Vukovi

Vukovi stigli na 30 kilometara od Zagreba: 'Ovdje nisu viđeni od 2. svjetskog rata'

Prema svemu sudeći, vukovi su se približili na samo 30-ak kilometara do Zagreba, na područje na kojem je zadnji vuk ustrijeljen krajem 50-ih godina prošlog stoljeća. Naime, u ponedjeljak ujutro u naletu automobila na cesti, na izlazu iz Lekenika, stradao je mladi vuk težak oko 45 kilograma.

Čopor vukova zaklao 20 ovaca, vlasnici u šoku

U selu Humić u blizini Tjentišta, na imanju Hajrudina (60) i Razije Humić (58), vukovi su zaklali 20 ovaca. Razija Humić ispričala je da su vukovi na njihovo imanje upali u dva navrata u razmaku od tri dana. Oba puta vukovi su "krvavi pir" napravili po danu, na livadi ispred kuće, piše srpskainfo.com.  – Prvi put bilo je to oko 11 sati. Tada su zaklali sedam ovaca, a potom su oko 17 sati zaklali 13 ovaca i janjadi, među njima i dva velika ovna, priča kroz suze Razija.

Tek što je sklopio oči na minutu, dvije, vukovi preskočili mrežu pod naponom i zaklali mu 40 janjaca!

Marku Pucaru (37) vukovi su prošle noći zaklali 40 ovaca i janjaca u Crnom, rubnom naselju u Zadru.

To je već treći napad vukova na njegovo stado, čime se šteta popela na gotovo sedam tisuća eura. Što je najgore od svega, Marko je stado osobno čuvao u noći kad se dogodio napad. Vukovima je bilo dovoljno nekoliko minuta kad je umorni vlasnik stada sklopio oči sjedeći u vozilu. Probudilo ga je frcanje kamenja, uznemireno blejanje ovaca i krikovi zaklane janjadi u mrkloj noći.

Nekakve priče o najezdi vukova, istrebljenju srneće i zečje divljači, ne piju vode

Predsjednik Lovačke udruge "Orlov kuk" Tomislavgrad prof. dr. sc. Mate Buntić upozorio je na senzacionalističke napise u pojedinim medijima o napadima vukova na stoku u duvanjskom kraju, kazavši kako pojava vukova u blizini naselja nije nikakva novost te de ne postoji nikakva "najezda" divljih životinja.  ''U lovištu kojim gospodari Lovačka udruga "Orlov kuk" bilo je ove, a i zadnjih par godina, nekoliko slučajeva gdje je stoka stradala od predatora.

Odobrili uklanjanje vukova zbog zaštite ljudi i životinja

Vlada Južnog Tirola odobrila je Nacrt Zakona koji omogućuje uklanjanje problema s vukovima. Naime, vukovi su prošloga ljeta izazvali velike probleme u Južnom Tirolu gdje su ozlijeđena dva poljoprivrednika, vukovi su napadali stada i činili velike štete stočarima. 

Ovoj je odluci prethodila peticija kojom se tražilo smanjenje statusa zaštite vukova, odnosno njihovo kontrolirano uklanjanje i to u okviru EU direktiva, navodi Bauern Zeitung.

 

Širokobriješki lovci naišli na vučju gozbu, pojedeno pola lisice

Nije rijetka pojava da vukovi s planina siđu u niže predjele u potrazi za hranom. Svakodnevno se može čuti da je vuk napao ovce ili neke druge životinje i napravio štetu vlasnicima. Velikom predatoru vuku niti šumske životinje nisu nešto čega bi se odrekli pa su većinom sve u njegovom hranidbenom lancu, piše ABCportal.info

 

Vukovi u Hercegovini sve češće napadaju

Na staru godinu, u mjestu Dragićina u općini Grude vukovi su pojeli psa. U grudskim mjestima Borajna i Tihaljina ranije su također zabilježeni napadi vukova. I tada su nastradali lovački psi. Naime, u Tihaljini su lovci sa svojim psima tragali za divljim svinjama, a u jednom trenutku psi su se udaljili na drugu stranu rijeke Tihaljine, gdje je jednoga od njih uhvatio vuk.

Pretplati se na RSS - Vukovi