Dr. Arapović za Bild.ba: O nama ovisi do kada će mjere trajati, a doktor Kvesić nije zaražen

3,781 ABC portal 14.travnja 2020. 08:45
MOSTARSKI EPIDEMIOLOG

Prof. dr. Jurica Arapović, infektolog iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, rekao je u intervjuu za portal Bild.ba da se osjeća dobro, progovorio je i o zdravstvenom stanju kolega i ravnatelja te bolnice Ante Kvesića i o tomu do kada bi mjere uvedene zbog pandemije korona virusa mogle trajati.

Razgovarao: I. Crnjac

Kazali ste da ste u samoizolaciji, kako se osjećate?

Osjećam se za sada dobro. Još par dana pa testiranje i povratak na posao. Malo je nezgodno jer nije bilo mogućnosti izlaziti vani. Svi oni koji ulaze u samoizolaciju moraju biti svjesni toga, ali i distance i posebnosti u kojima živite unutar obiteljske kuće ili stana.

Je li poznat broj medicinskih djelatnika iz SKB Mostar zaražen koronavirusom?

Do sada je zaraženo 13 zdravstvenih djelatnika. Od toga mislim da je pet liječnika. Za sada su svi dobro i na kućnom liječenju, i jednog koji je u bolnici. Svi drugi kontakti unutar SKB Mostar su pod zdravstvenim nadzorom tj. u samoizolaciji 14 dana od zadnjeg kontakta s pozitivnom osobom.

Kakav je Vaš stav, kako smo se do sada snašli u borbi s koronavirusom?

Mislim da smo se bili solidno pripremili. Krenuli smo odvažno, načinili smo izolacijsku jedinicu zahvaljujući vodstvu SKB Mostar, razumijevanju i pomoći Vlade HNŽ, ali kasnije pomoći Vlade FBiH i brojnih drugih dobrotvora. Uvijek može ili moglo je biti bolje. Situacija se promijenila nakon što smo zaprimili prvog bolesnika. Onda se sve mijenjalo u hodu i prilagođavalo. Trenutno cijela pažnja u organizacijskom i izvršnom smislu je usmjerena na COVID-19 bolnicu koja je kao zasebna jedinica u punom kapacitetu profunkcionirala krajem ožujka, i to unutar nepuna 2 tjedna od prvog registriranog bolesnika s COVID-19 u HNŽ.
 

Jesu li se županije u Hercegovini dobro pripremile za pandemiju?

S razvojem situacije jesu. I svojim zalaganjima, ali i našom pomoći jer nam je bilo u interesu da budu dobro organizirani iz nekoliko razloga. Prvo želimo da se ova pandemija u Hercegovini ne razbukta i da nam zdravstveni sustav ne kolabira. Drugo, želimo da nam se zdravstveni djelatnici ne zaraze i budu oprezni. To smo organizirali kroz trijažne punktove. Znate i sami da su u nekoliko dana razapeti šatori skoro ispred svih kliničkih centara. Također, u HBŽ bolnica u Livnu se dobro pripremila. Bio sam osobno u OB Livno gdje sam s njima pokušao reorganizirati određene detalje koji se tiče postupnija u izolaciji i samog puta bolesnika sa COVID-19. Najvažnije je u svemu da su svi liječnici svjesni susreta „oči u oči“ s virusom. Sve drugo je izgledno za organizaciju i zato nije bilo problema. Manje više svi klinički centri su dobro organizirani, a manji centri su na neki način u tom organizacijskom smislu imali određenih problema. Uglavnom problem COVID-19 nije problem infektologa i epidemiologa, već cijelog zdravstvenog sustava. Tko to prije to shvati, manje će posljedica trpjeti institucije gdje rade.

Do kad bi mogle potrajati restrikcije i mjere? Svjetska iskustva pokazuju da otprilike treba tri mjeseca jednoj zemlji da se izbori s virusom, možemo li i mi tako promatrati situaciju? Kad ćemo dosegnuti vrhunac?

