Poduzetnička priča obitelji Pecić: 'Od uzgoja kupusa do uspješne tvrtke'

25,959 ABC portal 29.siječnja 2019. 14:00
IZ BRIŠNIKA

Mladi bračni par, posao, podstanari, trudnoća, financijske poteškoće.. ključne su riječi koje opisuju živote brojnih današnjih mladih ljudi. Kako danas, mnoštvo takvih primjera bilo je i ranije. No, rijetki su oni čija je volja za boljim i kvalitetnijim životom, nadjačala situaciju u kojoj su se nalazili. Upravo takva je životna priča obitelji Pecić iz Brišnika pokraj Tomislavgrada.
 „Imali smo mladost, diplome i volju“, priča nam Stipe, danas vlasnik izuzetno uspješne tvrtke AGRO-BRIŠNIK D.O.O. u Tomislavgradu. 

Tvrtka je to u kojoj danas, između ostalih, radi cijela obitelj, supruga, tri sina i Stipe. Mjesto je koje zadovoljava sve poljoprivredne i stočarske potrebe Duvnjaka, ali i ljudi iz svih krajeva BiH i Dalmacije. Surađuju s gotovo svim tvrtkama s područja agrobiznisa u zemlji, a završno s prošlom godinom, bilježe kontinuiran rast. No, sve to kroz protekla dva i pol desetljeća može se, kaže nam Stipe, svesti u jednu rečenicu – Samo dobra volja!

„Kako bez novca nešto pokrenuti?“ razmišljali su tada novopečeni supružnici, diplomirani inženjeri poljoprivrede, budući roditelji, Stipe i Ivanka Pecić. 
Odgovor na njihovo razmišljanje bio je, ni manje ni više nego kupus. U Metkoviću, Ivankinom rodnom kraju, na povoljno iznajmljenoj parceli započeli su s uzgojem. 500 maraka bila je zarada koju su ostvarili kroz prvu godinu, ali i dovoljna motivacija za nastavak poslovanja. 
„Iz godine u godinu zarada je rasla, a s njom su rasle i naše ideje. Idući korak bila je trgovina. Započeli smo u Brišniku, nakon čega smo iznajmili prostor, s vremenom smo kupili parcelu, izgradili jednu pa drugu halu..“ prisjetio se Pecić. 

Uz trgovinu, Pecići se danas bave i proizvodnjom. Stočarstvo im je uža specijalnost, pa tako uz smjese stočne hrane koju sami proizvode u njihovoj ponudi nalazi se sve za stočare, ali i druge agro potrebe. 
„Moji prijatelji i kolege iz Vinkovaca često znaju reći kako bi, kada bi radili na način na koji mi radimo, isti dan propali. Povjerenje je, kada je u pitanju način rada i plaćanja, ključno u partnerskom odnosu između nas i domaćih farmera. To je vrlina mentaliteta naših ljudi.“

Inače, Duvnjaci su se od davnina bavili stočarstvom, a za osobne potrebe u današnje vrijeme, sve manje. Prešlo se na biznis, odnosno uzgoj stoke na veliko. Ovo zanimanje moglo bi biti zastupljenije, tvrdi Stipe, s obzirom na prirodne potencijale koje ovaj kraj ima. 

„Zbog neuređenosti zemljišta i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, duvanjsko polje uglavnom je neobrađeno. Kapital i ulaganja ne poznaju nestabilnost, zbog čega je za poslovanje potrebno stvoriti povoljnije uvjete.“

O širenju vlastitog poslovanja, razmišljaju i Pecići, a na koji način, pokazat će vrijeme. Mladi i ambiciozni Stipini i Ivankini sinovi, nositelji su ideja kada je u pitanju budući rad AGRO-BRIŠNIK-a. No, supruga i majka Ivanka, složni su, srce je rada njihove tvrtke, ponosno ističući kako drži njihova tri i pol zida. 

Nama preostaje samo, poželjeti im nastavak uspješnog rada, kako bi svojim iskustvom bili primjer i motivacija današnjim mladim obiteljima koje možda nemaju novac, ali imaju volju, pozitivan stav i hrabrost!
U nastavku donosimo nekoliko fotografija AGRO-BRIŠNIK-a i obitelji Pecić, uz napomenu kako prilikom  posjeta fotoreportera ABCportala zbog poslovnih obaveza nije bila nazočna cijela obitelj.

www.abcportal.info

agro-pecic-11.jpg

agro-pecic-3.jpg

agro-pecic-4.jpg

agro-pecic-5.jpg

agro-pecic-2.jpg

agro-pecic-9.jpg

agro-pecic-6.jpg

agro-pecic-7.jpg

agro-pecic-8.jpg

agro-pecic-10.jpg

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 26,217032
Srednji: 26,282739
Prodajni: 26,348446

Jedinica: 1
Kupovni: 1,346312
Srednji: 1,349686
Prodajni: 1,35306

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,767957
Srednji: 1,772388
Prodajni: 1,776819

Jedinica: 1
Kupovni: 1,821266
Srednji: 1,825831
Prodajni: 1,830396

Jedinica: 1
Kupovni: 2,313926
Srednji: 2,319725
Prodajni: 2,325524