Obitelj Šperac od svojih pčelinjaka napravili super poduzetničku priču

21,091 ABC portal 10.veljače 2019. 21:15
ŽIVOT UZ PČELE

Posjet Livnu i ovoga puta dovela nas je do jedne pozitivne, ali i zanimljive priče. Nedaleko od samog centra grada u kući obitelji Šperac, zatekli smo pravu malu pčelarsku oazu. Kreativno i do najsitnijeg detalja tematski uređen prostor, odaje dojam sklada prirode i čovjeka. Upravo na takav način žive Mirando i Slavica, mladi bračni par koji nas je dočekao i uz čašicu, dvije, medovače koju su sami proizveli, ugostio u vlastitoj kući. No, medovača je samo jedan od njihovih pčelarskih proizvoda u čiju smo se kvalitetu uvjerili, a u čiju se kvalitetu Livnjaci uvjeravaju godinama. Med, medovača, matična mliječ, polen, propolis, kozmetika od meda.. proizvodi su brojni, a ideja samo jedna – zdrav život za vlastitu djecu i njih same, piše ABCportal.info 

„Što ima bolje i zdravije od prirodnog i domaćeg?“ pitaju se Šperci, nastavljajući svoju priču: „Sve je započelo od roditeljske brige, našoj djeci htjeli smo pružiti samo najbolje.“

No, vlastitoj proizvodnji prethodila je Mirandova dugogodišnja ljubav prema pčelarstvu. Prenio ju je na suprugu Slavicu, nakon čega je pčelarstvo postalo njihov način života. 
„Napustila sam posao u jednom trgovačkom centru u kojemu sam radila kao poslovođa. Odlučila sam pokušati napraviti vlastiti melem. Uz pomoć supruga, melem smo napravili prema jednoj staroj recepturi i pokazao se izuzetno učinkovit. Svaki idući proizvod napravili bi prvenstveno za djecu i nas, nakon čega bi potražnja rasla.“ priča Slavica novinaru ABCportala, supruga i majka dvoje djece, čiju prirodnu kozmetiku danas koriste brojne Livanjke i Livnjaci. 

„Pravim, između ostalog, meleme i kreme, maslace za tijelo, šampone za kosu, sapune i stikove za usne.. U proizvodnji koristim nerafinirana, hladno cijeđena biljna i eterična ulja, što je zapravo glavna razlika od industrijske kozmetike.“ 

Cijelu zaradu od prodaje Šperci  ulažu u daljnju proizvodnju. Dobrih proizvoda, ne bi bilo bez kvalitetnog meda, a meda bez podneblja idealnog za pčelarstvo. 
„Trenutačno na pet lokacija u okolnim planinama imamo po pedesetak košnica. Pratimo vegetaciju i košnice premještamo po potrebi. Čini se kako bi ova godina mogla biti dobra jer je zima oštra i čuva vegetaciju, takve zime su prije bile u našem kraju. Kada je riječ o količini meda, po košnici godišnje u prosjeku, dobijemo između 15 i 20 kilograma, ovisno o vremenskim uvjetima.“, kaže Mirando.
Sve što rade i znaju o pčelarstvu, Mirando i Slavica sami su naučili. Pčelama i proizvodnji posvećeni su po cijele dane. Osobito su sretni jer se bave poslom koji oboje vole, a koji ima dobrobiti i za njihovu djecu.

Mirandova prabaka koje se gotovo i ne sjeća, priča nam, također je imala pčele, pa je možda i zaslužna za ljubav koju Šperci danas imaju prema pčelarstvu. 
„Jedan od najljepših osjećaja je kada svojim proizvodima nekome pomognemo, primjerice, kada naša matična mliječ pomogne bolesnom čovjeku“, složno zaključuju supružnici. 

Svaki od proizvoda iznimno je ljekovit na svoj način. Med je kažu, zbog nezagađenosti prirode i među najkvalitetnijim u svijetu. Iako svijest o njegovoj redovitoj upotrebi iz godine u godinu raste, ipak je potrebno u većoj mjeri koristiti domaće blagodati koje su toliko zdrave i čiste. Mlada livanjska obitelj ih je uvjerili smo se prepoznala, prepoznajmo ih i mi. 

www.abcportal.info
 

sperac-pcelari-3.jpg

sperac-pcelari-4.jpg

sperac-pcelari-5.jpg

sperac-pcelari-2.jpg

sperac-pcelari-6.jpg

sperac-pcelari-7.jpg

sperac-pcelari-8.jpg

sperac-pcelari-10.jpg

sperac-pcelari-9.jpg

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 26,215975
Srednji: 26,281679
Prodajni: 26,347383

Jedinica: 1
Kupovni: 1,332701
Srednji: 1,336041
Prodajni: 1,339381

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,750664
Srednji: 1,755052
Prodajni: 1,75944

Jedinica: 1
Kupovni: 1,774227
Srednji: 1,778674
Prodajni: 1,783121

Jedinica: 1
Kupovni: 2,257118
Srednji: 2,262775
Prodajni: 2,268432