Zdravlje

Pravilo 80/20: Plan prehrane uz koji nikad nećete morati držati dijetu

Pravilo 80/20 nije dijeta, već promjena životnih navika koja rezultira trajnim gubitkom kilograma. Uz njegovu se primjenu vrlo lako uči o uravnoteženoj prehrani i umjerenosti, a može se primijeniti i na vježbanje.

Pravilo 80/20 znači da ćete i dalje, bez grižnje savjesti moći uživati u večeri ili piću s prijateljima, a pojam uživanja u hrani ostat će vam itekako poznat.

Zašto mineralnu vodu treba piti svaki dan

Podijeljena su mišljenja o tome koliko je mineralna voda zdrava. Jedni je smatraju ljekovitom, a drugi vjeruju da je obična voda puno zdravija od nje. Osim što, kao i obična voda, pomaže da ostanemo hidrirani, mineralna voda može pomoći i da u organizam unesemo neke potrebne tvari, poput kalcija koji je neophodan za zdravlje kostiju i srca. 

 

 
 

Zdravo srce voli što više brzog hodanja, jako mu paše

Uz već poznate čimbenike rizika za nastanak ateroskleroze (pušenje, prekomjerna tjelesna težina, visoki krvni tlak, šećerna bolest, visoke masnoće u krvi), fizička neaktivnost je jedan od bitnih čimbenika.

Tjelesna neaktivnost značajno pridonosi starenju srca jer pomaže nastanku prekomjerne tjelesne težine, šećerne bolesti i povišenog krvnog tlaka.

Što povišeni kolesterol čini našem tijelu i kako ga možemo u nekoliko tjedana učinkovito smanjiti

Najnovija istraživanja pokazuju da zbog previše LDL kolesterola u krvi ne pate samo srce i krvne žile nego njegove visoke vrijednosti mogu znatno povećati i rizik za razvoj demencije u staračkoj dobi, Alzheimerove bolesti ili oštećenja moždanih žila.

Jednostavni načini za zdraviji život i detoksikaciju tijela

Tijelo ima svoj sustav za detoksikaciju, ali ovim jednostavnim načinima možete poboljšati njegov rad i poboljšati svoje zdravlje. Ove stvari morate raditi kako bi bili zdravi i dugo živjeli, piše Healthline. Smanjite alkohol, to je najvažniji dio dugog i zdravog života.

Alkohol je štetan za jetru, a jetra nam je potrebna za reguliranje vode i izbacivanje toksina. Najbolje bi bilo izbacivanje alkohola u potpunosti, ali ako to nije moguće smanjiti ga na malu količinu.

Stvorite navike koje će vam pomoći da živite duže i sretnije

Ako želite živjeti duže i sretnije onda stvorite zdrave navike koje vam mogu pomoći. U prvom redu pazite na hranu koju jedete jer ukoliko se budete zdravo hranili bolje ćete se osjećati. Prednost dajte povrću i voću a za piće pijte dosta vode. Voda je nešto najzdravije što postoji na ovoj našoj planeti. 

Što se događa sa srcem kad prestanemo pušiti?

Rizični faktori koji najčešće dovode do obolijevanja od srčano-žilnih bolesti upravo su oni za koje smo uglavnom sami krivi.

To su:

pušenje,
pretilosti,
nezdrav način prehrane,
povišene vrijednosti masnoća u krvi,
povišen kolesterol,
visok krvni tlak,
pijenje alkohola,
nedovoljna tjelesna aktivnost,
(a sve češće i) stres i emotivna napetost.
Tu su i rizični faktori koje ne možemo promijeniti kao što su naslijeđe, spol ili dob.

 

Koristite li plastične ili staklene posude za čuvanje hrane

Potrošačko smo društvo i  trošimo sve i svašta. No, ipak trebali bi paziti što ne smijemo trošiti i  konzumirati jer u najmanju ruku nije dobro za naše zdravlje. Kad je u pitanju hrana onda posebno moramo obratiti pažnju na to što ona u sebi sadrži ali i  na to gdje čuvamo našu hranu, kakve su to posude gdje ju odlažemo. 
 

Kako se liječnici štite od raka - evo osam odgovora

Rak je jedna od vodećih smrtnih bolesti diljem svijeta. I iako je medicina jako napredovala, još uvijek postoji mnogo toga što treba napraviti, kako u prevenciji tako i u liječenju, piše ordinacija.hr

I zbog toga moramo sami barem pokušati prevenirati teške bolesti te smanjiti rizik od njihova nastanka. A kako se od raka štite liječnici i drugi zdravstveni stručnjaci? 

Pretplati se na RSS - Zdravlje