Zlato

Unatoč blagom padu na početku godine, cijena zlata i 2021. doživjet će veliki rast

Zbog straha od inflacije, ali i povijesno niskih kamatnih stopa na štednju, sve je više investitora i štediša koji žele osigurati vrijednost svoje imovine ulaganjem u plemeniti metal.

Investicijsko zlato ponovno se našlo u središtu pozornosti financijskog svijeta prošle godine.

Pojava pandemije uzrokovane novim koronavirusom unijela je velike nestabilnosti u financijski svijet, a povijest je pokazala da je zlato jedno od najisplativijih ulaganja u takvim, nestabilnim vremenima.

Koja zemlja u regiji ima najviše zlata?

Srbija je vodeća zemlja u regiji kada su u pitanju rezerve zlata i trenutno ima 32 tone tog plemenitog metala. Nakon Srbije u regiji najviše zlata ima Sjeverna Makedonija gotovo sedam tona, Slovenija tri, BiH gotovo kao i Slovenija, Crna Gora ima založenu tonu za uzete kredite, a Hrvatska navodno nema ništa, jer je svo zlato prodala, prenosi Tanjug.  Srbija je za godinu dana uvećala zlatne rezerve za više od 10 tona, i trenutno ima 32 tone zlata.

Cijena zlata probila rekord svih vremena

U noći s nedjelje na ponedjeljak povijesno najpopularniji plemeniti metal od pamtivijeka postigao je u jednom trenutku cijenu od 1944,71 dolara po unci.

DPA prenosi da je riječ o cijeni bitno višoj od dosadašnjeg povijesnog maksimuma iz 2011. kada je zlato u jednom trenutku imalo tržišnu cijenu od 1921 dolara. Od rekordne zlatne noći cijena zlata nešto je malo pala, na 1932 dolara po unci. Unca iznosi 31,1 grama.
 

Počinje iskapanje zlata vrijednog 916 milijuna dolara, rudnik već 2022.

Tvrtka Eastern Mining, koja će u dvije godine otvoriti rudnik olova, cinka i barita, do kraja ove godine u potpunosti će se preseliti u Vareš. Prema riječima direktora kompanije Miloša Miše Bošnjakovića, Eastern Mining je registriran u Sarajevu, piše Večernji list BiH.  “Međutim, u međuvremenu smo registrirali podružnicu u Varešu. Cilj nam je bio da porez koji plaćamo za naše radnike završava u Zeničko-dobojskoj županiji, odnosno u općini Vareš. Sa sigurnošću mogu reći da će tijekom 2020.

U susjedstvu pronađeno ogromno bogatstvo, samo na jednoj lokaciji preko 19 tona zlata

Kanadska istraživačka firma "Medgold Resources", koja je najavila da je u Južnoj Srbiji pronašla indikatore da se tamo nalaze bogata nalazišta plemenitih metala, sada je i potvrdila te rezultate.
Zlato je pronađeno na nalazištima u neposrednoj granici s Bugarskom i Sjevernom Makedonijom. Medgold Resources ima licence za istraživanje na dvije lokacije na tom području - Donje Tlamino i Surlica Dukat, prenosi Telegraf. 

Najplemenitiji metal najskuplji od 2013., neki ga vide i na 2000 dolara

Rast cijene zlata u utorak je malo usporio nakon što je oštra rasprodaja na dioničkim tržištima u ponedjeljak uslijed širenja korona virusa u Kini i svijetu potaknula investitore za potragom za financijskim "sigurnim lukama".

U posljednjih godinu dana vrijednost unce najplemenitijeg metala povećana je za petinu i zlatom se trguje po gotovo 1600 dolara.

BiH raspolaže sa tri tone zlata

Centralna banka BiH u ovom trenutku raspolaže sa oko tri tone zlata, a da li će pojačavati zlatne rezerve kao i centralne banke širom svijeta, s obzirom na to da se za sljedeću godinu najavljuje poskupljenje zlata, ne otkrivaju za javnost.

U ovoj banci su kazali da javno ne komentirajusvoje investicijskee politike i strateške odluke.

Adriatic Metals gradi dva rudnika u BiH, planiraju investirati oko 300 milijuna KM

Tvrtka "Adriatic Metals", koju je podržao i kanadski milijarder Eric Sprott, namjerava u Bosni i Hercegovini napraviti dva velika rudnika. Na dva rudnika srebra i zlata u Varešu namjeravaju, prenose britanski mediji, potrošiti 137 milijuna funti (308 milijuna KM), što bi im u razdoblju od 15 godina moglo donijeti zaradu od 1,2 milijarde funti (2,7 milijardi KM).

Australska kompanija završila analize, kažu da su u siromašnom gradiću u BiH našli ogromne količine zlata

Zlatna groznica u Bosni i Hercegovini sada i službeno može početi. Naime, kompanija Adriatic Metals završila je procjenu potencijalnih nalazišta polimetala na lokaciji Rupice kod Vareša, gradića nedaleko Sarajeva. Projekt istraživanja obuhvaća povijesni rudnik na lokalitetima Veovača i Rupice u kojima se, vjeruje se, nalaze ozbiljne količine cinka, olova, barita i srebra. Unatoč brojnim skepticima, istraživanja pokazuju kako zlata u Varešu itekako ima.

Središnja banka BiH u devizama i zlatu ima 11,6 milijardi KM

Devizne rezerve Središnje banke Bosne i Hercegovine (SB BiH), a koje obuhvaćaju devize i zlato, iznose oko 11,62 milijardi KM, odnosno 6,75 milijardi američkih dolara. “Učešće zlata u ukupnom iznosu deviznih rezervi zauzima nešto ispod dva posto, a na dan 26. veljače 2019. godine iznosilo je oko 220 milijuna KM. Na taj dan Središnja banka BiH raspolagala je sa 96.000 unci, odnosno oko tri tone zlata”, rekli su za Nezavisne novine iz Središnje banke BiH.  Zanimljivo je da od 2013.

Pretplati se na RSS - Zlato