Proizvođači voća oprezni, evo što je dobro saditi, a što je nesigurno

6,228 ABC portal 01.travnja 2018. 07:45
jabuke
VOĆARI U DVOJBI

Proizvođači voća u BiH pripremaju se za nadolazeću sezonu, a sudeći prema najavama, pojedine kulture će biti uspješne, ali su štete koje je nanio mraz u veljači značajne. Kako je za Faktor kazao predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović, za prognoze je možda još rano, ali se može zaključiti da je u veljači nanesena velika šteta pojedinim vrstama voća. - Što se tiče breskve, kajsije, pojedinih ranih sorta šljiva i pojedinih sorta trešnje, već imamo vidljive štete a breskva i kajsija možemo reći da su više od 70 posto nastradale. Kada je u pitanju kruška, još je rano davati procjene, ali imamo već po našim prvim kontroloma naznaka da su prisutne značajne štete. To su štete nastale u mrazu u veljači kada su smrznule grane, a vegetacija je bila jako duga, nije bila još ni stala prošlogodišnja vegetacija – pojašnjava Dojčinović.

Ističe da što se tiče jabuka, tu je utvrđeno da nema velike štete te da su jabuke dobro podnijele i da će ova godina po pitanju proizvodnje jabuke biti dosta dobra. - Evo i ovo vrijeme sada što je zateglo, shodno tome možemo slobodno reći da ne može cvjetati voće do prvog svibnja ili kraja travnja. Tu ne bi trebalo biti kasnih mrazeva i trebalo bi da je ovo vrijeme izuzetno dobro za jabuku. Ali nikada se više ne može znati s ovim vremenom zbog klimatskih promjena – kazao je Dojčinović. Proteklih godina BiH je zahvatila "malinarska groznica", ali je prošle godine došlo do razočarenja jer su otkupne cijene bile nedovoljne za proizvođače koji su tražili dosta veće cijene. Dojčinović ističe da su ove godine svi oprezni po pitanju proizvodnje malina i ugovaranja. 

- Prošla godina je bila jako loša u smislu otkupne cijene i mnogi su svoje proizvode prodavali po niskim cijenama. Pojavljuje se i problem sa zaraženim sadnicama a i nesigurno se širiti na ovakvom tržištu. Nemamo zaštićeno tržište, i čim to nemamo, mora biti pad proizvodnje. Najvjerojatnije je prošlo zlatno doba maline – zaključuje on. S njim se slaže i Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH koji kaže da se oko malina ništa ne zna te da cijena nije definirana. - To je berzanska roba, a oko maline vam ne može još nitko ništa reći – kazao je Bićo. Što se tiče drugih kultura, navodi da se očekuje relativno rodna godina iak "hoće li biti još snijega ili mraza, to samo dragi Bog zna". - Kao uspješna kultura koja će po svim procjenama ove godine proći dobro izdvaja se kornišon, cijena je ove godine dobra i ugovorena je proizvodnja. Cijena je čak povećana na 1,50 KM, što do sada nije bio slučaj i to je idealna cijena tako da tko hoće da u tu proizvodnju uđe, sada je vrijeme. Ima i izvoz ljute paprike, paprike itd., to su ove ugovorene proizvodnje s tvrtkama koje su prošle jeseni dogovorile proizvodnju. Najveća proizvodnja voća će biti u standardnim područjima. To je Čelić, oko Brčkog područja po pitanju jabuke i kruške, Gradačac, Posavina je za žito, kornišoni su izraženi kod Živinica i Tuzle, sad je dosta toga došlo i do Sarajeva, i proizvodnja se dobro širi – kazao je Bićo.

Imajući u vidu da se očekuje dobar urod jabuka u BiH, tek sada dolazi do izražaja koliko će BiH koštati malverzacija s izvozom jabuka u Rusiju koju je izvela tvrtka Frutek kompani. S druge strane, potencijalni "plan B" za izvoz jabuka koji ostanu eventualni višak koji ne mogne potrošiti domaće tržište je EU u kojoj je trenutno prisutna nestašica jabuka. Na tržištu Europske unije trenutno nema dovoljno jabuka, a ono što je preostalo najčešće je neodgovarajuće kvalitete jer plodovi nisu pogodni za dugotrajnije čuvanje. Proizvodnja jabuke u 2017. u odnosu na prethodnu godinu podbacila je za trećinu, a statistika pokazuje da je na razini Unije riječ o milijun tona jabuka manje. - Imali smo najslabiju berbu u posljednjih deset godina. Smanjenje proizvodnje je očito u Italiji, Njemačkoj, Nizozemskoj i Belgiji – navodi se u nedavnoj analizi poljskog analitičara Adama Paradovskog, prenosi Agronews. Kako će se ova tržišna kretanja odraziti na izvoz jabuke iz BiH, ostaje da se vidi u narednom razdoblju. 
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,904432
Srednji: 25,969355
Prodajni: 26,034278

Jedinica: 1
Kupovni: 1,482816
Srednji: 1,486532
Prodajni: 1,490248

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 2,039666
Srednji: 2,044778
Prodajni: 2,049890

Jedinica: 1
Kupovni: 2,067331
Srednji: 2,072512
Prodajni: 2,077693

Jedinica: 1
Kupovni: 2,161276
Srednji: 2,166693
Prodajni: 2,172110