz pomoć ovog zakona, u proračunu ZHŽ-a osigurati sredstva za isplatu minimalnih plaća za oko 2000 radnika iz privatnog sektora kojima je onemogućen rad na osnovi naredbi Županijskog stožera civilne zaštite. 

Vlada ZHŽ u skupštinsku proceduru uputila "korona zakon"

Vlada Zapadnohercegovačke županije usvojila je Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Riječ je o zakonskom rješenju koje donosi paket mjera za pomoć gospodarstvu. Kada je riječ o uplati minimalne plaće, Zakonom je predviđeno da se ta mjera realizira putem javnog poziva u skladu kriterijima koje utvrdi Vlada, a sredstava će biti isplaćeno s pozicije "tekući prijenosi za gospodarstvo".

 

 

Pretplati se na RSS - Vlada ŽZH