Zdravstvo

U zdravstvenom sustavu HNŽ-a radi čak 3965 osoba, skoro trećina nisu medicinski radnici

Nedavno povećanje plaća u zdravstvenom sektoru stvorilo je nove obveze poslodavca prema zdravstvenim djelatnicima u iznosu od oko 20 milijuna maraka na godišnjoj razini. Institucije još uvijek pokušavaju iznaći sredstva za ispunjenje novih kolektivnih ugovora, a do sada su plaće isplaćivane sukladno sporazumu sa sindikatima. 

Za imunizaciju u FBiH odobrena sredstva od čak 131 tisuću KM

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u kolovozu je pokrenuo proceduru za donošenje odluke o raspoređivanju donatorskih sredstava iz projekta “Europski tjedan imunizacije” kako bi se stekli potrebni financijski uvjeti za provedbu aktivnosti u okviru projekta “Europrevob”. Na osnovi raspoloživih i evidentiranih podataka na jedinstvenom računu Riznice Federacije BiH odobreno je raspoređivanje sredstava Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u iznosu od 131.634 KM.

Počela primjena kubanskog cjepiva za liječenje raka pluća

CIMAvax, kubansko cjepivo  koje se koristi za liječenje raka pluća, registrirano je i nalazi se na tržištu BiH te je trenutno u fazi kliničkog ispitivanja. "Cjepivo je registrirano, trenutno se nalazi u periodu kada prolazi kliničko ispitivanje kako bi se uvjerili je li njena dobit onakva kako je i predstavljena, a isto se događa i u Republici Srbiji. Nakon toga ćemo vidjeti kako dalje", kazao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Federalni fond solidarnosti nesrazmjeran po županijama

Troškovi liječenja u inozemstvu za 2016. godinu iznosili su 14,130.374 KM i veći su od planiranih za 9% ili 1,130.374 KM. Gotovo polovina tog iznosa odnosi se na troškove koji su iz ranijih godina i koji su na naplatu došli u prošloj godini, piše Večernji list BiH. Promatrano u odnosu na prethodnu godinu, troškovi liječenja u inozemstvu veći su za 54% ili 4,982.257 KM, navodi se u financijskom izvješću Federalnog fonda solidarnosti za prošlu godinu. 

Nesrazmjer po županijama

Priopćenje Zdravstvenoga vijeća grada Širokoga Brijega

Na svojoj 3. sjednici, koja se održala 23. studenoga, Zdravstveno vijeće grada Širokoga Brijega bavilo se prigovorima i problemima pacijenata koji zdravstvenu zaštitu ostvaruju na području grada Širokog Brijega. Vijeće je zakonom obvezano javnost informirati o svojim zaključcima, a to čini putem novih medija posebno interneta.

Liječnici u FBiH u generalnom štrajku, u domovima zdravlja u ZH županiji najavljen za srijedu

Zdravstveni djelatnici u FBiH traže novi kolektivni ugovor kojim će imati ista prava neovisno o tome u kojem dijelu ovog bh. entiteta rade. Nezadovoljni svojim trenutačnim položajem, zdravstveni djelatnici svih, osim Sarajevske i ZH županije, jučer su stupili u štrajk. Kako podsjećaju u priopćenju, na osnovi odluke Skupštine Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, Sindikat je na sjednici Upravnog odbora u Sarajevu 21.

Uvode se standardi sigurnosti u timove obiteljske medicine

Projekt “Jačanje zdravstvenog sektora - dodatno financiranje” završio je sa svojom provedbom iz financijskih izvora Svjetske banke u skladu s potpisanim sporazumom o financiranju između BiH i Međunarodne razvojne asocijacije, kao i u skladu s potpisanim supsidijarnim sporazumom između BiH i Federacije BiH, koji je zaključen 2011. godine, a koji je na nedavnoj sjednici usvojila Vlada Federacije BiH.

Pretplati se na RSS - Zdravstvo