Vlada FBiH

Vlada FBiH utvrdila Nacrt proračuna FBiH za 2019. godinu

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje uputila Nacrt proračuna FBiH za 2019. godinu, u iznosu od 2.653.843.356 maraka što je za 335,8 milijuna maraka ili 11 posto manje u odnosu na Proračun za 2018. godinu.

Rast prihoda namjenske industrije se u mandatu ove Vlade FBiH se udvostručio

''Rast prihoda namjenske industrije se u mandatu ove Vlade FBiH više nego udvostručio jer je Vlada vrlo ozbiljno shvatila činjenicu da je Bosna i Hercegovina zemlja ogromnog potencijala za razvoj namjenske industrije pa je zato i pokazala jasno opredjeljenje za razvoj ovog industrijskog sektora '', ističe federalni premijer Fadil Novalić.  ''Ponosan sam što je naš rad donio i rezultate. Ukupan prihod cijelokupne namjenske industrije u periodu od 2012. do 2014. godine iznosio je tek 289 milijuna maraka, a u periodu od 2015. do 2017. cijelih 598 milijuna maraka'', poručio je Novalić.  

Vlada FBiH prihvatila zajam od 180 milijuna eura za izgradnju autoceste

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, prihvatila zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Koridor 5c – Dio 3, u iznosu do 180.000.000 eura, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Sredstva su namijenjena za izgradnju dionica autoceste, po međunarodnim standardima, između Poprikuša i Nemile, dužine 5,1 km, zatim tunela Ivan, dužine oko dva km, te dionice autoceste između petlje Mostar Jug i tunela Kvanj, dužine 8,7 km.

Pretpostavlja se da će FBiH u iduće tri godine zadužiti čak 1,6 milijardi KM

Ovaj dokument predstavlja preliminarni nacrt proračuna, a može se zaključiti da FBiH planira proračunski deficit za naredne tri godine, jer će sve više i više novca biti potrebno za izdatke i otplatu duga nego što će biti zaprimljeno, piše Dnevni avaz.

Navodi se da Vlada FBiH namjerava posuditi od inozemnih povjerilaca, uglavnom na domaćem tržištu, kako bi mogla pokriti sve poreze.
 

Drama u Mostaru: Borci prijete bombom, specijalci na vratima

Specijalne postrojbe Federalne uprave policije (FUP) blokirale su ulaz u zgradu Vlade Federacije u Mostaru u koje žele ući branitelji. Branitelji su dali ultimatum Povjerenstvu koje treba usuglasiti tekstove Zakona o braniteljima, a posebno su zaprijetili Jasenku Tufečkiću, predsjedniku Povjerenstva. Borci žele ući na sastanak, no Tufečkić ne dozvoljava njihov ulazak. Drama pred zgradom vlade u Mostaru, još traje. 

Za izgradnju autocesta i brzih cesta 107.000.000 KM

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu donijela Odluku o usvajanju Programa utroška dijela sredstava s pozicije kapitalnih transfera javnim poduzećima i za izgradnju autocesta i brzih cesta odobrila 107.000.000 KM utvrđenih Proračunom FBiH za 2018. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija.

Parlament uskladio Zakon o radu, od sada zapošljavanja samo preko natječaja

Na nedavnoj sjednici Zastupničkog doma Federacije BiH usvojene su izmjene i dopune Zakona o radu. Spomenuti zakon usvojen je u različitim tekstovima u dva doma federalnog Parlamenta, a nakon što su tekstovi usklađeni, stvoreni su uvjeti za njegovo stupanje na snagu. - Ostalo je još da izmijenjeni zakon potpišu predsjedatelji Zastupničkog doma i Doma naroda te predsjednik Federacije. Zatim ide na objavu u Službenim novinama i nakon toga stupa na snagu - rekli su za Večernji list sugovornici iz Parlamenta Federacije BiH. 
 

U Vladi FBIH potpisan ugovor za realizaciju projekta 'Sunčana strana Federacije BiH 2018.'

S ciljem osnaživanja kulturnog turizma i uvrštavanja ove grane turizma kao jedne od strateški važnih, Sarajevo i Mostar, odnosno dvije organizacije iz Sarajeva i Mostara, udružili su snage u realizaciji projekta “Sunčana strana Federacije BiH 2018.”. 

Prihvaćena Strategija zapošljavanja u FBiH za razdoblje od 2018. do 2021.

Federalna vlada danas je prihvatila i Parlamentu FBiH na razmatranje i konačno usvajanje uputila Strategiju zapošljavanja u Federaciji BiH za razdoblje od 2018. do 2021. Izradi Strategije prethodila je analiza stanja na tržištu rada i politike zapošljavanja, koja je jasno ukazala na potrebu za velikim reformama i intenzivnim naporima i aktivnostima radi značajnog poboljšanja stanja u toj oblasti u FBiH.

Pretplati se na RSS - Vlada FBiH