Pčelarima prekipjelo: Spremni su ići do kraja rekli su u Mostaru

6,252 ABC portal 30.ožujka 2018. 09:00
pčelari
OKRUGLI STOL

U Mostaru je (hotel 'Amicus') održan okrugli stol povodom zagovaračke kampanje čiji je osnovni cilj zaštita pčela od štetnih utjecaja odnosno od pesticida. "Na ovom okruglom stolu su se okupili voćari, pčelari, ratari kao i predstavnici institucija iz BiH i osnovni cilj je da se donesu određeni zaključci koji bi trebali biti dio pravilnika, odnosno tri pravilnika koja bismo mi inicirali. Jedan pravilnik tiče se dobrih voćarskih praksi kada je riječ o upotrebi pesticida. Drugi se tiče dobrih pčelarskih praksi, također kada je riječ o pesticidima. Treći pravilnik se odnosi na uređenje katastarskih paša u Federaciji BiH i Brčko distriktu. Na ovom okruglom stolu se okupilo više od 25 udruženja iz cijele BiH, što dovoljno govori koliko se ozbiljno radi na ovoj temi i da se donesu ovakvi pravilnici, te da se ova oblast i uredi kako treba", kazala je u izjavi za medije PR Asocijacije za ruralni razvoj Sandra Jusović. "Na današnjem skupu imamo predstavnike iz devet županija s područja Federacije BiH. Tema okruglog stola je 'Zaštita pčela od trovanja pesticidima', a ja bih to laički preveo drugim riječima - spasimo pčele. To bi ujedno trebala biti i poruka ovog skupa. Trenutno stanje pčela i pčelarstva je ugroženost, nezainteresiranost društva, pojedinaca i dr. Imamo dvije godine bez paše i zato smo tu, da bismo skrenuli pažnju na sebe, ali i da bismo osudili poticajnu politiku.

Gospoda iz resornih ministarstava ne podstiču pčele i pčelarstvo u smislu i formi koje ono zaslužuje. Tražimo od institucija vlasti, pojedinaca, ministarstava da potiču ulogu pčele, odnosno po košnici pčela za pravne i fizičke osobe s jedne, a po proizvodnji meda s druge strane. Jedan od poruka ovog skupa je pomozimo pčelarima, jer pčela besplatno radi oprašivanje. To je jedini humani insekt koji donosi hranu, odnosno med. Tim činom (op.a. usvajanjem navedenih pravilnika) zaštitit ćemo pčelarstvo, tj. zaustavit ćemo propadanje pčelarstva", kazao je medijima predsjednik saveza pčelara BiH Sejo Deljo.

Na upit novinara, kakvo je stanje u pčelarstvu u BiH u odnosu na zemlje regije, Deljo je odgovorio: "Stanje je katastrofalno. Hrvatska kao članica EU podstiče pčelarstvo u 5-6 kategorija (oprema, hrana, subvencioniranje, edukacija i dr.). S druge strane Srbija izdvaja ogromna sredstva za pčelarstvo. Kod nas, recimo, u zadnjih sedam godina od 402 milijuna KM poticaja, pčelari faktički nisu dobili ništa. Mi želimo biti partner državi, a ne da nas ona drugačije tretira. U neformalnom razgovoru sa resornim ministrom o sramnom prijedlogu poticaja za pčelarstvo, sam rekao da će imati pjesmu ispod njegovog prozora, i to jednu 'dobru' sevdalinku - pa izvolite. Ovaj put spremni smo ići do kraja", zaključio je Deljo.

"Značaj okruglog stola je izuzetno veliki, jer su bile izuzetno opsežne teme iz poljoprivrede s akcentom na pčelarstvo. Urađena je temeljita prezentacija o problemima i perspektivama po pitanju pčelarstva u narednom periodu. Analizirali smo kompletno stanje, od broja košnica, registriranih pčelara, sagledali smo gdje postoje problemi, a nakon toga smo analizirali sektor ljekovitog i aromatičnog bilja, odnosno trenutno stanje, mogućnosti i perspektive. Na ovom okruglom stolu smo dali određene smjernice što učiniti po pitanju zakonskih legislativa, po pitanju komunikacije između pčelara i voćara s ciljem da se nađu najbolja rješenja i za jedne i za druge. Do sada nemamo zakone po pitanju zaštite pčela od trovanja pesticidima, ali na terenu svakodnevno, odnosno svake godine imamo dojave o eventualnim trovanjima pčela. Tu postoji veliki problem kada dođe do uginuća pčela. Imamo zakašnjelu intervenciju vlasnika pčela, imamo nemogućnost dojave vlasniku (često su košnice na jednoj lokaciji, a vlasnik na drugoj i nemamo informacije o njegovim podacima), također često se događa da se uzmu neadekvatni uzorci za analizu. Tu se radi paralelno analiza na zarazne bolesti i analiza na toksikološke pretrage. Gorući problem po tom pitanju, da osim nedostatka zakonske legislative, imamo nedostatak dijagnostičkih laboratorija koji mogu utvrditi eventualno trovanje pčela. Na kraju cijelog procesa vlasnik dobije samo nalaz, a ukoliko je došlo do trovanja pčela, nitko neće odgovarati, pri čemu se opet vraćamo na nedostatak zakona", kazala je izvanredna profesorica na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Behija Dukić.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,964763
Srednji: 26,029838
Prodajni: 26,094913

Jedinica: 1
Kupovni: 1,483830
Srednji: 1,487549
Prodajni: 1,491268

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,896879
Srednji: 1,901633
Prodajni: 1,906387

Jedinica: 1
Kupovni: 2,013562
Srednji: 2,018609
Prodajni: 2,023656

Jedinica: 1
Kupovni: 2,302945
Srednji: 2,308717
Prodajni: 2,314489