Svjetski nagrađivanu Vilinku sa Sretnica pio je i papa Franjo a na svojim stolovima žele ju i Amerikanci

6,356 ABC portal 12.ožujka 2018. 07:45
vilinka ereš
FOTOREPORTAŽA

U Hercegovini kao nigdje drugo postoji niz 'stvari' i događaja koji globalno obilježavaju ovaj kraj i njegove ljude. Pa se tako može reći da Hercegovina ima dvije autohtone sorte vinove loze od kojih nastaju vrhunska vina  koja su probali i u njima uživali mnoge poznate osobe na svijetu. Također se može reći  da su te dvije sorte, žilavka i blatina' podloga za izvanredna vina u kojima se osjeća miris Hercegovine sa svom svojom posebnošću i osobitosti.

Nije tajna da Hercegovina ima odlična vina ali jedno takvo sve više i više plijeni pažnju i osvaja vrhunska priznanja i nagrade na najvažnijim izložbama svijeta sa natjecateljskim karakterom. To su vina Vilinka koja se proizvode u vinariji na Sretnicama jugozapadno od Mostara prema čitlučkom kraju koji je poznat kao najvažniji vinorodni kraj u Bosni i Hercegovini, piše ABCportal.info.

vilinka-sretnice-4.jpg

Vilinka je vino koje je bilo službeno služeno za vrijeme dolaska pape Franje u Sarajevo u lipnju 2015. godine. Fotoreporter ABCportala je posjetio vinariju ali i vinograde na Sretnicama kako bi naše čitatelje upoznao sa ovim uspješnim vinskim projektom.  

Velimir Ereš je vlasnik i idejni tvorac Vilinke koja je danas postala prepoznatljivi vinarski brend u svijetu vinara i vina.

-Prvi vinograd od 7000 loza smo zasadili 2005. godine i prva naša proizvodnja je bila oko 4000 boca Vilinke. Sad trenutno imamo 12 000 loza i ovog proljeća ili točnije za koji dan posadit ćemo još 13000 loza na potpuno pripremljenom terenu, dolazi nam stroj iz Istre koji će obaviti sadnju- otkriva nam Velimir pokazujući lijepo njegovani vinograd kojeg se tretira i prehranjuje isključivo sa stajskim gnojivom. Vinograd je na 400 metara n/m i na odličnoj je poziciji gdje strujanje zraka ima jedan značajniji intenzitet što često zna spasiti vinograde od proljetnih jutarnjih ledova.
 

-Naša trenutna proizvodnja je od 25 000 do 30 000 boca i fokus nam je od prvog dana na kvalitetu što znači da nemamo namjeru ići na masovniju proizvodnju. Vinarija Vilinka ima kapacitet oko 50 000 boca i tu bi trebao biti naš maksimum. Takve okolnosti nam zapravo daju mogućnost da proizvedemo doista vrhunsko vino koje će imati svoje mjesto na tržištu bez obzira na realno manju proizvodnju u odnosu na neke druge vinarije. Sa trsova žilavke i blatine ubiremo maksimalno kilogram i pol grožđa što nam jamči izuzetnu kvalitetu i slatkoću bobe što je svakako vrlo bitno za proizvodnju vrhunskih kapljica vina. Što se tiče plasmana nemamo nikakav problem sa prodajom vina i nemamo nikakvu zalihu. Sve vino prodamo do druge berbe i tako iz godine u godinu. Našu količinu vina nije nikakav problem plasirati na domaćem tržištu ali evo upravo smo dobili ponudu najpoznatije uvozničke kuće sa istočne obale Amerike Winebow  Grup koja odabire po jednu vinariju iz svake zemlje za uvoz vina na američko tržište. Probali su naša vina i iz BiH izabrali Vilinku kako bi je predstavili na svojem bogatom tržištu. Radi se o jednoj lijepoj količini i izuzetno nas raduje i godi poslovna suradnja sa jednom tako renomiranom kućom koja se bavi uvozom i distribucijom svjetskih vina na američkom tržištu. Ovdje svakako želim napomenuti da smo imali veliku čast biti izabrani kao službeno vino (Vilinka) prilikom dolaska pape Franje u Bosnu i Hercegovinu što nam je dalo veliki poticaj za još veći napredak u proizvodnji vrhunskog vina- rekao je novinaru ABCportala vlasnik vinarije.

vilinka-sretnice-8.jpg

Velimir dalje dodaje da u podrumu Vilinka proizvode vrhunsku žilavku, vrhunsku blatinu, Line Red Cuvee od blatine i cabernet sauvignona te White Cuvee od žilavke, Bene i Krokošija. Radi se o vinima premium kvalitete.

U svome podrumu, Velimir koristi barrique bačve zapremine 225 litara od francuskog i američkog hrasta koje se mogu koristiti maksimalno dva puta za premimum liniju. Podrum je opremljen vrhunskom tehnološkom opremom za proizvodnju vina.

Uz mnoge nagrade i priznanja u regiji ono što je posebno značajno za vinariju obitelji Ereš je i nedavno osvojeno priznanje i nagrada za vino koje je stiglo iz Londona. Riječ je o najvećem ocjenjivanju vina na svijetu, Decanter World Wine Awards koje se svake godine održava u Lonodnu. Vino koje je osvojilo zlato je X Line Red Cuvee, odnosno isto ono koje je služeno na svečanom ručku Svetom Ocu papi.

Velimir kaže kako je bodovni rang na natjecanju vina dosta rigorozan, te da se npr. u lokalnim natjecanjima u Splitu ili Mostaru za 85 bodova dobije zlato, dok je granica u Decanteru 95 bodova za zlato. Boduju se izgled, miris, okus, intenzitet, harmoničnost, dugotrajnost, te kompleksnost vina. No, to nije jedina nagrada koju je ovo vino dobilo. Naime, drugi uzorak koji su poslali na natjecanje je vino sorte žilavka, po čemu je Hercegovina najpoznatija. Za ovo vino osvojili su srebrenu medalju i 90 bodova za Žilavku 2016 iz podruma Vilinka.

Uz podrum Vilinka nalazi se i jedan od najpoznatijih svadbenih salona u Hercegovini (Afrodita) također u vlasništvu obitelji Ereš.

vilinka-sretnice-7.jpg

vilinka-sretnice-2.jpg

vilinka-sretnice-3.jpg

vilinka-sretnice-5.jpg

vilinka-sretnice-6.jpg

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 26,397949
Srednji: 26,464109
Prodajni: 26,530269

Jedinica: 1
Kupovni: 1,292442
Srednji: 1,295681
Prodajni: 1,29892

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,728791
Srednji: 1,733124
Prodajni: 1,737457

Jedinica: 1
Kupovni: 1,733553
Srednji: 1,737898
Prodajni: 1,742243

Jedinica: 1
Kupovni: 2,171693
Srednji: 2,177136
Prodajni: 2,182579