U Ljubuškom prošle godine podneseno 16 zahtjeva za potpunim posvojenjima djece

418 ABC portal 18.rujna 2022. 12:30
PODACI CENTRA

Obiteljska zaštita vrlo je široko i složeno područje s kojim se svakodnevno u svome radu susreću djelatnici općinskih i gradskih centara za socijalni rad i skrb, kojima je, kao organima skrbništva, povjerena uloga društvenog nositelja zaštite obitelji, piše Večernji list BiH.

Zasniva se na Obiteljskome zakonu kojim se uređuju prava i dužnosti članova obitelji, brak i pravni odnosi u braku, odnosi roditelja i djece, posvojenja, skrbništvo i zakonsko izdržavanje te određeni oblici društvene i pravne zaštite obitelji. Centar za socijalni rad Ljubuški je u 2021. godini radio na kontroli skrbnika koji obavljaju skrbničke dužnosti i sa štićenicima koji su stavljeni pod skrbništvo, a skrbnici godišnje Centru podnose izvješće o svome radu.

Na području Ljubuškog je 56 osoba kojima su potpuno oduzete poslovne sposobnosti. U prošloj godini dvjema osobama rješenjem Općinskog suda Ljubuški potpuno je oduzeta poslovna sposobnost, a rješenjem Centra za socijalni rad Ljubuški tim osobama imenovani su skrbnici.

Centar je sudjelovao u svim sudskim postupcima gdje se, na traženje Suda, odlučivalo o pravima i interesima malodobne djece. Doneseno je devet rješenja o skrbništvu za pojedine poslove ili određenu vrstu poslova na zahtjev osobe koja zbog bolesti, starosti ili drugih opravdanih razloga nije sposobna sama brinuti se o sebi, svojim pravima i interesima. Doneseno je jedno rješenje o prestanku skrbništva nad osobom oduzete poslovne sposobnosti zbog njezine smrti. Primljeno je 20 rješenja Općinskog suda Ljubuški o postavljanju privremenog skrbnika osobama u postupku koji se vodi pred tim sudom. Centar je sudjelovao u 10 ostavinskih rasprava u kojima su nasljednici malodobna djeca.

Aktivna su četiri rješenja o skrbništvu nad malodobnim osobama i sve četiri osobe smještene su u drugu obitelj. Donesena su dva rješenja o posebnom skrbništvu za malodobne osobe za izradu osobnih isprava.
 

Doneseno je jedno rješenje o posebnom skrbništvu za malodobnu osobu, za upravljanje novčanim sredstvima na računu banke. Donesene su tri suglasnosti na rješenja javnog bilježnika o postavljanju privremenog skrbnika osobi nepoznatog boravišta, radi zaštite njegovih prava i interesa te tri rješenja o suglasnosti za izdavanjem putne isprave za malodobnu djecu.

Za potrebe Općinskog suda Ljubuški, djelatnici Centra sudjelovali su na šest rasprava dokazivanja smrti nestale osobe, a kod istoga suda sudjelovali su u dva postupka vraćanja poslovne sposobnosti. Zaprimljena su dva zahtjeva za postavljanje privremenog skrbnika osobi nepoznatog boravišta, izdano je 115 uvjerenja da se osobe ne nalaze na evidenciji osoba kojima je oduzeta poslovna sposobnost. Na traženje različitih institucija i ustanova, Centar je dostavio 27 socijalnih anamneza i mišljenja za odrasle osobe, u 23 predmeta djelatnici su sudjelovali kod saslušanja malodobnih osoba u Policijskoj upravi Ljubuški, izrečena je jedna mjera policijskog upozorenja prema malodobnoj osobi.

U protekloj 2021. godini Centar je sudjelovao u šest slučajeva reguliranja izdržavanja djece kod poznatog očinstva, u četiri slučaja nadzora nad ostvarivanjem roditeljske skrbi, u tri slučaja nadzora nad smještajem malodobne djece u drugu obitelj, u jednom slučaju sudjelovanja u sudskom postupku ovrhe nad nekretninom, u tri slučaja suradnje s institucijama izvan države, po pitanju dostave potrebne dokumentacije i pružanja pravne pomoći.

Centar za socijalni rad Ljubuški je, kao organ skrbništva, izabran i ovlašten da odlučuje o nizu pitanja uređivanja obiteljskih odnosa među kojima je i postupak posredovanja koji se provodi prije pokretanja postupka za rastavu braka. U prošloj godini podneseno je 13 zahtjeva za posredovanjem, 10 ih je okončano u zakonom propisanom roku, a tri postupka rastava su u tijeku. Posredovano je i u sedam slučajeva saniranja konfliktnih bračnih i obiteljskih odnosa.

Centar je u 2021. godini zaprimio 16 novih zahtjeva za potpunim posvojenjem djece bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi te jedan zahtjev za dostavu podataka o mogućim posvojiteljima. U 2021. godini nije bilo ni jedno posvojenje. Primljen je jedan zahtjev za udomiteljstvo i pet zahtjeva za dostavu podataka o mogućim udomiteljima, a provodio se nadzor nad troje smještene djece u obitelji budućih

posvojitelja, tzv. razdoblje prilagodbe. 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,904432
Srednji: 25,969355
Prodajni: 26,034278

Jedinica: 1
Kupovni: 1,482816
Srednji: 1,486532
Prodajni: 1,490248

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 2,039666
Srednji: 2,044778
Prodajni: 2,049890

Jedinica: 1
Kupovni: 2,067331
Srednji: 2,072512
Prodajni: 2,077693

Jedinica: 1
Kupovni: 2,161276
Srednji: 2,166693
Prodajni: 2,172110