Biokovo i Mosor novo stanište smeđeg medvjeda?

2,045 ABC portal 18.listopada 2018. 08:15
IMA IH

Poznati dalmatinski lovac i dobar poznavatelj prilika na Biokovu Ivica Buljubašić tvrdi kako medvjedi u Imotsku krajinu stižu s planine Zavelim u susjednoj BiH gdje su postali meta krivolovcima, pa se za mirom i hranom spuštaju u sela Dalmatinske Zagore.

Dok Splićani još uvijek prepričavaju kako se prije nekoliko godina na brdu Perun ponad Podstrane pojavio smeđi medvjed ozbiljno "priprijetivši" žiteljima, tog kraja nenaviklima na pojavu takvih grdosija tako blizu mora - dvjestotinjak kilograma teška mrcina ovoga se puta prošetala Zabiokovljem i Zamosorjem!

Da se radi o golemom primjerku svjedoče i fotografije koje nam je ustupio jedan od lovaca iz tog kraja ne želeći otkriti lokalitet gdje su snimljene kako nesretna životinja ne bi doživjela sudbinu svog prethodnika kojeg su krivolovci odstrijelili na tom istom prostoru. Pojava medvjeda u tom dijelu Dalmatinske Zagore više nije nikakva novost. U zadnjih deset godina bilježimo već nekoliko "upada" ove zakonom zaštićene životinje na područje Zamosorja i Zabiokovlja, mjesta koje bi prema predviđanjima tamaošnjih lovaca, uskoro mogla postati i staništa smeđeg medvjeda.

Dolaze iz susjedne BiH?
Što se zapravo događa i koji su to preduvjeti potrebni da Zagora postane novo obitavalište medvjeda kojih na tom području prije nije bilo? Međutim, i dalje je tajna gdje taj isti medvjed prezimi i od kuda dolazi. Postoje razna stajališta o njihovim rutama kretanja. Svojedobno je dobar poznavatelj biokovskih prilika Ivica Buljubašić tvrdio kako medvjedi dolaze s planine Zavelim u susjednoj BiH gdje su postale meta krivolovcima. Stoga se za mirom i hranom životinje spuštaju u dalmatinska sela, poglavito na prostor Imotske krajine, a viđeni su i na dijelu planine iznad Brela.  

 

"Više je zabrinjavajuće što medvjedi zbog klimatskih promjena u zadnjih desetak i više godina, ne hiberniraju, odnosno ne spavaju tokom zime. Zbog toga je u stalnom pokretu u potrazi za hranom. Nerijetko medvjedi traže hranu i na divljim odlagalištima otpada kojih je nažalost sve više, pa tako imate slučajeva da se medvjedi viđaju blizu naseljenih područja. Međutim, medvjedi su miroljubive životinje koje bježe od ljudi, a reagiraju samo kada su im ugroženi mladunci. Jedinke medvjeda na tom području mogu maksimalno dosegnuti težinu od 150 do 200 kilograma što je u odnosu na medvjede ličkog podneblja koji dosegnu i preko 350 kilograma i preko dva i pol metra visine, mala maca", informirao nas je Ivica Buljubašić.

Obavijestili nadležne institucije 
O pojavi medvjeda i šteta koje ostavljaju za sobom postoje brojna svjedočanstva. Od onih kako su se medvjedi sladili medom u Zelovu, kukuruzom u Dobranjama zbog kojeg su i srušili vrata na staji, napadali goveda u Zagvozdu i području planine Svilaja, pa do gošćenja trešnjama u Žeževici u općini Šestanovac. Ali kako svaka priča ima svoj kraj tako i ova naša jer u jednom trenutku nestalo je medvjeda s tog područja. Spominju se razni scenariji. Ali kako bi naš narod rekao, gdje je dima, tu je i vatre. Odmah je krenula neprovjerena priča o "padu" medvjeda koji je po nekima, završio kod krivolovaca, dok su pak oni drugi mišljenja kako se medo Brundo vratio od kuda je i došao.

Da se radi o velikoj šteti dovoljno govori podatak kako takav jedan medvjed u komercijalnom lovu vrijedi oko 10.000 eura što znači da su bespovratno izgubljena velika novčana sredstva. O pojavi medvjeda lovci su obavijestili sve nadležne institucije u nadi kako bi novu vrstu divljači uvrstili u svoje lovno-gospodarske osnove, međutim, bez rezultata, jer nikada nisu dobili povratnu informaciju.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,933700
Srednji: 25,998697
Prodajni: 26,063694

Jedinica: 1
Kupovni: 1,355102
Srednji: 1,358498
Prodajni: 1,361894

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,727872
Srednji: 1,732203
Prodajni: 1,736534

Jedinica: 1
Kupovni: 1,867643
Srednji: 1,872324
Prodajni: 1,877005

Jedinica: 1
Kupovni: 2,305531
Srednji: 2,311309
Prodajni: 2,317087