Zdravlje

Ovo su namirnice koje tjeraju nikotin iz tijela

Svi smo itekako svjesni negativnog učinka cigarete i nikotina na naš organizam. Ako ste prestali pušiti ili ste strastveni pušač, najbrži način da tijelo očistite od nikotina je uz pomoć ovih namirnica.

1. Špinat

Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tijela, ali isto tako pomaže tijelu da se riješi nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u špinatu.

Crvena paprika nije samo začin, evo što čini vašem tijelu

Crvena paprika mnogima je omiljen začin za pripremu jela te se nalazi u gotovo svakoj kuhinji. Osim što će jelu dato bogatiji okusa, dobro je znati da 100 g svježe crvene paprike sadrži 92% vode, 6 grama ugljikohidrata, 0,99 grama bjelančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana, a sadrži i vitamine A, C i B6.   Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B5 (pantoten), B9 (folacin) te vitamina K, mangana i magnezija, piše Alternativa za Vas.

Oprezno s antibioticima, evo zašto ih ne biste trebali uzimati 'šakom'

Od posljedica zaraze superbakterijama otpornim na brojne poznate antibiotike svake godine umre oko 33.000 Europljana, podaci su Europskoga centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), u čijem izvješću stoji da su posljedice tih bolesti usporedive s posljedicama smrtnih ishoda od gripe, tuberkuloze i HIV-a zajedno.   Analiza ECDC-a je pokazala da je od 2007. godine broj infekcija otpornih na superbakterije porastao, a evidentirani su i brojni slučajevi bakterija otpornih čak i na najmoćnije antibiotike iz grupe karbapenema (CRE).  

Koje je najbolje voće za dijabetičare?

Svi znamo da je zdravo jesti voće, čak i ako osoba boluje od dijabetesa. No s obzirom na to da voće sadrži šećere, dijabetičari trebaju paziti na količinu i vrstu voća koju će konzumirati. 

Dijabetes je autoimuna bolest kod koje pacijent ima visoku razinu šećera u krvi jer tijelo ne proizvodi dovoljnu količinu inzulina ili zato što stanice ne reagiraju na proizvedeni inzulin.

Liječnici su neko vrijeme smatrali kako dijabetičari ne bi smjeli jesti voće, no moderna medicina upućuje na sasvim suprotno.

Naglo ste se udebljali? Ovo biste trebali znati...

Naglo debljanje je iznenadna pojava nenamjernog povećanja tjelesne težine koja može biti posljedica različitih zdravstvenih stanja. Kod većine ljudi, nakupljanje kilograma često predstavlja popratne tegobe kao što su depresivnost zbog nezadovoljstva vlastitim tijelom, manjak samopouzdanja te poremećaje prehrane.  Srećom, uzrok naglog debljanja se ponekad može vrlo jednostavno uočiti što ujedno znači da se može uspješno i regulirati kontrolom štetnih čimbenika zbog kojih se kilogrami iz dana u dan nakupljaju. 

Osam razloga zbog kojih je dobro piti vodu s medom svako jutro

Opće je poznato da je med jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Kaže se da zdravlje dolazi iz trbuha, pa je svakodnevno konzumiranje meda najbolji način da u potpunosti iskoristite sve njegove dobre strane.

Medu se posebno mogu radovati osobe koje imaju problema s lošom probavom. Točnije, sa zatvorom stolice. Jedan jednostavni napitak s medom koji se svako jutro mora konzumirati natašte probudit će sporu probavu.

SASTOJCI:
- 2 dl mlake vode
- 1 puna čajna žlica meda

Pojedi 5 oraha i pričekaj 4 sata – evo što će se dogoditi

Prema najnovijim istraživanjima, ako svaki dan pojedemo šaku oraha, to je odličan način da se zaštitimo od srčanih bolesti… Samo četiri sata nakon što si pojela orahe ili pila ulje od oraha, poboljšala se razina kolesterola te fleksibilnost krvnih žila, otkrili su liječnici. Redoviti unos oraha ključan je za maksimalan učinak, tvrde znanstvenici, odnosno, jedino ako konzumiraš nekoliko oraha ili ulja od oraha četiri dana u tjednu, možeš značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti, piše miss7.24sata.hr.

Zbog necijepljenja u FBiH od velikoga kašlja oboljelo 116 osoba, najviše u SBŽ

Imunizacija svake godine spašava 2 do 3 milijuna života, ali još uvijek 1,5 milijuna djece umire godišnje od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, piše Večernji list BiH. Cjepiva igraju jako važnu ulogu u zaštiti djece od ozbiljnih bolesti. Od 18 dostupnih cjepiva, u FBiH ih se koristi 10, koja štite od deset jako ozbiljnih zaraznih bolesti. Uz dostupna cjepiva, prema podacima iz izvješća ZZJZ-a o kretanju zaraznih bolesti u FBiH, 2017.

Izbjegavate ugljikohidrate? Evo za koliko vam ta navika može skratiti život

Ljudi u srednjim godinama koji polovinu dnevno potrebnih kalorija u organizam unose iz ugljikohidrata žive nekoliko godina dulje od skupine koja prehranu temelji na mesu i što manjoj količini ugljikohidrata, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u petak stručnome časopisu Lancet.

Pretplati se na RSS - Zdravlje