Voće

Odličan razlog da počnete piti sok od naranče svaki dan

Ako svaki dan pijete svježi sok od naranče, ta vam navika može smanjiti rizik od moždanog udara za četvrtinu, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u British Journal of Nutrition.  Znanstvenici su utvrdili da ljudi koji konzumiraju sok svaki dan imaju manji rizik od zgrušavanja krvi u mozgu za 24 posto.  Pokazalo se i kako je učestalost srčanih bolesti manja kod osoba koje redovito piju sok od naranče jer imaju 12 do 13 posto manji rizik od oštećenja arterija. 

Posavljaci voće i povrće uskoro više neće morati prodavati u bescjenje

U svojim planovima na početku 2018. načelnik općine Orašje stavio je prioritet na izgradnju općinske hladnjače za potrebe voćara i povrtlara. Projekt, koji se financira dijelom iz proračuna općine Orašje, a dijelom iz sredstava IFAD-a, preko SERDE kao pružatelja usluga, mogao bi biti realiziran do kraja ove godine, a njemu se najviše raduju lokalni voćari i povrtlari.

Zgodna stvar, ovaj nar. Ili se ipak kaže - šipak?

Nar je jedan od prvih kultiviranih plodova uz masline, smokve, datulje i grožđe. Najvjerojatnije potječe iz Irana, a zbog svoje tvrde kore bilo ga je lako transportirati te je brzo stigao i u udaljene krajeve svijeta. Za optimalan prinos zahtijeva dugo toplo ljeto, ali podnosi i poprilično hladne zime i sušu. Raste u južnom podneblju, plodovi sazrijevaju u kasnu jesen ili početkom zime, piše gastro.hr

Proizvođači voća oprezni, evo što je dobro saditi, a što je nesigurno

Proizvođači voća u BiH pripremaju se za nadolazeću sezonu, a sudeći prema najavama, pojedine kulture će biti uspješne, ali su štete koje je nanio mraz u veljači značajne. Kako je za Faktor kazao predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović, za prognoze je možda još rano, ali se može zaključiti da je u veljači nanesena velika šteta pojedinim vrstama voća. - Što se tiče breskve, kajsije, pojedinih ranih sorta šljiva i pojedinih sorta trešnje, već imamo vidljive štete a breskva i kajsija možemo reći da su više od 70 posto nastradale.

Najzdravije je sezonsko: Voće i povrće koje dozrijeva u rujnu

Poznato je da su namirnice najbogatije nutrijentima na vrhuncu sezone. Stoga je dobro znati kad dozrijeva određeno voće i povrće. Mnoge namirnice su dostupne tijekom cijele godine, ali ako želiš najbolje biraj sezonsko.
U rujnu svakako jedi :

Mrkvu
Zelenu salatu
Špinat
Blitvu
Rajčicu
Smokvu
Matovilac
Patliđan
Kupus
Ciklu
Buču

Ovih 14 namirnica možete jesti u velikim količinama, a da se ne udebljate

Svima je poznato da ne postoji hrana bez kalorija, no američka nutricionistkinja dr. Lisa Young podsjeća na 14 namirnica koje možete jesti u velikim količinama, a da se pritom ne udebljate. Posrijedi je voće i povrće bez škroba. Riječ je o voću i povrću koje je puno vode, vrlo je hranjivo, sadrži vlakna koja daju osjećaj sitosti i ima vrlo malo kalorija. Iako ne obiluje proteinima, puno je vitamina, antioksidansa i ostalih nutrijenata dobrih za zdravlje, prenosi Independent. Dr.

Pretplati se na RSS - Voće