Sve je do nas. Danas sam izjavio za jednu dnevnu tiskovinu da će se ukoliko bude discipline sve iskontrolirati do ljeta, naravno nitko ne može garantirati nestanak virusa. To se zasigurno ne će dogoditi bez cjepiva ili novog lijeka. Kina je to učinila uz vrlo rigorozne i restriktivne mjere za 75 dana. Vjerujte mi to nitko, osim Kineza, nije kadar učiniti. Treba uzeti u obzir da je to bilo u zimskom periodu kada je to bila dosta zahtjevna borba protiv ovog virusa (SARS-CoV-2) uzročnika COVID-19.

Poznati su nam svima načini prenošenja. Koji je po vama najopasniji, odnosno gdje smo najviše izloženi riziku i što zapravo znači rizičan kontakt (pojedine ustanove su navodile da je rizičan kontakt zapravo 15 minuta provedenih sa zaraženom osobo ili onom koja nosi virus)?

To je opet ovisno od niza čimbenika, najčešće od broja virusnoh čestica iz izvora infekcije (simptomatski ili asimptomatski), imunološke podložnosti osobe koja će oboljeti i duljine izloženosti. Način prijenosa je kapljični i kontaktni. Slično kao gripa i druge virusne bolesti. Jedna osoba može zaraziti njih na desetke, u prosjeku 5-7 po novim istraživanjima što ga svrstava duplo, ako ne i više, zaraznijim od gripe.

Koliko su pouzdani testovi koje koristimo i je li itko u “covid bolnici” u Mostar izliječen?

Testovi su pouzdani i dobri. Međutim dosta negativnih testova bude radi testiranja osoba ili kontakata koji nemaju simptome. Valja znati kako u zamahu epidemije 10- 20% osoba može biti pozitivno bez ikakvih simptoma. Imamo nekoliko bolesnika koje smatramo izliječenima, a otpušteni su iz COVID-19 bolnice nakon minimalno dvootjednog tretmana. Iako mislim da izlječenje od ove bolesti ne može nastupiti prije 28 dana.

Od nekoliko ljudi smo čuli da je koronavirusom zaražen dr. Ante Kvesić, ravnatelj SKB Mostar. Možete li nam to komentirati?

Ma ne, opet dezinformacija. Ravnatelj bi to obznanio vama prije nego li meni, vjerujte u to.

Kako ćemo otkriti prenosnike koji nemaju simptome i je li to realno najopasnija varijanta za nas?

To je realan problem. Upravo zato uvodimo restrikcije kretanja i socijalnu distancu. Nošenje maske i slično. U pravilu najbolje bi bilo njih što više „strpati“ u kuću ili stan, da se ne šetaju okolo. To je ozbiljan problem, ako su takvi među nama, a trebali biti pod zdravstvenim nadzorom (samoizolaciji). Moram priznati da ih je bilo po Hercegovini. Neka nadležne službe rade svoj posao i tragaju za njima.

Kakve eventualne posljedice virus ostavlja u tijelu onog koji ga je prebolio?

Sve ovisi. Ako je bila upala pluća sa početnim ARDS (akutni respiratorni distres sindrom), takvi bolesnici mogu ostati s trajnim posljedicama i sa značajnim oštećenjem plućne funkcije. No, u najvećem postotku infekcija je bezopasna. Budemo vidjeli kroz par godina kada se ovo sve završi i kakve su posljedice. O tom pitanju trenutno, nakon tri mjeseca pandemije, je neozbiljno davati ikakve procjene.

Može li se jednom zaražena osoba ponovno zaraziti nakon što preboli virus i izliječi se?

To su sada nekakve objave koje se vrte po raznim portalima. Najnovija objava dolazi iz J. Koreje. No, njihovi zdravstveni autoriteti ne znaju još uvijek je li to isti virus koji je malo duže perzistirao u organizmu ili novi virus nakon reinfekcije. Trebat će o tome tako razmišljati. S druge strane, nije isključena mogućnost mutacije virusa, što bi bio veći problem po nas. Iako je to sada manje vjerojatno, no nije isključeno.
 

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,976173
Srednji: 26,041276
Prodajni: 26,106379

Jedinica: 1
Kupovni: 1,360299
Srednji: 1,363708
Prodajni: 1,367117

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,681556
Srednji: 1,685770
Prodajni: 1,689984

Jedinica: 1
Kupovni: 1,818381
Srednji: 1,822938
Prodajni: 1,827495

Jedinica: 1
Kupovni: 2,312417
Srednji: 2,318213
Prodajni: 2,324009