Voda

FBiH ima 3322 izvora pitke vode, od čega u HNŽ-u 617, a u ZHŽ-u 185

Federacija BiH bogata je pitkom vodom, čemu svjedoči velik broj izvora i bušotina pitke vode, od čega je njih 3322 do sada uneseno u Katastar podzemnih voda, piše Večernji list BiH. Uspostava Katastra podzemnih voda na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine — voda namijenjenih za piće započela je 2012. godine na osnovi zaključka Vlade FBiH.

Završeni radovi

Dobili smo novu analizu kvalitete vode za piće u Širokom Brijegu

Kako su stanovnici Širokog Brijega u proteklim mjesecima bili uznemireni informacijama o nečistoći i lošoj kvaliteti vode za piće u kojoj je navodno prevelika koncentracija raznih kemijskih elemenata i metala novinar ABCportala je poslao upit na JP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Široki Brijeg o novim analizama vode za piće pa smo danas na naš mail dobili novu analizu koja može umiriti građane jer su rezultati koji su stigli iz Zagreba odlični i voda je izvanredna za piće.

Dva razloga zašto nije dobro piti gaziranu vodu

Ako imate problema s probavnim tegobama, vjerojatno ćete odmah posegnuti za gaziranom vodom. Mineralna voda, u kombinaciji sa mjehurićima CO2, pokazala se djelotvornom u stimulaciji probavnog sustava. Autori studije objavljene u European Journal of Gastroenterology and Hepatology, iznijeli su podatke koji ukazuju da gazirana mineralna voda može olakšati simptome loše probave i konstipacije (zatvora). No, stručnjaci upozoravaju i da postoje razlozi protiv učestalog ispijanja gazirane vode.

BiH ne brine o ogromnim resursima pitke vode

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, slatke vode na planeti Zemlji ima svega 2,5%, od čega podzemne vode čine 30,8%, jezera i rijeke 0,3%, dok je najveći dio slatke vode “zarobljen” u ledenjacima (68,9%). Procjenjuje se da je samo 1% slatke vode ili 0,007% ukupne količine vode moguće koristiti za potrebe čovječanstva. U svijetu čak 1,1 milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, a 2,4 milijarde živi bez osnovnih sanitarnih uvjeta. Voda, ili kako se često naziva “nafta 21.

Pretplati se na RSS - Voda