Zračni promet

Pandemija ugrozila bh. aerodrome: Visoke ciljeve zamijenili preživljavanje i briga za radna mjesta

Aerodromima u Federaciji BiH u posljednja dva mjeseca dogodila su se najmanje dvije loše stvari. Prvo su zbog koronavirusa zatvoreni, a nakon toga im je zbog namicanja sredstava za korona-zakon Vlada FBiH srezala grant. Ovoj perspektivnoj grani podrezana su krila, a visoke ciljeve zamijenilo je puko preživljavanje.

U rebalansu proračuna Federacije BiH zbog financijskih potreba korona-zakona umanjeni su kapitalni transferi aerodromima u Bihaću, Tuzli i Mostaru za ukupan iznos od 6,5 milijuna KM.

S neba stiže više novca: Novi režim odabira ruta dovest će do povećanja zračnog prometa

Novi režim odabira ruta u zračnom prostoru BiH, koji je stupio na snagu prošlog tjedna, trebao bi dovesti do povećanja avioprometa, pa samim tim bi mogao dovesti i do više zarade za BiH na ime korištenja bh zračnog prostora.

Naime, kako je rekao Rade Zucić, glasnogovornik Agencije za pružanje usluga u avioprometu BiH, može se očekivati da će zbog novih pogodnosti doći i do povećanja konkurentnosti na tržištu pružatelja usluga u zračnom prometu i do povećanja zarade.

Uvođenjem slobodne rute letenja uvećali smo prihode za 4,6 milijuna KM

"Uvođenje slobodne rute letenja (FRA) u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine i ulazak u regionalni projekt SEAFRA donijeli su brojne koristi, uključujući skraćivanje putanje zrakoplova, smanjenje potrošnje goriva i cijene preleta te povećanje opsega zračnog prometa uz povećanje naših prihoda za čak 4,6 milijuna maraka" – izjavio je za Fenu direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) Davorin Primorac.

Qatar Airways počinje letove sa sarajevske zračne luke

Qatar Airways, jedna od najvećih i najrenomiranijih aviokompanija u svijetu, od utorka, 31. Listopada otpočinje letove na relaciji Sarajevo-Doha. Slijetanje inauguralnog leta QR 293 na Međunarodni aerodrom Sarajevo predviđeno je u 11.00 sati, dok je polazak leta QR 294 iz Sarajeva za Dohu predviđen u 12.00 sati, potvrđeno je Feni sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Putnike će iz Dohe u Sarajevo i nazad prevoziti avion Airbus A320 koji ima 12 sjedišta u poslovnoj i 132 sjedišta u ekonomskoj klasi.

Lufthansa preuzima 3.000 zaposlenih i 81 avion Air Berlina

Drugu najveću njemačku avio kompaniju Air Berlin, koja je sredinom kolovoza objavila nesolventnost, za 210 milijuna eura u velikoj mjeri preuzet će najveća njemačka aviokompanija Lufthansa.

Osim 81 aviona preuzet će i 3.000 od 8.500 zaposlenih. Niskotarifna aviokompanija Easyjet će kupiti 25 Air Berlinovih aviona, a pregovori o cijeni još traju.

Bombardier predstavio Global 7000, najveći privatni avion na svijetu

Najveći privatni avion koji je ikad napravljen, model Global 7000 kanadske kompanije Bombardier, uspješno je završio četvrto testno letenje.

Unutar ovog aviona koji košta 72,8 milijuna dolara nalaze se četiri luksuzne prostorije koje mogu primiti 19 putnika, a sadrži i prostor za odmor posade.

Maksimalan domet aviona je 13.679 kilometara, što znači da može letjeti direktno od Londona do Singapura ili od New Yorka do Dubaija.

 

Hrvatska od iduće godine dobiva izravnu zrakoplovnu liniju sa Sjevernom Amerikom

Zrakoplovna kompanija Air Canada danas je objavila popis izravnih letova s kojima kreće iduće ljeto iz Toronta i Montreala, među kojima su u njenoj globalnoj mreži tri nova odredišta – Zagreb, Porto i Bukurešt te nova relacija između Montreala i Lisabona.

Istovremeno, cjelogodišnju usluga letova Air Canada Rougea između Montreala i Casablance preuzet će Air Canada.

 

Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi rekordne rezultate

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo tijekom mjeseca kolovoza prošlo je 144.330 putnika, što predstavlja najveći broj opsluženih putnika u jednom mjesecu u povijesti ovog aerodroma.

Ovaj podatak predstavlja povećanje od čak 22 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, priopćeno je iz press službe Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Također, u prošlom mjesecu obavljeno je ukupno 1.508 aviooperacija, što je za 20 posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Pretplati se na RSS - Zračni promet